Princiepe koelkast: De binnenkant is koel. (duh!)
Maar dan: Je wil er zo nu en dan wat indoen of uithalen. Dan doe je hem open en valt er wat koude lucht uit en komt er warmere lucht naar binnen. Deze lucht bevat meer water dan wat koude lucht kan bevatten Dat moet ergens condenseren. Dat zal op de koudste plek in de koelkast condenseren: Meestal het element.
Gebruikelijk is dat het daarvandaan naar beneden loopt en uiteindelijk op een bakje bovenop de compressor komt te staan. De warmte van de compressor doet het water dan weer verdampen zodat je geen afvoer o.i.d. hoeft te maken.
De leverancier is met dit princiepe bekend en zal hiervoor een oplossing hebben bedacht conform bovenstaand princiepe of iets anders.
Bij mijn koelkast condenseert het aan de achterwand, en onderin loopt het naar het midden en daarvandaan met een pijpje naar de compressor.
Als je een vriesvak bovenin hebt, dan zou het kunnen dat tegen het vriesvak ook wat condenseert. Daar ziet het naar uit. Maar m.i. is er dan iets "raars" aan de hand. Dan is de isolatie van het vriesvak helemaal aan gort of er komt structureel warme lucht langs het sluitrubber.... (Sluitrubber controleren: zaklamp in de koelast als het in de keuken donker is!).