Druppels in koelkast

Ik heb een probleem met mijn koelkast. De achterkant bevriest steeds en er hangen steeds druppels water aan het vriesvak.

Ik heb het rubber van het vrieskant onlangs vervangen, net als het rubber van de koelkastdeur zelf. Ik heb het idee dat de koelkastdeur wel goed sluit. Wat kan ik proberen?

ps de draaiknop staat nu op 5 zie ik. Deze heb ik weer teruggezet naar 3/4, maar dat maakt voor de waterproductie niet uit.

Het type is een Siemens KI18L40/31.

https://i.imgur.com/nyBqey8.jpg

https://i.imgur.com/QdSWXQO.jpg?1

RAAF12

Golden Member

https://www.circuitsonline.net/forum/search er zijn vele vragen over dat onderwerp beantwoord. Verder is het gewenst merk en type van de kast te vermelden als er om foutdiagnose wordt gevraagd.
Plaatje zit meestal bij de groentela, dit is de mijn oude Bosch drie sterren kast.

Op 4 juli 2020 10:01:53 schreef RAAF12:
https://www.circuitsonline.net/forum/search er zijn vele vragen over dat onderwerp beantwoord. Verder is het gewenst merk en type van de kast te vermelden als er om foutdiagnose wordt gevraagd.

Excuus die was ik vergeten te vermelden. Ik heb het er nu bijgezet.

RAAF12

Golden Member

Misschien moet het gaatje worden doorgeprikt waardoor het condenswater kan weglopen? Het duurt wel even voor de temperatuur van stand 5 naar lager weer werkt. Op 5 zal zeker de kast bevriezen die stand is meer bedoeld voor woestijnklimaten :-) Er zijn losse thermometertjes in de handel die de ideale bewaartemperatuur aangeven. Heeft de machine wel goed gewerkt? Nieuw/tweedehands? Onlangs vervoerd in horizontale stand?
Hoor je de compressor wel regelmatig uitschakelen? Kijk eens achterop of een fan zit die nog draait. Daarmee wordt de compressor afgekoeld.

[Bericht gewijzigd door RAAF12 op 4 juli 2020 10:33:06 (25%)]

Waarom heb je het deurrubber vervangen dan?
Is deze klacht toen ontstaan?

Princiepe koelkast: De binnenkant is koel. (duh!)

Maar dan: Je wil er zo nu en dan wat indoen of uithalen. Dan doe je hem open en valt er wat koude lucht uit en komt er warmere lucht naar binnen. Deze lucht bevat meer water dan wat koude lucht kan bevatten Dat moet ergens condenseren. Dat zal op de koudste plek in de koelkast condenseren: Meestal het element.

Gebruikelijk is dat het daarvandaan naar beneden loopt en uiteindelijk op een bakje bovenop de compressor komt te staan. De warmte van de compressor doet het water dan weer verdampen zodat je geen afvoer o.i.d. hoeft te maken.

De leverancier is met dit princiepe bekend en zal hiervoor een oplossing hebben bedacht conform bovenstaand princiepe of iets anders.

Bij mijn koelkast condenseert het aan de achterwand, en onderin loopt het naar het midden en daarvandaan met een pijpje naar de compressor.

Als je een vriesvak bovenin hebt, dan zou het kunnen dat tegen het vriesvak ook wat condenseert. Daar ziet het naar uit. Maar m.i. is er dan iets "raars" aan de hand. Dan is de isolatie van het vriesvak helemaal aan gort of er komt structureel warme lucht langs het sluitrubber.... (Sluitrubber controleren: zaklamp in de koelast als het in de keuken donker is!).

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Als ik goed zie dan is dat wel een grote blok ijs tegen die achterkant. Niet goed. Indien de tips die hier gegeven zijn niet helpen dan zou ik beginnen sparen. Het lijkt alsof de deur een ernstige luchtlekkage heeft maar als dat echt niet zo is dan zie ik niet veel redding. Isolatie probleem lijkt me niet te rijmen met de dikke bol ijs, eerder een koelprobleem dan.

Is de ijsvorming over de hele achterwand?? Deur sluit echt niet goed, bouw kast eens uit, is al 20 jaar oud en scharnieren kunnen niet zo goed meer wezen

Inderdaad dit is deur-op-deur montage. Scharnieren zijn versleten en trekken de deur niet goed dicht.

ding staat ook op max te draaien, de compressor schakelt niet meer uit en laait maar ijs aan. wrs idd deurscharnieren stuk en verzakt waardoor je bovenaan de deur een spleet hebt.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

En dat zij al 3 man die dit denken... Thermostaat ook veelte hoog, maar was bijgesteld zegt men...

Op 4 juli 2020 20:44:37 schreef testman:
ding staat ook op max te draaien, de compressor schakelt niet meer uit en laait maar ijs aan. wrs idd deurscharnieren stuk en verzakt waardoor je bovenaan de deur een spleet hebt.

Het blijkt inderdaad dit te zijn. Ik had de scharnieren al vervangen, maar het is nog steeds erg lastig om deze goed af te stellen.

Het frontje is ook nog verbogen door ouderdom. Het is hopelijk nu weer iets beter afgesteld. Iedereen bedankt voor de hulp

Eventueel even je telefoon op filmstand in de koelkast leggen, bij voorkeur als de zon erop schijnt.

Dan deur dicht.. zie je snel genoeg licht (dus lucht)lekkageplekken