Bluetooth box.

Evarist

Golden Member

Ik ben op de camping met mijn kleindochter. Ze heeft een bluetooth box waarop ze muziek van haar smartphone beluistert.
Ik schrik van de enorme bassweergave van dit kleine speakertje. Hoe is dat gemaakt? Vroeger hadden we een reusachtige bassreflex nodig voor goede bassweergave?

Nihil est verum, quod non probatur primo.

Grondige, op het systeem aangepaste processing, klasse-D eindtrap en accepteren dat er veel vervorming is.

Ja, actief kun je heel veel corrigeren. Maar alles heeft wel z'n prijs. Als je zo'n klein speakertje enorme uitslagen laat maken om in het laag toch nog genoeg druk te krijgen, wordt je maximale geluidsdruk dat je kunt halen ook veel minder (nou zou ik dat waarderen op de camping, maar ok).
Daarnaast, vergis je ook niet hoe laag het echt is. Ik denk als je gaat meten het wel eens kon tegenvallen. Bv een afval bij 100Hz of zo. Het lijkt vaak lager dan het is. Bij goedkope boxen hebben ze vaak een "bult" bij bv 60Hz, waardoor je denkt dat je veel laag hoort. Niet dus.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

Er zijn een paar belangrijke ontwikkelingen geweest in de portable audiotechniek.

Accu's en versterkers kunnen tegenwoordig moeiteloos veel vermogen leveren. Dat betekent dat je wat speaker-rendement mag opofferen, voor meer geluidsdruk in de lage tonen.
Een oude portable had meestal een zuinig klasse B of AB versterkertje en een speakertje met hoog rendement, maar kleine conus-uitslag.

Moderne portable speakers hebben vaak ook een zeer grote conusuitslag. Dat helpt meer lucht te verplaatsen in de lage tonen, samen met het grotere vermogen.

Ten slotte hebben we nu uitgebreide DSP's, die niet alleen de frequentiecurve vlak kunnen helpen trekken, maar ook een psycho-akoestisch trucje kunnen uithalen om de indruk te wekken dat er meer lage tonen zijn, en écht niet weer te geven frequenties weg kunnen filteren.
Ik meen dat er een truc was waarbij de eerste harmonische van een lage toon selectief werd versterkt. Maar daar zul je echt een van de audiospecialisten voor moeten vragen.

Om het even heel extreem te trekken - zelfs smartphones kunnen tegenwoordig iets weergeven dat op 'bas' lijkt, met een speakertje dat in zo'n platte behuizing past. Die gaan zo ver met trucjes, dat er zelfs een temperatuurs-sensor op het speakertje zit zodat door de opgeregelde lage tonen, er geen thermische overbelasting plaats vindt.

[Bericht gewijzigd door Ledlover op zaterdag 4 juli 2020 14:14:57 (14%)

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!

Op 4 juli 2020 14:13:23 schreef Ledlover:
...Dat betekent dat je wat speaker-rendement mag opofferen, voor meer geluidsdruk in de lage tonen.
... een speakertje met hoog rendement, maar kleine conus-uitslag.

Die snap ik niet. Als je met een speaker van gelijk oppervlak een bepaalde druk wilt genereren, MOET je een bepaalde slag maken met je conus. Met een hoog rendement speaker kun je dat doen met minder elektrisch vermogen. Verder klopt je verhaal wel denk ik. Je kunt meer elektrisch vermogen gebruiken om dezelfde druk te genereren, met dezelfde conus uitslag.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

Ik heb er geen theoretische onderbouwing voor, maar mijn ervaring is dat al die typische hoogrendements-radioluidsprekertjes, een zeer kleine maximale conusuitslag hebben en ook maar weinig lage tonen geven.
Speakers met een grotere maximale uitslag, hebben meer lage tonen, maar die zie ik eigenlijk niet in combinatie met eindtrapjes van een paar honderd mW gebruikt worden. Je zit dan al in de watts.

Indertijd was er wel al soepel materiaal om de conus op te hangen, een grotere uitslag zal mogelijk zijn geweest. Maar blijkbaar is er dus een reden waarom ze dat niet hebben gedaan. Ik vermoed dat dat met het rendement te maken heeft.

[Bericht gewijzigd door Ledlover op zaterdag 4 juli 2020 20:35:53 (18%)

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!

Vergeet ook niet dat ieder BT speakertje een passieve radiator heeft, een soort basreflex.

Dit scheelt enorm in de uitslag van de actieve driver, de passieve radiator slaat veel meer uit dan de actieve driver.

Zelfs in mijn kleine JBL GO2 zit een passieve radiator en dit is wel het geheim volgens mij, samen met een DSP natuurlijk.

Er is veel geluid maar ik kan er niet lang naar luisteren.

Op 4 juli 2020 20:31:42 schreef Ledlover:
...hoogrendements-radioluidsprekertjes, een zeer kleine maximale conusuitslag hebben en ook maar weinig lage tonen geven.

Nou, misschien dat het indirect een relatie met rendement heeft, maar wat je hier zegt is eigenlijk iets anders. Een speaker die niet zo laag gaat, hoeft niet zo'n soepele ophanging te hebben omdat de uitslag maar beperkt is. Wil je in het laag toch een hoge geluidsdruk kunnen maken, dan moet je een grotere uitslag vd conus hebben. En dat kun je door de karakteristiek vd versterker nog wat versterken, met een nog grotere uitslag als gevolg. Daarom komt er zo'n "bak laag" uit die kleine BT speakers. Van nature komt er natuurlijk nauwelijks laag uit zo'n kleine luidspreker.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

Daarom zit er ook een passieve radiator in deze boxjes. Met een enkele driver gaat dat niet lukken helaas in deze kleine volume inhoud wat je ook doet met een DSP.

Evarist

Golden Member

Op 4 juli 2020 21:02:48 schreef nijhuisr:

Er is veel geluid maar ik kan er niet lang naar luisteren.

Zeker niet naar de boemboemmuziek van mijn kleindochter. Maar wez ijn verdraagzaam! :-)

Nihil est verum, quod non probatur primo.