Onweer beveiliging

Ik denk dat de hoeveelheid lading die je nodig hebt om een bepaald potentiaal te krijgen bij een vogeltje nogal veel lager is dan bij een helicopter+mens.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein
mvdk

Golden Member

Dat van die vogels op die middenspanningslijnen, (3kV, 13kV, 66kV) dat zie je overal. Maar zoek eens naar foto's of filmpjes van vogels op 110, 150 of 380kV lijnen. Die zijn er niet. Daar is een reden voor, het zit niet prettig.

Edit: @Tidak Ada, die aardingsbedrijven doen niet anders. Soms pneumatisch, maar ik heb ze ook met een elektrische slaghamer bezig gezien. Geen ronddraaiende slagboor, dat gaat niet goed.

Zat me ook te bedenken die helikopter heeft een eigen potentiaal, als je met een parachute (even in theorie, en de shute raakt verder nix) op de kabels komt is er ook geen potentiaal, zelfde geld als je een lading aanpakt van een helikopter op de grond, moet die ook eerst geaard worden voordat je hem aanpakt, zodat je geen schok krijgt.

Alles met een knipoog ;-)

Vogels hebben er wel degelijk last van. Het vogeltje zelf heeft een capaciteit naar de omgeving en onder zijn pootjes wisselt de polariteit met 50Hz. Daardoor gaat er een capacitieve stroom door de vogel lopen. Bij "lagere" spanningen (tot 50kV b.v.) voelt hij daar niet veel van maar bij hogere spanningen wel. Je ziet vogels dan ook zelden op 150kV lijnen zitten en al helemaal niet op 380kV. Dat kietelt te erg.

mvdk

Golden Member

Ik vind 't een goeie zaak dat het werken aan onder spanning staande lijnen in nederland niet mag. Er gebeuren nogal eens ongelukken in die landen waar dit wel gedaan word.

Edit: even nog een On Topic opmerking: enkele posts terug ging het over douche en badkamer. Het kan verstandig zijn geen gebruik te maken van de badkamer bij hevig onweer. Veel hangt ook af van de constructie van het huis.
Over de TV schotel en camera'sop het dak: het kan misschien iets uitmaken om de kabels van beiden niet in een nagenoeg rechte lijn naar beneden te laten lopen. Bliksem zoekt, ook al is er een koperen leiding naar de grond aangeboden, altijd de kortste weg. Zoals ik al eerder heb geschreven, een bliksemdraad met een korte boog om een uitstekende dakgoot: die bliksemontlading gaat dóór je dakgoot, niet eromheen. Of je houd een zeer ruime bocht.

Ik vind 't een goeie zaak dat het werken aan onder spanning staande lijnen in nederland niet mag. Er gebeuren nogal eens ongelukken in die landen waar dit wel gedaan word.

Hehe wist ik niet, vond in het filmpje dat ze erg netjes werken, maar ja 1 dom foutje en het is gedaan, zal de reden zijn ;)

die bliksemontlading gaat dóór je dakgoot, niet eromheen. Of je houd een zeer ruime bocht.

Ik zal de pijpen naar beneden vervangen door een plastic variant iig, verder zal ik een beveiliging over alle hoeken en nok aan gaan aanbrengen, en evt dakgoot aansluiten erop. (nog verder uitzoeken hoe ze dat hier aanpakken)

Alles met een knipoog ;-)

Ha Raaf, Zou je die roodkoperen pennen ook met een pneumatische boorhamer (zoïets als een Hilti e.d.) de grond kunnen drammen?
Grondwater is hier -2,5 à -3m

Toen ik 16 was en met monteur op klus, nieuwbouw zachte grond, deden wij dit ook idd met een hilti, geloof dat we 4-5m gingen, maar je moet hem nameten qua ohm, ben vergeten hoe dat precies ging, wij deden dit met klem bovenop, beter wat ik hier begrijp, kabel meevoeren, alleen weet ik niet hoe makkelijk dit gaat met hilti.

15m met hilti moet ik gewoon vergeten, maar met water (veel water) kom ik er mss wel.

Geloof dat die aardpen RVS was, met een opdraaibare sokkel, zodat je kan verlengen, wij dreven er toen 2 staven in.

Alles met een knipoog ;-)
RAAF12

Golden Member

Op 8 juli 2020 13:14:53 schreef Tidak Ada:
[...] Ha Raaf,
Zou je die roodkoperen pennen ook met een pneumatische boorhamer (zoïets als een Hilti e.d.) de grond kunnen drammen?

Grondwater is hier -2,5 à -3m

Dat lijkt mij geen probleem zit je daar op jonge zeeklei net zoals bijv. rond Vlaardingen? Die begon daar ong. 1 meter diep.

Tidak Ada

Golden Member

Tja, wat is jonge zeeklei, geen idee. De toplaag zal zeker jong zijn, omdat die deels in '53 is aangeslibd. op 50-60cm zit een blauwgroene leemlaag. Daar ben ik nooit verder doorheen gegaan, veel te vast. Spa ging er niet dieper dan 1,5 à 2 cm in. Hovenierskraantje kan er niet komen.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
RAAF12

Golden Member

Ja daar zal je doorheen moeten. Misschien is er ergens een grafdelver die het voor kratje bier wil doen? :-) Misschien werkt zo'n speciemixer ook die op de boortol kan. Bij mij ging het maken prima met waterslang op een buis en klem. Volgens mij, way back, had ik waterleidingbuis gebruikt met een klem.

Dat is idd zeeklei als je aan de rand van Zeeland woont.

Als die laag op 50 a 60cm zit, dan ben je daar met een grondboor zo door heen.

Hier in de Liemers ligt een pakket rivierklei van 2m dikte, met daaronder zand en grind tot zeker vele tientallen meters diepte.
Zelf ben ik met verschillende grondboren en een schutbuis tegen instorten al op 8m diepte geweest voor een pomp.
Tussen de 1.5 en 2m zit hier ook een vette leemlaag. Met een schop wil je daar niet in graven maar een grondboor heeft daar geen enkel probleem mee.

reading can seriously damage your ignorance

Op 6 juli 2020 22:27:46 schreef RvEldijk:
Dus wat ik wil is onzinnig, geautomatiseerd stekkers eruit halen, maar vervolgens doe je het zelf ook weliswaar handmatig.

Ja precies, als ik thuis ben. Als ik niet thuis ben, heb ik pech en moet ik hopen op het beste.
Daar komt bij dat ik slechts 4 netstekkers en 3 coax/netwerkkabels te trekken heb, daar ik slechts een kamer betrek en geen hele woning.
Het gaat om het hele idee van detectie en dat betrouwbaar krijgen. Dat is gewoon heel moeilijk.

Op 6 juli 2020 22:27:46 schreef RvEldijk:
Lol mag ik ? maar dit is het broodnodige, aansturing en meting van het huis,

Tuurlijk mag je. Maar wat moet je met meting en aansturing van je huis? Je gaat me toch niet vertellen dat het je ook maar iets boeit dat de temperatuur in een slaapkamer een paar graden daalt tijdens zo'n bui? En punt 2: de aansturing. Rolluiken, gordijnen en alles wat geautomatiseerd is... hoe wil je dat besturen als die spanning er af gaat?

Al die 'meting' en 'aansturing' zou ik trouwens grondig onder de loep nemen (sowieso hoe alles aan elkaar hangt...)
Want stel dat de bliksem toch ergens een weg naar binnen vind, zullen al die sensor en aansturingsdraden kandidaat nummer 1 zijn. Tenzij dat draadloos gaat, maar dan snap ik niet waarom je de computer die dat regelt koste wat kost in de lucht wil houden op een UPS.

Op 6 juli 2020 22:27:46 schreef RvEldijk:
DVR (camera server) is 4 trekt 12w staat allemaal 24/7 aan, ook bij de ergste bui die je maar kan bedenken.

Ah, de DVR. En de kabels naar die camera's toe? Heb je al bedacht hoe je die gaat beveiligen? Als de bliksem binnenkomt zal die niet aarzelen zich via de DVR te verspreiden...

Op 7 juli 2020 09:54:55 schreef Arco:
Je kunt ook een "interessanter" object creëren, bijv een geaarde stalen mast zover als mogelijk van het gebouw, bliksem zal daar eerder gebruik van maken.

Uh nee, je wil dat ding juist relatief dichtbij het gebouw hebben staan, om te voorkomen dat de beschermende werking door de hoogte verloren gaat.

Op 7 juli 2020 08:21:46 schreef Frederick E. Terman:
Dát is nog weer eens wat anders; die kende ik nog niet!

Dergelijke ontladingen herken je vrijwel onmiddelijk: het zijn zonder uitzondering zeer felle, hele korte flitsen die je echt doen schrikken in het donker. De ontlading kan, ook op kilometers afstand een enorme knal/dreun opleveren, of een serie knallen/dreunen voorafgegaan door fluittonen.
Op die 50 meter afstand die ik noemde weet je niet wat je overkomt. De gordijnen werden naar binnen geblazen onder de druk (de ramen stonden open), de dreun deed het huis kraken, de geluidsdruk ervoer ik als een tijdelijke hevige koppijn en daarna gingen alle auto-alarmen in de omgeving af. Mijn vader stond voor het eerst van z'n leven onmiddelijk vloekend naast zijn bed (en hij heeft een ongelooflijke hekel aan vloeken) en waarschuwde onmiddelijk m'n moeder omdat hij serieus dacht dat wij getroffen waren (wat ik ook dacht overigens).
Alleen de aardlek uit, verder niets (op mijn tv na dan ;)

Op 7 juli 2020 08:21:46 schreef Frederick E. Terman:
Wat denk je dat er gebeurd is? Stukjes 'fosfor' (de oplichtende laag in de buis) eraf gevallen?
Of is het weliswaar een beeldbuis-tv maar is de beeldopwekking toch al digitaal? Dan zitten er nu misschien 'gaten' in het beeldgeheugen.

Ergens zal in de tunertrap wel iets kapot gegaan zijn. De spikkels 'vliegen' door het beeld. Digitaal zal het ding vast zijn, want hij is uit 1999 ;)

Op 7 juli 2020 09:44:11 schreef RvEldijk:
Nog even denken over BNC/RS485 overspanning beveiliging, mss ook de schotel, en uiteindelijk zijn er ook beveiligers voor de zonnepanelen,

Hoezo, 'misschien' de schotel? Natuurlijk moet je die beveiligen!

Op 7 juli 2020 09:44:11 schreef RvEldijk:
Heb verder niets kunnen vinden op inslag via de aarde (uren gezocht),

Ik denk dat je dat niet vind omdat het allereerst vrij moeilijk is om de precieze locatie aan te wijzen, maar ten tweede omdat het voor veel mensen veel te technisch is en ze het dus niet begrijpen.
Hetzelfde idee als 'brand door kortsluiting' en de standaard verhalen van 'doorgebrande apparaten' na blikseminslag. In het laatste geval komt het wel aardig in de buurt, maar het is altijd zo'n standaard zinnetje. Apparatuur die vernield wordt, vind ik gewoon een betere term.

Op 7 juli 2020 09:44:11 schreef RvEldijk:
dat bij die vriend was waarschijnlijk dicht bij de aardpin (niet zeker, ook niet zeker of het daadwerkelijk de aarde was, alles was heel behalve zo'n 12v/10a power supply)

Tja, ik weet niet hoe de economische situatie van de meesten in Hongarije is en (als dat niet het probleem is) of banggood en aliexpress daar ook gewone woorden zijn, maar als dat Chinese brol is, of niet juist aangesloten ('de aarde? Dat ding doet het ook als ik alleen L en N aansluit!'), kan ik me voorstellen dat er toch ergens iets het loodje legt. Een beetje Meanwell zal het vast beter overleven.

Op 7 juli 2020 10:14:31 schreef RvEldijk:
Is ook nog een optie idd een 20m mast [...]
komt boven de boom, [...]
, de afleider zelf dan), zat ook aan de boom te denken (om die te beveiligen), huis is 7m hoog boom bij het huis is 12m ofzo.

Een boom met bliksembeveiliging, het moet niet gekker worden.

Zo'n mast is echt niet zomaar ineens geaard als je 'm neerzet. Daar moet alsnog een echte afleider-installatie aan verbonden worden. Het is niet voor niets dat veel tijdelijke afleider-installaties op festivals en dergelijke echt niet zomaar 'even een metalen paaltje in de grond zetten' betreft. Daar zijn gespecialiseerde bedrijven voor en ik denk dat zelfs zij zullen zeggen dat ze niet precies weten wat er bij een directe inslag zal gebeuren.

Op 7 juli 2020 10:14:31 schreef RvEldijk:
Alleen de aarde gaat in de grond[...] mijn aarde is ook 1 stopcontact in de keuken, daar zit een stekker in met een aardkabel die verder verdeeld word (ach ja het werkt, had zelf ooit wat geslagen en dingen begonnen te prikken, oven, kookplaatje, toen ontdekte ik het geaarde stopcontact) :)

Ik zou eerst maar eens gaan denken aan een betere installatie in je eigen huis.
Die stekker met aard-draad is een netwerkje opzich en daardoor dus een schade-kandidaat.

Op 7 juli 2020 12:11:52 schreef mvdk:
Het is de bedoeling, zoals in dat gequote topic door KlaasZ word opgemerkt, alles op hetzelfde potentiaal te krijgen.
Dat zou dan een heel groot relais moeten zijn, die overspanningen slaan daar makkelijk doorheen.

Ik denk zelfs dat de stekkers van apparatuur 'kortsluiten' (fase en nul, aarde durf ik niet te zeggen) en die verder nergens mee verbinden zelfs nog iets betere bescherming geeft dan zomaar stekkers trekken.

Op 7 juli 2020 12:50:49 schreef RvEldijk:
Ik hoopte met afleiders op het dak c.q. mast dat ik een voltreffer moet kunnen hebben,...lol

Zoals gezegd: er bestaat een kans dat dat goed gaat, maar ik denk dat ook professionals dat niet durven garanderen.
Op de flat waar m'n grootvader woont is het ooit direct op een afleider ingeslagen. Het deel wat blijkbaar het beste geleidt heeft, was volledig verdampt (pakweg 15 meter). Kon je goed zien, want die 'kabel' liep over de galerij.

Op 7 juli 2020 13:26:49 schreef RvEldijk:
Wat is dit vet zeg, had er graag bij willen zijn, wij hebben hier ook dat soort lijnen nog, echter gebruikt niemand ze[...]

Verklaart de "vlammetjes langs de muur", maar vroeg me af of dit net voor in de inslag gebeurde, blijkbaar heb je er niet eens onweer voor nodig.

Ik vermoed dat het gewoon corona-ontladingen geweest zijn. Maar die kun je inderdaad goed zien.

Dat je er geen onweer (in de buurt) voor nodig hebt, klopt:
https://www.youtube.com/watch?v=LU4G8GtZgz0

https://www.youtube.com/watch?v=Ukt351SpmdM

Op 8 juli 2020 12:55:25 schreef RvEldijk:
helikopter verlaat de grond (is dus niet meer geaard, zelfde als mijn huis, in theorie),
monteur heeft een staaf in z'n hand om dit "potentiaal" te overbruggen, zou hij de kabel direct zelf vastpakken legt die het loodje,

Nou, nee. Doodgaan zal 'ie niet. Hij draagt een speciaal pak dat ervoor zorgt dat zijn lichaam niet zonder meer in aanraking komt met de spanning. Maar prettig voelt 'barehanding' zoals de Amerikanen het noemen, absoluut niet. Zelfs met die potentiaal-vereffenings-staaf schijn je het te voelen en ook eenmaal op de kabel schijn je te voelen dat je op hoogspanning werkt. Vind ik ook niet zo raar... gezien de spanningen.

Op 8 juli 2020 12:55:25 schreef RvEldijk:
Misschien een hele domme vraag en off topic, waarom heeft een vogel hier dan geen last van ? (die zitten niet alleen op de aardingskabels maar ook op de actieve lijnen)

Ja, maar niet op 110 kV en hoger. Daaronder misschien wel, daarboven krijgen ze teveel last van ontladingen vanaf hun snavel bijvoorbeeld.

Op 8 juli 2020 13:45:50 schreef mvdk:
Ik vind 't een goeie zaak dat het werken aan onder spanning staande lijnen in nederland niet mag.

Ik denk dat het ook zeker met onze net-opzet te maken heeft. In Nederland zie je nergens 150 en 380 kV verbindingen met maar 3 draden (ik dacht dat zoiets een veld genoemd wordt).
Het zijn altijd 6 draden of nog meer. Daar komt een groot ringleiding-systeem bij. Even iets uitschakelen om ergens aan te werken is zo een fluitje van een cent in tegenstelling tot de VS (en vast wel andere landen) waar masten met slechts 3 draden eerder regel dan uitzondering zijn.

http://www.m-voorloop.nl --- Ik? Welnee! Ik zit nog lang niet achter de germaniums.

Op 8 juli 2020 22:33:07 schreef weardguy:
In Nederland zie je nergens 150 en 380 kV verbindingen met maar 3 draden (ik dacht dat zoiets een veld genoemd wordt).

Zo'n set van 3 draden heet een circuit. In het schakelstation is een circuit aangesloten op een veld. Een veld is het hele samenstel van schakelaars en scheiders die bij een circuit horen.

Het gaat om het hele idee van detectie en dat betrouwbaar krijgen. Dat is gewoon heel moeilijk.

Ik heb een hele geavanceerde detectie, namelijk mezelf, goed het weer in de gaten houden, en dat kan ik vanuit Boedapest, maar ook vanuit NL, alleen in onweer seizoen ben ik zelden in NL, en juist veel thuis, die detectie was ook meer iets voor in de toekomst, als ik een goed ontkoppel systeem heb, dan kun je daar nog over nadenken.

Al die 'meting' en 'aansturing' zou ik trouwens grondig onder de loep nemen (sowieso hoe alles aan elkaar hangt...)

Klopt meting zal me weinig uitmaken, aansturing echter, het kan uit idd en dan gaat alles uit, was juist de bedoeling om te genieten van het onweer, buiten is het nergens veilig (maar binnen blijkbaar ook niet) :) maar alles hangt aan elkaar met kabels, ik heb geen lamp schakelaar meer (heb ik wel maar gebruik ik nooit) gaat allemaal automatisch, als ik b.v. in slaap val op de bank, gaat het huis in "sleep mode" word alles uitgeschakeld, niets gaat op standby, alles word bij de relais uitgeschakeld, LOL ik was dit topic niet voor niets gestart omdat ik me al lichtelijk zorgde maakte. Ik moet ook nog een LAN kabel van 60m in de tuin trekken, nou nog wifi, dacht laat ik dit maar eens eerst adresseren.

Ah, de DVR. En de kabels naar die camera's toe? Heb je al bedacht hoe je die gaat beveiligen? Als de bliksem binnenkomt zal die niet aarzelen zich via de DVR te verspreiden...

Dat was idd die eerder genoemde BNC (video) / RS485 (camera beweging) en voeding beveiliging, div HD camera's en wifi word hem niet, en er moet toch ook nog een voeding naar die camera's.

je wil dat ding juist relatief dichtbij het gebouw hebben staan, om te voorkomen dat de beschermende werking door de hoogte verloren gaat.

Idd zo dicht mogelijk, hoe verder, des te hoger om dat weer te overbruggen, moet het nog verder uitzoeken, maar het lijkt erop dat tot 6m hier is toegestaan zonder vergunning, heb ik niets aan.

Hoezo, 'misschien' de schotel? Natuurlijk moet je die beveiligen!

Het lijkt er idd op, werd ook al binnen een ander topic vermeld, het is niet of/of maar en/en dus alle kabels moeten beveiligd gaan worden, heb een 400 euro decoder dus dat mag ook wel.

Dat ding doet het ook als ik alleen L en N aansluit

Weet ik,..maar was bij een vriend, ding is metaal dus moet geaard zijn, dadelijk pakt die dat ding vast, en heb ik het gedaan, als het nou voor mezelf was en weggewerkt, mss idd, was ook maar 10 euro schade, had ding net neergehangen, maar als die blijft plakken op die tegelvloer is het meer dan 10 euro.

Ik denk dat je dat niet vind omdat het allereerst vrij moeilijk is om de precieze locatie aan te wijzen

Zijn achtertuin is al de berg, schijnt dichtbij op de berg ingeslagen te zijn, en verspreid naar binnen is gegaan, althans vermoed ik, mijn aarde zit tussen twee huizen in, en de kans lijkt me erg klein, maar toch wel typisch dat je alles kan beveiligen behalve de aarde.

Een boom met bliksembeveiliging, het moet niet gekker worden.

Hehe ik verzin het ook niet http://boomservice-nederland.nl/boomverzorging/bliksemafleiding/

Die stekker met aard-draad is een netwerkje opzich en daardoor dus een schade-kandidaat.

Het is idd niet helemaal conform NL standaard, mijn huis is 50 jaar oud, ze hadden dus 1 stopcontact in huis met aarde :) nou heb ik bijna alles geaard, maar wel via dat stopcontact, moet nog even kijken maar er loopt vanuit dat stopcontact door de muur, naar buiten, de grond in, kan best dat stopcontact eraf halen (afdoppen) en de aarde lassen en die naar de meterkast trekken, heb ik ook de NL standaard, vond het wel mooi dat ik de aarde kan ontkoppelen, kan ook evt een nieuwe aarde laten maken dicht bij de meterkast.

Ik denk zelfs dat de stekkers van apparatuur 'kortsluiten' (fase en nul, aarde durf ik niet te zeggen) en die verder nergens mee verbinden zelfs nog iets betere bescherming geeft dan zomaar stekkers trekken.

De wereld is letterlijk in mijn/onze handen, moet nog iets gaan maken (mss andere ook), dus niets is onmogelijk, dus als dit extra helpt waarom niet.

maar ik denk dat ook professionals dat niet durven garanderen.

Garantie zit ik ook niet op te wachten, echter een optimale beveiliging zou wenselijk zijn, en liefst met alles erin, al die gsm masten/hoge gebouwen draaien ook gewoon door, dat idee wil ik een beetje.

Het deel wat blijkbaar het beste geleidt heeft, was volledig verdampt (pakweg 15 meter)

LOL hier zat ik nou weer niet op te wachten, dat een afleidinstallatie verdampt raakt na een inslag, ik snap dat dit zeer zeer bruut geweld is, ook niet te bevatten dat dit 6m boven men hoofd zou plaatsvinden, maar moet gewoon een poging gaan wagen, gelukkig is de flat verder niet afgebrand, dus de afleider heeft wel degelijk gewerkt.

Ik vermoed dat het gewoon corona-ontladingen geweest zijn. Maar die kun je inderdaad goed zien.

Mooie filmpjes, dank je wel, hij moet wel steeds de aarde raken om de vonk te zien, stel nou dat de zend apparatuur eraan zat, op een rubberen mat, aangesloten op accu's, dan zou het toch gewoon moeten werken, pakt hij dan de microfoon vast, en hij staat op en normale grond, dan zouden we een aarde pad moeten krijgen, resulteert in een schok, en kapotte apparatuur, ik weet niet of deze "ontlading" vanzelf weg zou kunnen gaan na b.v. een uur na de bui ? maw als alles geïsoleerd op een dikke rubberen mat incl hij zelf, zou die dan gewoon kunnen zenden/ontvangen, niets is geaard.

Hij draagt een speciaal pak dat ervoor zorgt dat zijn lichaam niet zonder meer in aanraking komt met de spanning

Ik heb ze ook gezien met een ijzer/gazen pak, volgens mij zoemde dat ofzo, wel lijp dat mensen zo moeten werken.

Alles met een knipoog ;-)
mel

Golden Member

Dat is minder lijp dan je zou denken. Een metalen pak, werkt als een kooi van Faraday.Eventuele spanning komt niet tot het lichaam.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
mvdk

Golden Member

Het schijnt daar in oostelijk europa toch wel een beetje gevaarlijk te zijn, met bliksem en donder: https://twitter.com/DannyWArmstrong/status/1280158192434061315
Zodra je onweer hoort, behoort een scheidsrechter het spel te staken.

Hehe we hebben vorig jaar hier een buitje gehad in de vallei, normaal kun je nog de secondes tellen tussen de flitsen, dit was 15min, flits en bam gelijk, alles trillen, krijg je ook een heel ander onweer geluid, vandaar dat ik wel wat moet gaan regelen.

Geografisch gezien trek er erg veel net langs ons heen, maar soms is het goed raak :)

Alles met een knipoog ;-)
Evarist

Golden Member

Op 7 juli 2020 12:16:30 schreef hennep:
Hebben we het nu over een directe inslag?
Daar kunnen we niet tegen beveiligen, dat is duidelijk.

Dat heb ik in mijn carrière een paar keer meegemaakt. Dat klopt. Een sierschouw waarvan de brokstukken door de living lagen, elektriciteitsleidingen uit de muur geknald.

De Panasonic video had een metalen verbinding tussen voeding en tuner. Deze was helemaal doorgebrand. Na het aanbrengen van een dikke koperdraad ter vervanging werkte de video!

Maar op onze trots, de Sint-Romboutstoren, staan meerdere bliksemafleiders. Jaarlijks vallen hierop bliksems, zonder verdere schade. Dus rechtstreekse blikseminslag is niet altijd funest.

Nihil est verum, quod non probatur primo.

Op 10 juli 2020 09:37:36 schreef Evarist:
Dus rechtstreekse blikseminslag is niet altijd funest.

Zijn er niet altijd uitzonderingen?

Wat ik bedoelde was een directe inslag op een electrische geleider.
Denk jij dat die video nog had gewerkt bij een directe inslag op de fase?
Ik verwacht dat je dan ook de brokstukken van alle varistors in huis om de oren had gekregen. Je hebt geluk gehad (Voor wat betreft de video).

reading can seriously damage your ignorance

Ik ben bang dat het iedereen kan overkomen, denk dat er ook verschillende inslagen zijn, waarbij de zwaarste, de installatie (gedeeltelijk) kan verdampen, denk dat afleiders niet verplicht zijn om dat het toch zelden voorkomt, en dan is uitkeren mss goedkoper, dan iedereen verplichten, ik ga iig wat op men dak frotten zodat ik toch een veiliger gevoel er aan overhoud, zijn de kosten ook niet, ga voor het dikste wat ik kan krijgen, beetje staal kan geen kwaad ;) (geen garanties)

https://www.google.com/search?q=blikseminslag+in+huis&tbm=isch&ved=2ah…

Al die huisjes die aan gort zijn ;)

Alles met een knipoog ;-)

Ja, met voldoende ijzer kom je er wel, kijk maar :-)

reading can seriously damage your ignorance
Anoniem

Om je verhaal even op 1 rijtje te zetten.

Je woont in Tsjechie in een 50 jaar oude woning waar oorspronkelijk slechts 1 stopcontact met twijfelachtige aarding was.

Dat heb je naar eigen zeggen op amateuristische wijze uitgebreid en de aarding vanuit dat oude stopcontact gehaald.

Je bent ook ondernemer met een internetbedrijfje en hebt dus voor flink wat centen aan apparatuur staan. Is dat op dezelfde locatie? Of gaat het hier enkel om een woonhuis?

Je Donarfobie of is het Donarfilie neemt ondertussen paranoide vormen aan. Je fantasie wint het van je realiteitszin.

Begin eerst eens met je twee voeten op de grond je installatie te bekijken en op een deftige manier te renoveren.

Ik vrees dat een geïmproviseerde bliksemafleider op je dak die verder verbonden is met een gebrekkige aarding via een stopcontact (te dunne draad) eerder misérie gaat aantrekken dan vermijden.

Een bliksemafleider dient direct en via de kortste weg verbonden te worden met een degelijke aarding door middel van een voldoend dikke geleider.
Ik neem aan als je voortbouwt op de oude bestaande elektrische installatie dat dit niet het geval is.

Ik zou dus beginnen met een degelijke aarding te slaan voor zover dit nog net gebeurd is, en via een 16 of 25 mm2 geleider door te verbinden naar de elektriciteitskast. de rest komt wel nadien.

Opgelet: vroeger hield men de aardingen van verschillende circuits zoals verlichting/stopcontacteninstallatie hoogspanningscabine en bliksemafleider angstvallig gescheiden.

Men is er achter gekomen dat dit niet de beste oplossing was.
Tegenwoordig legt men de verschiilende aardingen aan elkaar met een dikke geleider.

Ik heb geen idee hoe groot jouw internetbedrijfje is qua infrastructuur, maar In telecomcenters wordt zelfs op elke verdieping een aftakking gemaakt op de verticale geleider die van de bliksemafleider naar de aarde gaat en ter plekke doorverbonden met de metalen rekken en chassis van de servers.
Als je meer wil weten : In de veiligheidsdirectieve staat dit onder het hoofdstuk 'Earthing and bonding'.

Ik wil je niet ongerust maken, maar weet je dat je ongeveer boven een onderaardse supervulkaan woont? En ze zijn niet allemaal uitgedoofd.
In Duitsland, onder de Laachersee (geen grapje) lijkt er al wat leven in te komen. Brandvrij dekentje aanschaffen tegen de gloeiende as? Remember Pompeii ;-)

Ja, met voldoende ijzer kom je er wel, kijk maar

LOL vet filmpje, kost wat maar dan heb je ook...

Om je verhaal even op 1 rijtje te zetten.

Laten we dat is doen want is het voor mij ook super onduidelijk.

Je woont in Tsjechie Hongarije in een 50 jaar oude woning waar oorspronkelijk slechts 1 stopcontact met twijfelachtige goeie aarding was is.

Klopt helemaal.

Je bent ook ondernemer met een internetbedrijfje en hebt dus voor flink wat centen aan apparatuur staan. Is dat op dezelfde locatie? Of gaat het hier enkel om een woonhuis?

Al mijn bedrijfsapparatuur staat in NL, heb een eigen cloud, heb hier in huis niets zakelijks staan, om lekker on topic te blijven "Mijn Cloudje 26 cpu cores / 80GB internal memmory / 22TB Storage / 20Gigabit backbone"

Je Donarfobie of is het Donarfilie neemt ondertussen paranoide vormen aan. Je fantasie wint het van je realiteitszin.

Hadden we het idd al eerder over, als ik een inslag krijg is die fantasie snel over, we hebben al eerder besproken/gezien, iedereen loopt een risico.

Begin eerst eens met je twee voeten op de grond je installatie te bekijken en op een deftige manier te renoveren.

Ik sta nu op twee voeten, en besef me dat het helemaal uit de hand is gelopen, ik wilde altijd alles aangestuurd hebben (huis van de toekomst), alles werkt nou geautomatiseerd leuk en prima, maar tijdens een bui zoals vorig jaar, wil ik terug naar 1730.

Ik vrees dat een geïmproviseerde bliksemafleider op je dak die verder verbonden is met een gebrekkige aarding via een stopcontact (te dunne draad) eerder misérie gaat aantrekken dan vermijden.

Je hebt hier professioneel spul en die krijgt een eigen geslagen aarde, zoals al eerder werd vermeld.

Opgelet: vroeger hield men de aardingen van verschillende circuits zoals verlichting/stopcontacteninstallatie hoogspanningscabine en bliksemafleider angstvallig gescheiden.
Men is er achter gekomen dat dit niet de beste oplossing was.
Tegenwoordig legt men de verschiilende aardingen aan elkaar met een dikke geleider.

Ok, begin iets te leren, dit ga ik uitzoeken want ik was dat idd ook van plan zover mogelijk uit elkaar houden, wel vaag want dan zou je toch verwachten dat die servers/rekken toch even onder spanning komen.

maar In telecomcenters wordt zelfs op elke verdieping een aftakking gemaakt op de verticale geleider die van de bliksemafleider naar de aarde gaat en ter plekke doorverbonden met de metalen rekken en chassis van de servers.

Ok, ik dacht al dat is dom, maar mss heb je hier wel een goeie tip, we hebben ook al een potentiaal verschil besproken, en dit lijkt er wel op.

Ik wil je niet ongerust maken, maar weet je dat je ongeveer boven een onderaardse supervulkaan woont? En ze zijn niet allemaal uitgedoofd.

Hehe ik ben niet snel ongerust, maar hier in Hongarije hebben we 3 vulkanen, ik maak me eerder druk om Yellowstone :)

Alles met een knipoog ;-)

Op 8 juli 2020 12:55:25 schreef RvEldijk:
Het kwartje is gevallen, ik snapte het ziekenhuis verhaal en de badkamer vrij snel (wel leuk dat je best onder 230v kan douchen, als de grond ook maar 230v is), echter mijn thuis situatie nog niet.

Om te douchen mag de douchekop best op 230V zitten en de grond wel geaard zijn. Moet je wel een goede douchekop hebben.

Ik was ooit een keer in een klein hotelletje in Tanzania. Daar hebben eigenlijk alle douches een elektrisch verwarmingselement ingebouwd in de douchekop. In principe schakelt dat element automatisch aan/uit, maar er zit meestal nog een extra lichtshakelaar om hem aan/uit te zetten.
Zo ook in dit hotel, maar er hing een A4'tje met heel groot gedrukte instructies over het gebruik van de douche. Omdat mijn swahili slecht was, lette ik er niet op. Dus zoals altijd zet ik de elektriciteit aan en wil daarna de waterkraan openzetten, maar ik krijg meteen een schok van de kraan.

Truc was om eerst de kraan aan te zetten en dan pas de electriciteit. Bij het douchen heb ik dus ook verder angstvallig vermeden de kraan of de douchekop aan te raken. De druppels uit de douche waren zo klein dat er onmogelijk een ononderbroekn contact kon ontstaan naar mij toe. Heerlijk gedoucht. Elektriciteit uit, kraan uit, klaar.

Ik vraag me alleen af hoe de andere hotelgasten hun kraan bedienen als ik de hele waterleiding onderstroom heb staan met mijn douche...

Hogepriester in het genootschap der mexicaanse hond. // // Aan 2% van de mensen is 50% van het bezit ; 1% van het bezit is aan 50% van de mensen.

Ik vraag me alleen af hoe de andere hotelgasten hun kraan bedienen als ik de hele waterleiding onderstroom heb staan met mijn douche...

LOL wtf wtf, ik was voor koud gegaan denk :)

Oom van mij was drank leverancier op de vrachtwagen (met fusten, flesjes etc), ging jaren goed,...komt in een kelder, was wat nat, leunt tegen de muur, volgende moment lag die op de IC ;)

Alles met een knipoog ;-)