Zijn deze oude afdekplaatjes van een wandcontactdoos nog te krijgen?

big_fat_mama

Zie Paulinha_B

in noodgevallen kan ik overwegen het te laten 3d printen maar dat is weer een hoop werk

Dat uittekenen in OpenScad is nu niet bepaald heksenwerk. Maar terecht is opgemerkt dat je maar beter twee keer nadenkt over de materiaalkeuze.

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord
Sine

Moderator

Je wilt het wellicht niet 3D printen omdat het toch een ietwat brandvertragend materiaal moet zijn.

maartenbakker

Golden Member

Het origineel zal wel een gevulde thermoharder zijn. Dat kun je alleen onder hoge druk persen. Niet printen of verspanen.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Wat is de afstand van de boutjes hart op hart? m3 of m3,5?

De spanning is te snijden, welke mes moet ik daarvoor gebruiken?
Henk H.

Golden Member

Op zich heeft GD wel een punt: Als het misgaat met de reparatie kan er meer werk achterweg komen. Dan wordt het verhaal met de verhuurder wat lastiger.

Een verhuurder zou de installatie veilig moeten opleveren, wat nu niet het geval is. Veiligste weg lijkt mij de verhuurder vragen dit op te lossen. Ik weet de situatie niet (commerciële verhuurder/woningbouwstichting of "particuliere" verhuurder) niet, maar voor een commerciële verhuurder lijkt me dot geen probleem en kosten te verhalen op vorige huurder. Mits de woning door jullie niet al geaccepteers is zonder dit punt te hebben genoemd als herstelwerk.

Anoniem

Op 17 juli 2020 04:08:55 schreef New Beetle:
@GD Je gaat weer goed uit de bol :) .

Jaren 60 is VOB en CRVB in BE. Hier en daar ga je misschien een installateur vinden die nog snel van zijn katoendraad af wou, maar ook dat is niet dramatisch. Iig het is eenvoudiger en zelfs goedkoper om dat ding door modern materiaal te vervangen, maar mensen zijn nu eenmaal mensen en sommigen willen nu eenmaal een uniforme stijl.

Uit de bol? Vind je? Begin jaren 60 was stalen buis nog vaakst gebruikt. Pas eind jaren 60 was PVC algemeen. CRVB , installatiedraad dus met dubbele isolatie, rubber met daaromheen een vinyl laagje was overigens speciaal ontworpen om in stalen buis te gebruiken.
Met de opkomst van plastic buis werd ook de draad maar meer voorzien van 1 enkele laag PVC. Goedkoper in productie.

60 jaar later zijn veel van die stalen buizen flink verroest en is ook de rubber van de draad verstorven. Als je eraf blijft, weinig aan de hand maar het is zeker geen utopie, als je begint met schakelaars en stopcontacten te vervangen dat je dan risico loopt van de regen in de drop te raken. Niet enkel de isolatie, maar na 60 jaar wordt het koper ook brosser en breekt dan makkelijk af waardoor de draad kan te kort worden om aan te sluiten.

Ik denk dus dat het juist heel verstandig is om te adviseren niks te vervangen zonder de eigenaar erover aan te spreken. Behalve misschien dat afdekplaatje.

Misschien kan Brains even verifieren welke buis en draad gebruikt is, door dat kapotte plaatje is er toch al inkijk :-). Voorkomt misverstanden.

Of het nalichtende of radioactieve kleurstof is kan snel nagegaan worden. Een felle zaklamp een minuutje tegen de schakelaar houden en als de lichtsterkte in donker aanzienlijk gestegen is, is het nalichtend.
Zoniet is er radioactief materiaal gebruikt.

Anoniem

Op 17 juli 2020 12:37:45 schreef Henk H.:
Op zich heeft GD wel een punt: Als het misgaat met de reparatie kan er meer werk achterweg komen. Dan wordt het verhaal met de verhuurder wat lastiger.

Een verhuurder zou de installatie veilig moeten opleveren, wat nu niet het geval is. Veiligste weg lijkt mij de verhuurder vragen dit op te lossen. Ik weet de situatie niet (commerciële verhuurder/woningbouwstichting of "particuliere" verhuurder) niet, maar voor een commerciële verhuurder lijkt me dot geen probleem en kosten te verhalen op vorige huurder. Mits de woning door jullie niet al geaccepteers is zonder dit punt te hebben genoemd als herstelwerk.

Moeilijk in te schatten al buitenstaander. Het kan wel om familie gaan die de woning welwillend ter beschikking stelt en dan ligt het wat moeilijker.
Ik denk ook dat je als verhuurder een breuk in een 60 jaar oud afdekplaatje niet kunt verhalen op de (vorige) huurders. Dat is gewoon gevolg van veroudering.

Mijn ouders hebben in een huurwoning gewoond van bouwjaar 1957 waarin al pvc buizen, pvc draadisolatie werd gebruikt. De pvc buizen waren in het stucwerk weggewerkt. De (opbouw) stopcontacten en draaischakelaars waren van zwart bakeliet.
Ik verwacht dat een koopwoning uit die tijd misschien al wat modernere, dus witte, materialen kan hebben gehad.
Metalen buizen in een woning in NL uit de jaren 60 lijkt me niet waarschijnlijk. Wie het echt weet mag het zeggen maar de specialisten uit die tijd zijn waarschijnlijk uitgestorven of digibeet :-)

reading can seriously damage your ignorance
Sine

Moderator

Stalen buis is uit de rijgdozentijd, met muren van latjes en kippenstront.

In de 60's heb je het wel nog over de oude kleuren, maar ijzer/katoen was toen toch al eventjes verleden tijd.

Tidak Ada

Golden Member

Begin jaren 50 had ik mijn eerste confrontatie met installatie techniek. Mijn ouders hadden eindelijk een huis kunnen huren, dat voldoende ruimte had.
Er moest nogal wat aan de installatie gedaan worden, maat de huisbazin was “niet thuis”. Daarom een elektriciën er bij gehaald. Die liet het, na de vloeren open te hebben gelegd, het erbij zitten. Weer een nieuw bedrijf er bij gehaald, de man kon de bedrading niet volgen en bouwde daarom op mij als 9 jarige om de puzzel op te lossen, zodra ik uit school kwam.
Veel was er met linnen-rubber geïsoleerd, dus leerde ik draden trekken en dergelijke.
Om kort te zijn: Er werd veel buis door kunststof vervangen. Dat was nog buis zonder weekmakers, die met een spiritus brandertje verwarmd moest worden om te buigen.

Het was 1953, de rijd van de petticoat en de hoela-hoep, die al snel van pvc buis gemaakt werd, een aardige bijverdienste voor elektroinstallateurs. ;)
Ik heb het sterke vermoeden dat België nog wat achter liep....>:)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Vervangen door nieuw , maar waar vind je nog een wcd zonder randaarde ?

EricP

mét CE

Gewoon, in de winkel...

Ik zou het ding denk ik 3D printen als je daar de mogelijkheden voor hebt. De gemiddelde no-budget opbouwdoos bij de bouwmarkt is ook thermoplastisch plastic. Maar ja, er staat wel CE op, dus is het goed. Nooit geprobeerd of die dingen ook branden. Smelten doen ze wel :+.
Bij zo'n oude WCD heb je een hele aardige kans dat er nog separate veren voor de contactdruk in zitten (en dat kun je controleren). Een slecht contact in de WCD is daarmee erg onwaarschijnlijk geworden. Het zou nog in de stek(k)er kunnen optreden.
En dan is het alleen nog van belang als er vermogen door gaat. Voor een WCD dat wellicht helemaal niet gebruikt wordt of waar een wekker aan hangt, is het al helemaal niet relevant.

Aangezien TS het een beetje half tussen BE en NL houdt, is er niet zoveel te zeggen over wat er achter die afdekplaat zit. Als het NL is, dan lijkt de aanname dat het VD en plastic pijp is niet onterecht. Dat zit ook al in mijn 50-er jaren huis (en als die pijpen ooit al weekmakers hadden, dan zijn die er nu wel uit :), zo leert de ervaring. Dus inderdaad warm maken met de verf föhn en voorzichtig buiten waar vervangen niet handig is).
Maar ook daar ben je snel achter. Trek de afdekplaten eraf zonder wat aan bedrading van z'n plek te halen (de schakelaar en WCD blijven tenslotte gewoon zitten...). Dan zie je snel genoeg of er rood/groen of iets katoenigs in zit.

Op 18 juli 2020 10:09:53 schreef EricP:
(en als die pijpen ooit al weekmakers hadden, dan zijn die er nu wel uit :), zo leert de ervaring.

Nou, dat kan erg meevallen. Ik had het gisteren nog bij de hand, een leiding uit de jaren '60, PVC buis met oude draadkleuren, moest gesloopt worden. Omdat de zaak slecht bereikbaar was dacht ik: die pijp zal intussen wel bros zijn, dus even een paar klappen met de hamer er op en dan versplintert die vanzelf. Mooi niet, die buis was nog net zo taai als een nieuwe.

Tidak Ada

Golden Member

Da's dus dat nieuwe type. De oude waar ik over sprak, kon je van meet af aan verbrijzelen

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
big_fat_mama

Zie Paulinha_B

De gemiddelde no-budget opbouwdoos bij de bouwmarkt is ook thermoplastisch plastic.

Het is niet omdat de Hubo's, Brico's, Gammae e.d. van deze wereld brandgevaarlijk spul in de handel brengen dat we hier moeten aanbevelen om dat dan zelf ook maar te doen. Vind ik, toch.

Maar van de andere kant lijkt het me sterk dat er, bij al die diverse materialen die beschikbaar zijn voor 3d-printers, geen enkel zou zijn met een aanvaardbare graad van (brand)veiligheid.

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord
Anoniem

Maar zo'n patroon speciale prut in de juiste kleur en samenstelling en laten 3d printen, is dat niet duurder dan een volledige vervanging van het stopcontact?

Gezien het bovendien een tijdelijke situatie is, zou ik in elk geval starten met te overleggen met de verantwoordelijke (eigenaar) van het pand als je geen geschikt adekplaatje vindt..
Jammer dat juist nu de rommelmarkten bijna onbestaande zijn, anders had je die kunnen afdweilen met grote kans op succes.

Zou niemand van de CO fanaten die toch vaak extreme verzamelaars zijn nog zo'n afdekplaatje ergens liggen hebben?

EricP

mét CE

Het is niet omdat de Hubo's, Brico's, Gammae e.d. van deze wereld brandgevaarlijk spul in de handel brengen dat we hier moeten aanbevelen om dat dan zelf ook maar te doen. Vind ik, toch.

Je bedoelt... als het door goedkope brol uit een dergelijke winkel vervangen wordt, dan is het beter?

Technisch denk ik dus van niet. En esthetisch al helemaal niet...

ou niemand van de CO fanaten die toch vaak extreme verzamelaars zijn nog zo'n afdekplaatje ergens liggen hebben?

Het is net ff te 'anders' voor de zooi die ik er hier uit trek - veelal opbouw geweest, behalve wat er in de 70-er jaren al door inbouw vervangen is. Qua periode zou het kunnen. Al eens op marktplaats geneusd?

Tidak Ada

Golden Member

Ik heb dit nog in de aanbieding

Het benodigde gat moet 45mm Ø zijn en een eventuele uitsparing voor de nok kun je, indien nodig, zelf in je eigen plaatje vijlen
Het schroefje is M3

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
maartenbakker

Golden Member

Op 18 juli 2020 13:39:13 schreef grotedikken:
Zou niemand van de CO fanaten die toch vaak extreme verzamelaars zijn nog zo'n afdekplaatje ergens liggen hebben?

Daarom vroeg ik ook naar het merk. Bij gebrek daaraan eventueel een goede foto en afmetingen van de naakte plaat.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
big_fat_mama

Zie Paulinha_B

Je bedoelt... als het door goedkope brol uit een dergelijke winkel vervangen wordt, dan is het beter?

Nee, ik bedoel wat ik schreef:

Het is niet omdat de Hubo's, Brico's, Gammae e.d. van deze wereld brandgevaarlijk spul in de handel brengen dat we hier moeten aanbevelen om dat dan zelf ook maar te doen.

Of, anders gezegd: het is niet omdat die baggeraars (min of meer) gevaarlijk spul verkopen dat dat gevaarlijk spul aanvaardbaar wordt.

[Bericht gewijzigd door big_fat_mama op zaterdag 18 juli 2020 15:06:56 (17%)

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord
EricP

mét CE

Neu. Maar dat impliceert dan ook meteen dat wanneer 'geprint' niet slechter is, roepen dat dat 'gevaarlijk' is ook nergens over gaat...

big_fat_mama

Zie Paulinha_B

De waarschuwing over brandgevaar kwam niet van mij. Integendeel heb ik ze in vraag gesteld, want er zijn vele materialen om te 3d-printen en ik betwijfel nog steeds of ze wel allemaal zo brandgevaarlijk zijn als werd gesuggereerd.

Let wel, het is nog een aparte vraag (en ook die werd reeds geopperd, en ook al niet door mij) of het nog erg economisch is om pakweg 1 kg van een exotisch materiaal aan te schaffen om er dan een handvol van deze plaatjes mee te printen.

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord
maartenbakker

Golden Member

Economischer dan een bakelietpers aanschaffen, maar als je zulke plaatjes zoekt, kun je beter eerst op zoek naar gebruikte of new old stock, zoals de TS al doet. Printen komt daarna in beeld, maar dan denk ik niet aan traditionele plastics. Eerder een poederprinter ofzo. De volgende optie zou zijn om het uit te besteden aan een bedrijf dat thermoharders verwerkt. Die moeten dan wel eerst een mal maken van een paar duizend euro.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
McAwesome

Golden Member

PVC is een voorbeeld van thermoplastisch materiaal wat ook nog vlamvertragend en zelfdovend is en veel gebruikt wordt voor elektrisch installatiemateriaal.
Ik denk dat als je gaat 3D-printen in ABS, dat het ook nog wel kan meevallen met de brandveiligheid. PLA en dergelijke, daar zou ik ver van af blijven voor deze toepassing.

Nu dat brandgevaar heb ik niet uit mijn duim gezogen. Ik heb al een paar keer een verschroeid stopcontact gezien door een slecht contact in een steker of opwarmende stekerpennen. Uiteraard doet zoiets zich alleen voor bij wat grotere vermogens. Bij een nachtlampje zal dat natuurlijk niet zo gauw gebeuren. Helaas weet je nooit of, en wanneer iemand dat stopcontact ooit eens zal gebruiken voor een forser toestel, dus ik zou toch maar op veilig spelen.

3D-printen lijkt me ondanks alles niet aanbevolen gezien de tijd die je erin moet steken en zeker de kosten als je het moet laten doen. Daarnaast ben ik ook niet zeker van de brandveiligheid van ABS filament. Aan ABS voor elektrische toepassingen worden dan ook brandvertragende fillers toegevoegd. Wat er aan pigmenten en fillers in 3D-printerfilament zit is niet altijd even goed bekend. Eigenlijk zou je dus het gebruikte filament al eerst moeten testen op brandveiligheid.

Wat een gedoe over dat 3D-printen. Zou dat nou werkelijk een voordelige oplossing zijn?
De topicstarter heeft sinds zijn openingspost niets meer laten horen, dus we weten niet wat hij met de adviezen doet. Maar ik zou in zo'n geval gewoon nieuw spul kopen.