Hall sensor

Ik heb een bespanmachine voor tennis rackets waar 2 hallsensoren in zitten als eindschakelaar.
Nu is 1 bij hallsensor de pootjes afgebroken. Een schakelschema heb ik geprobeerdte krijgen maar schijnt niet meer aanwezig te zijn.

Nu mijn vraag :

1. Wie weet waar ik zo'n hallsensor kan krijgen of wat er alternatief gebruikt kan worden.

Op de hallsensor staat :

03F of 03F alle 2 zijn hetzelfde
904 944

Op de andere kant staat :

006RC niet 100% te lezen, er kan dus ook wat anders staan.
BE905 niet 100% te lezen
3352G niet 100% te lezen

2. hhoe kan ik meten welke waard de hallsensor heeft? Een hallsensor functioneert nog perfect.

Ik ben zeer dankbaar voor een oplossing van dit probleem.

[Bericht gewijzigd door Robbie1 op 8 augustus 2020 14:06:55 (40%)]

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Hallo, bedankt voor je antwoord. Hoe kom je op Allegro .....?

Allegro heeft als opdruk laatste 2 cijfers van type + extra letter. Alleen mis ik wel het allegro logo...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com
EricP

mét CE

Ik denk dat het geen moer uit maakt wat je daarin frot, zolang de pinning klopt, de bedrijfsspanning klopt en (als het een unipolaire sensor is) de richting waar-ie gevoelig voor is klopt.

Kortom: ding aan, multimeter erop om ff uit te zoeken waar spanning staat en wat de output is, bedrijfsspanning meten, paar van die dingen kopen, en kijken of het in de gemonteerde positie werkt bij de betreffende magneet.

Het wordt interessanter het het ding lineair moet meten. Als eindschakelaar is dat niet aan de orde. Het zou wel kunnen dat de nieuwe (on)gevoeliger is dan de oude en dat je dus wat moet stellen om het juiste eindpunt bij schakelen weer te hebben.

Als ik de Allegro A1103 ga proberen kan ik dan iets kapot maken in de schakeling als het toch niet de goede is?

EricP

mét CE

Niemand kan je garanderen dat het niet zo is. Als je de voeding kort sluit, weet ik niet wat er gaat gebeuren.
Dus: pinning uitzoeken. Datasheet van zo'n allegro ding downloaden. Kijken of het overeen komt.
Als de spanning ook nog overeen komt, dan zal het wel werken.

Bedankt voor jullie antwoord. Het is een driepoot, dus er zit, ik dacht 24 V op en de hallsensor wekt dan ook een spanningsverschil op door de magneet. Maar dat spanningsverschil is natuurlijk heel klein. Als de sensor boven de magneet komt stopt de motor met lopen, door het spanningsverschil dat ontstaat. Lijkt mij ook dat het niets moet uitmaken. Ik moet wel zeker zijn, als de elektronica kapot gaat kan ik de machine weggooien want daar is goed als niets meer van te krijgen. De machine is 25 jaar oud, maar hij werkt super, beter als de meeste nieuwe.

Als de spanning klopt, kan het hooguit zijn dat de werking niet klopt... (er zijn nogal wat verschillende)
Sommigen schakelen in bij magnetisch veld, en pas weer uit bij omgekeerd veld (latching), er zijn ook lineaire sensors.
(uitgangsspanning lineair met sterkte magnetisch veld)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com
Shiptronic

Golden Member

Nu is het een Wireless Hall Sensor ;)

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

De functie is, de snaar wordt aangetrokken tot de juiste spanning. Dit gebeurt doordat een klem naar rechts rijdt. De opening van de behuizing is 20 cm, dus als hij een bepaalde afstand naar rechts heeft afgelegd moet hij stoppen zodat hij niet gewoon door blijft gaan, dit stoppen wordt geregeld door de hallsensor. Normaliter heb je die afstand niet nodig. Heb je de snaar ingeklemd, zet je de trekfunctie uit en gaat de klem weer naar links totdat de halsensor zegt stop. Daarom zijn er 2 halsensors.

EricP

mét CE

Bedankt voor jullie antwoord. Het is een driepoot, dus er zit, ik dacht 24 V op

Dat kun je dan wel denken. maar is het ook zo? Die spanning is niet zo gebruikelijk. Waarom denk je het? (en waarom heb je nog niet gemeten?)

en de hallsensor wekt dan ook een spanningsverschil op door de magneet.

Eh... Ik zou eerder een logical out verwachten.

Ik moet wel zeker zijn, als de elektronica kapot gaat kan ik de machine weggooien want daar is goed als niets meer van te krijgen. De machine is 25 jaar oud, maar hij werkt super, beter als de meeste nieuwe.

Als het zo belangrijk is, dan kan ik je alleen maar adviseren om er betaald iemand met verstand van zaken naar te laten kijken. Ik zie in je post al 2 aannamen die op z'n minst discutabel zijn.

Dus: meten. Pinning uitzoeken. Datasheet bekijken of je er wat mee kunt. En dan evt. aansluiten. Dan zou je nog met N/S van je magneet de mist in kunnen gaan. Dit ding zal gewoon schakelen als de functie is zoals je begrijft.

Iets wat latching is, zal in deze context wel niet gebruikt zijn. Onnodig ingewikkeld en hier geen enkele toegevoegde waarde.

Hallo EricP, ik heb al een aantal mensen gevraagd. Ik ben met de sensor naar electronica-zaken geweest en gevraagd voor zo'n component. Niemand reageerde positief. Ik heb nog een aantal aanvragen lopen die nog niet geantwoord hebben, deze wacht ik nog af. Waar vind ik, teggen betaling, mensen die zoiets kunnen maken? Waar moet ik zoeken? Kan dat op dit forum? Ik ben zelf technisch maar geen elektronica-man. Ik kan solderen en een tekenning, als die niet al te moeilijk is, lezen. Ik ben geen specialist, dus als ik niet verder kom, wil ik iemand vragen om hulp.

Shiptronic

Golden Member

Ding heeft 3 pinnen 2 voor de voeding en 1 voor de out, als hij gebrukt word als eindschakelaar moet dat simpel uit te meten zijn, Voeding lijkt me 5V , output schakeld meestal naar massa. Die meet onbekrachtigt vaak een paar MV minder dan de voeding

Heb je een multimeter?

[Bericht gewijzigd door Shiptronic op 8 augustus 2020 16:18:13 (13%)]

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Robbie1,
Als je bij je gegevens een plaatsnaam invoert, dan heb je misschien kans dat er iemand van dit forum in de buurt zit en even wil kijken.

Codes zijn soms opeens goed te lezen als het licht er op een bepaalde manier opvalt, of is dit enkel leeftijd gerelateerd ?

Ik heb plaats erbij gezet.
Ik wacht nog even of ik reactie krijg welke sensor het is, dat is het makkelijkst. Lukt dat niet ga ik meten.
Als bijlage foto's van de voor- en achterkant van de sensor. De foto heb ik met een vergrootglas gemaakt maar de tekst is nog steeds moeilijk te lezen.

Hallo Shiptronic,

Ik heb een multimeter. Ik wacht nog heel even af, als niemand de hallsensor kent ga ik meten.

EricP

mét CE

Zo makkelijk zul je niet iemand vinden. Er zijn hier wel wat mensen die het zouden kunnen (denk ik). Gewoon, bedrijfsmatig. En ja, dat kost geld.
Makkelijkste is natuurlijk als er iemand bij jou in de buurt zit als meten blijkbaar al moeilijk is (ik bedoel... het tikken van al je reacties heeft al meer tijd gekost dan ff meten) - dat hele apparaat aan een postduif binden om op te sturen is ook weer zoiets. Ik zit dat in elk geval niet.

*Mijn* gok is dat het ding op 5V loopt. Die moet je kunnen vinden. Waarschijnlijk hebben 2 poten nauwelijks spanningsverschil en met die andere beiden ongeveer hetzelfde.

Als je dan bij de werkende sensor een magneetje houdt, dan moet je ook kunnen vinden welke poot de uitgang is. Evt. magneetje ook ff omdraaien, die dingen zijn meestal alleen maar gevoelig voor de noord of de zuidpool.

Dan heb je de spanning en de pinning. En dan dus ff zoeken naar iets wat daarop lijkt. Dat ding wat Arco voorstelt zou dat zomaar kunnen zijn. Of ook niet :)

Die eerste foto is trouwens ronduit onscherp. Is daar niks beters van te maken? Vooral dat logo zou interessant kunnen zijn. Als iemand het herkent is er wellicht een identieke te scoren.

Dat is hoogst waarschijnlijk een A1103 de opvolger van de A3143.
De F zal de "operating temperature" zijn.
Gewoon vervangen en proberen.

LDmicro user.

Bedankt voor alle positieve reacties. Ik wacht even tot maandag af, maandag hoor ik of ik dezelfde hallsensor nog kan krijgen. Is dat niet het geval ga ik beginnen met meten en proberen.

EricP

mét CE

Is dat niet het geval ga ik beginnen met meten en proberen.

Je lijkt die meter er in prikken nogal als een heksentoer te zien he??

Shiptronic

Golden Member

Zitten we nog 2 dagen in spanning, even meten op geel, rood en bruin en je weet genoeg.

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Op 8 augustus 2020 16:01:24 schreef Robbie1:
...Ik ben met de sensor naar electronica-zaken geweest en gevraagd voor zo'n component. Niemand reageerde positief.

Een eca winkel is niet een goede plek om zoiets te vragen. Je kunt geluk hebben, maar mijn ervaring is dat de kennis meestal vrij beperkt is, zeker als het over specifieke zaken als een hall sensor gaat. De bc547 kennen ze wel :-)
Ik vind het ook jammer dat je zo blijft zoeken naar die specifieke type. Als je weet wat voor soort sensor erin zit, heb je een enorm scala van types waaruit je kunt selecteren, en ben je vrijwel zeker ook veel goedkoper uit. Deze sensor is (zoals al gezegd) waarschijnlijk een met digitale uitgang, en daarmee een 13-in-een-dozijn ding. Met een beetje meten en testen kun je dat vrij eenvoudig achterhalen.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein