Buizen (buis eigenlijk) Pick-up met harde brom

bedoelen jullie dan een van de twee bruin/groene?

C6 is degene die met zijn ene kant aan pen 9 van de buisvoet hangt.
En met zijn andere kant aan P3, dat moet volgens mij de regelaar "lage tonen" zijn.

Maar ik sluit me - eveneens in alle vriendelijkheid - aan bij de eerdere opmerking: als je dit soort vragen moet stellen, zou je er dan niet beter iemand bijhalen die er beter zicht op heeft? En ook al zoals eerder gesteld: geef aub je woonplaats of regio op in je profiel, en je mailadres. Dan kunnen brave lieden zich melden.

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord

De kans op (verder) kapot repareren is zeker aanwezig :-)

Ja ik ben ook wel realistisch en voorzichtig. Als ik heel gericht zou weten dat er een bepaald iets vervangen moet worden zou ik dat met veel plezier doen. Maar jullie kunnen niet van afstand meten en ik had gehoopt op gewoon een losse verbinding of draad of iets anders visueel zichtbaar. En ik doe alleen iets als ik het ook kan terugdraaien. Ik heb nog een doos met buizen liggen, misschien zie ik nog een 86 ertussen, maar volgens mij is het meeste uit tv's.
Misschien dat ik hem hier houd om nog eens naar te kijken als ik meer tijd heb. Maar ik ben net begonnen aan mijn EM flipperkast die 10 jaar op mijn aandacht heeft moeten wachten :-)
Zie ook dat je voor 30 a 40 euro een moderne kofferplatenspeler kunt kopen dus ik denk haast dat dat een betere optie is voor nu.
Ik woon overigens in de omgeving van Goes.

ik had gehoopt op gewoon een losse verbinding of draad of iets anders visueel zichtbaar

Ik denk nog steeds dat de kans zeer groot is dat er een dergelijk probleem inzit. Ik zou nog maar eens heel goed kijken naar de verbindingen tussen je pickup element, die erbij gefreubelde din aansluiting en je versterker ingang,

Er zijn pickup elementen geweest die eigenlijk bestonden uit twee opneem elementen voor twee verschillende naalden. Bij omschakelen van soort naald werden ook de elektrische contacten omgeschakeld. Als deze omschakeling niet lekker meer is door vuile geoxideerde contacten krijg je ook van die brom effecten.

Omdat de brom van het ene op andere moment is opgetreden verwacht ik niet dat er problemen zijn met condensatoren of andere elektronische componenten. Als de zeer plotseling optredende bromstoring door bijvoorbeeld de bufferelco's van de voeding zou optreden zou dat zeer waarschijnlijk met zichtbare (en ruikbare) rook en brandschade gepaard gegaan zijn. Ook zou door de harde brom nog steeds muziek hoorbaar geweest zijn.

Ga dus niet zomaar condensatoren vervangen. Op heel internet loopt iedereen gelijk te brullen dat je condensatoren moet gaan vervangen. Dat is maar gedeeltelijk waar. Ja soms moet dat. Maar meestal valt het best mee.
En sommige vervang je als voorzorg omdat als de condensatoren stuk gaan er andere moeilijk of niet vervangbare onderdelen mee kunnen gaan.
Als componenten om deze reden vervangen moeten gaan worden moet je dat later doen. Eerst moet je de storing er uit gaan halen.

En die storing is dus zeer waarschijnlijk een losse draad of contact in of bij het pickup element.

RAAF12

Golden Member

Dat lijkt mij niet, de potmeter zit direct op de input van de versterker als die dicht staat bromt de versterker nog even hard. Staat in post uno :-)

Deksels, ik maakte dezelfde fout (post 1 niet goed lezen) - maar inderdaad, als het (alleen) de massa van het element was, zou met dicht volume de brom weg zijn.

Een elko zou opeens stuk gegaan kunnen zijn, mijn andere gok, bijvoorbeeld als er intern iets stuk gaat in de verbinding van de aansluitlip naar de plus-elektrode.
Die proef kan nog steeds tamelijk gevaarloos genomen worden: nieuwe parallel over oude solderen (mag met verlengdraadjes), kijken of brom weg gaat. Zo ja, oude eruit en nieuwe op zijn plaats.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Ja, er zal toch enige analyse moeten gebeuren, en dit lijkt een eenvoudige eerste stap. Kan men niet de elco's recycleren uit een PC-voeding, en tijdelijk parallel schakelen, enkel voor de diagnose?

Natuurlijk ging ook deze vraagsteller ervan uit dat we hier allemaal een kristallen bol hebben, maar dat valt dus dik tegen - er zijn niet zoveel kristallen bollen in omloop, en wat er al is durft van bedroevende kwaliteit zijn.

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord

Op 8 augustus 2020 20:00:37 schreef testman:
elco's maken meeste kans in apparatuur van deze leeftijd. hoewel een selenium brugcel die half gaar ook wel brom kan meeslepen, echter dan is de elco ook al om..

Nee, echt die koppel C die vaak defect is. Moet een hoge spanning opvangen. Hij kan de eindbuis en uitg trafo ruineren.
Omdat de eindbuis veel stroom trekt kan het gaan brommen.

Met de eenvoudigste multimeter (een gewone moderne, zo'n ding van tien of vijftien euro) zouden we al de roosterspanning (mag niet positief zijn) en de gelijk- en bromspanning op de elko's kunnen controleren.
Zo'n metertje is altijd handig in huis; ik zou erin investeren.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Op 9 augustus 2020 15:14:05 schreef PostTime:

Zie ook dat je voor 30 a 40 euro een moderne kofferplatenspeler kunt kopen dus ik denk haast dat dat een betere optie is voor nu.

Beslist niet.
De Garrard is een vele malen betere speler, met een beter element met lagere naalddruk dan de plastic crosley & co meuk.
Die moderne plastic dingen klinken echt heel slecht en veroorzaken veel platenslijtage door een te stijve naaldophanging icm een te hoge naalddruk.
Koffergrammofoontjes zijn nooit écht goed geweest, maar met een modern 40 euro ding zit je wel echt op dramatisch niveau.
Kortom: die nieuwe spelers zijn gewoon geen realistisch alternatief voor een verder prima koffergrammofoon.

De reparatie zal waarschijnlijk best eenvoudig zijn. Geef mij die 30 euro voor een nieuwe speler, en ik fix 'm voor je :)
Ik garandeer je dat anderen dat ook wel voor je willen doen, sommigen zelfs gratis.
Maar ik woon in Zaandam, da's nogal een eindje uit de buurt.

Evarist

Golden Member

Ik wil hem ook wel herstellen, maar je profiel is niet ingevuld.

Nihil est verum, quod non probatur primo.