[BE] hoe werkt deze tijds? schakelaar?

Op 13 augustus 2020 07:01:58 schreef evelo:
Het is mij ook al opgevallen dat veel huidige installaties in nieuwbouwwoningen nogal complex zijn.

Inderdaad overal van die designknopjes; 8 stuks op 1 afdekplaatje.

Als de grootouders dan komen babysitten weten ze van geen kanten hoe ze het licht moeten bedienen.

Is zowat de norm vandaag in zelfbouwwoningen. Ken er zelfs die op PC's draaien. Kastlengte 4m breed, 2m hoog propvol, enkel de bouwer van die installatie krijgt die woning opgestart. Ik kan direct rechtsomkeer maken als die plat liggen, grootmoeder krijgt daar zelfs het licht niet aan.

Waarom iemand zo iets wil is mij een groot raadsel, Belgen en hun baksteen. Zoiets weiger ik ook om te installeren, vroeg of laat zit je daarmee dik in de problemen.

mel

Golden Member

Domotica KAN nuttig zijn, maar er moet in ieder geval een mogelijkheid blijven om handmatig het licht aan te kunnen doen..
Domotica kan nu eenmaal falen..
En om een lampje ga je niet een compleet systeem programmeren...
(ik niet tenminste :P )

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Bij DHZers kom je van alles tegen. Een kennis van mij heeft zijn woning redundant uitgevoerd, precies omdat hij niet 100% overtuigd was over de levensduur van die domotica.

Aan een zijde van de kast teleruptors aan de andere domotica en logoblokken. De druktoetsen zitten niet op een bus maar individueel op ingangen. Via Phoenix klemmen met ingebouwde scheider kan hij volgens hem in een uur tijd de hele woning van domotica naar 'conventioneel' omschakelen. Omdat een teleruptor zijn laatste stand onthoudt heeft die domotica een probleem bij spanningsuitval. Die worden immers ook door de domotica gebruikt als vermogensschakelaar. Om dat op te lossen heeft hij dan maar elke teleruptor via een contact teruggekoppeld, makkelijk 50 stuks!!

Zoiets in een gewone woning!!!!

evelo

Golden Member

Het is een algemene trend in nieuwbouw (meestal bij jonge koppels): mega installaties.

Te beginnen bij kasten van 150 modules tot aan rittal-kasten toe.

Ik hoop dat die er binnen 10 á 15 jaar geen spijt van krijgen.

Het kan een indruk zijn van mij. Maar aan de foto's te zien op CO zijn verdeelborden in Nederland heel wat compacter?

Op 13 augustus 2020 11:08:02 schreef evelo:
Het is een algemene trend in nieuwbouw (meestal bij jonge koppels): mega installaties.

Je hebt daar zo'n 3-tal typetjes is.

1) Het moderne koppel dat aan hun vrienden op hun display wil laten zien hoe laag hun ecologische voetafdruk wel is en wat de Tesla deze maand verbruikt heeft. Meestal is dit gevestigd merk zoals Niko, Loxone, Qbus of iets dergelijks. Installatie wordt meestal weinig veranderd.

2) De turbo-techneut die zijn hele woning op een Raspberry of PLC heeft draaien in permanente staat van opbouw en die 4m lange Rittal kast toch best wat groter had mogen zijn. "Schat de woning ligt uit" 5 minuten tokkelen en alles draait weer. "Dank je schat" Tot de pret ervan af is, dan gaat de hele boel uit de kast.

3) Het koppel dat domotica afzweert of zich door mij heeft laten ompraten :D en 50 Eltako teleruptors/dimmers/sfeercontroles in de kast heeft zitten. Kapot? Gewoon vervangen eventueel door ander merk.

mel

Golden Member

Ik hoor tot de groep "lekker laten zoals het is, als het werkt.."

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..