NEP onderdeeltjes

rob007

Yarr, Matey!

Ben niet echt een vaste kijker van deze jongen maar hij laat in dit geval wel wat zien:
https://www.youtube.com/watch?v=1saq3Z8A-EM
Hoe kwalijk het allemaal is weet ik niet, maar heb wel de laatste tijd veel mislukte knutsels gehad –
En ben toch bang dat dit ook onder andere komt door……… wat zijn het? Nep onderdeeltjes?
En JA ook ik ben medeplichtig en hebt ebay onderdeeltjes gekocht! ( dus eigen schuld….. |:( )

Hebben jullie iets te vertellen of ondervonden daarmee?….
Informatie? ……gooi het in de groep zou ik zeggen!

VrGr Rob

Als ik je erger, lees en schrijf hier dan niet?
benleentje

Golden Member

Gewoon geen losse onderdelen op Ebay (china) kopen maar bij de reguliere webshops.

Mensen zijn soms net als een gelijkrichter, ze willen graag hun gelijk hebben.

Nep-onderdelen op ebay is (helaas) geen nieuws meer. Dat vind ik niet persé de schuld van de koper, de elektronica-winkel op de hoek bestaat niet meer, soms kun je niet anders. Maar je hebt wel een punt, als je niet op je onderdelen kunt vertrouwen dan kan foutzoeken in je project een stuk lastiger worden.

mel

Golden Member

Koop gewoon bij een goede zaak, Farnell, Rechelt en dergelijke.
NOOIT bij een Chinees.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Het ligt genuanceerd; ik haal heel veel standaard 'Arduino' spul bij de Chinees en voor de hobby eigenlijk altijd zonder problemen.
Maar ik doe geen reparaties en heb geen behoefte aan lastiger te krijgen (obsolete) halfgeleiders. Mocht iemand die nodig hebben dan zou ik nu Display in Haarlem aanraden.

Shiptronic

Overleden

Op 13 oktober 2020 17:58:53 schreef mel:
Koop gewoon bij een goede zaak, Farnell, Rechelt en dergelijke.

En zelfs dat ging nog wel eens fout!

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Die gast ziet ergens in het datasheet "max 5pF" staan, en een "zelfde orde-van-grootte" getal als ie hem op een bepaalde manier in z'n goedkope chinese multi-componenten-tester duwt.

Denk je dat het meet-ding het protocol aanhoudt wat het datasheet voorschrijft? Dacht-het-niet!

Dan... het eerste datasheet wat ik vind zegt een input capaciteit van typ 9pF. Als die meting toch wel ongeveer goed is.... dan is 9 of 10 gewoon binnen spec.

Mijn ervaring is dat mensen IETS aan verschil denken waar te nemen tussen de "echte" en een andere, en dan hard "fake!" Beginnen te roepen.

En dan.... Daar ben ik zelf ook schuldig aan. Ik heb "ONsemi" SI2300 mosfetjes gekocht bij Farnell. Later een zwik op ebay gescoord. Blijkt dat die eerste "PD" als opdruk hebben en wat ik op ebay heb gehaald daar staat "2300" op. Wel handig en duidelijk maar niet volgens het datasheet! Dus fake!

Totdat ik er een jaar later achter kom dat:
* ER tientallen fabrikanten een redelijk lijkende mosfet maken en die allemaal "xx2300" noemen. Sommige met een eigen voorvoegsel andere noemen hem gewoon SI2300.
* Tenminste 1 specificeert in het datasheet dat de opdruk "2300" moet zijn.
* Mijn ebay leverancier heeft nooit geclaimed dat ie de OnSemi SI2300 zou verkopen. Op de foto is duidelijk te zien wat de fabrikant is.

Kortom: Ik ben er van overtuid dat er wel eens fake onderdelen verkocht worden. Adafruit of Sparkfun heeft een keer een rol niet-ATMEGA328's gekocht. En toch: het komt VEEEEEL minder vaak voor dan iedereen denkt.

Ik heb vorige week 130 euro aan onderdelen in china besteld. Die worden morgen geleverd (hoop ik). Dit is bij de farnell-van-china (LCSC) die dus de talloze '2300 mosfetjes bleek te hebben, incl de datasheets.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Wel een heel zwak filmpje.

Capaciteit onder 10pF zijn nogal erg onnauwkeurig te meten met zo een testertje. En voor de meeste toepassingen is dit ook niet zo relevant zolang de capaciteit niet 10 of 100 keer zo groot wordt.

Maar soms gaat het wel fout inderdaad. Ik heb wel ooit een stel BC547 binnengekregen met E en C verwisseld (als in 2N3904), en ook opamps TL072 (fet input) die zich gedragen als LM358 (bipolair input).

En ook power transistors hebben soms een veel te kleine chip.

Maar toch gaat het ook vaak wel goed. en krijg ik bruikbaar materiaal geleverd.

Probleem is wel dat je van tevoren vaak niet weet wat je gaat krijgen.

Die man fluistert alsof hij schrik heeft dat de stasi meeluistert.. :-)

Shiptronic

Overleden

Filmpje gezien, lijkt me eerder dat die ZIF voet niet lekker is, soms krijgt hij niet eens verbinding

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.
benleentje

Golden Member

En toch: het komt VEEEEEL minder vaak voor dan iedereen denkt.

Ik heb op ebay een E24 1% metaalfilm weerstand 0,25W assortiment gekocht en een set 1W en een 3W set maar dan wat minder uitgebreid in aantallen en variaties. De weerstanden zelf zijn goed, zijn metaalfilm en voor zover ik kan meten en beoordelen 1%. Wat je wel mekrkt is dat het kwalitatief wel wat minder is vooral de pootjes zijn flinterdun. En dat is belangrijk voor de warmte dissipatie in de weerstand. De spec 0,25W moet je dan ook wat lager nemen dan vormt dit geen probleem.

Hetzelfde zie je ook met leds assortiment, de helderheid variatie is wat groter als dat je met hoge kwalitiet onderdelen zou verwachten.

Bovenstaande geld vaak voor generieke en veel voorkomende niet heel bijzondere of dure componenten, anders word het als je naar dure componenten gaat dan moet je niet gaan gokken met Chinese spec's. Want ook al komt het minder vaak voor dan ik denk ik hou niet van gokken. Je gaat ook niet met je ogen dicht een drukke weg oversteken. In het verkeer moet je dus ook weten wat je aan het doen ben en dan is met shoppen op ebay precies hetzelfde.

Daarmee wil ik dan voorzichtig zeggen dat de onderdelen uit china lang niet zo vaak fake zijn maar wel dat de spec's toch niet gehaald worden. voor veel generieke toepassingen is dat geen probleem.

Het ligt genuanceerd; ik haal heel veel standaard 'Arduino' spul bij de Chinees en voor de hobby eigenlijk altijd zonder problemen.

Maar dat zijn geen losse componenten en dan gaat het ook gewoon goed, hoewel ik wel eens hoor ook hier op het forum dat de spec's van de onderdelen soms wat minder zijn qua maximum waardes. Maar voor de recomended waardes gaat het dan wel gewoon goed.

Dat vind ik niet persé de schuld van de koper,

Wel voor 50%. Er zijn 2 partijen de koper en verkoper. De koper moet niet domweg en blind zijn voor de gevaren. Niet alleen op ebay, maar ook op marktplaats en bij de auto verkoper om de hoek liggen gevaren op de loer voor een miskoop.

Mensen zijn soms net als een gelijkrichter, ze willen graag hun gelijk hebben.

Op 13 oktober 2020 19:52:40 schreef rew:
En toch: het komt VEEEEEL minder vaak voor dan iedereen denkt.

Toch heb ik het recentelijk nog gezien; een bedrijf dat zwaar verouderde elektronica, die vol zit met obsolete componenten, perse in productie wil houden. De CPU is al jaren obsolete, en wordt nu gekocht bij één of andere shady broker. Een beetje tot mijn verbazing werkt het grootste deel wel, maar alsnog is er veel meer uitval (5-10% of zo) dan je zou verwachten. Het zal mij benieuwen hoeveel er in het veld uit gaat vallen.

Die CPUs zijn misschien niet nep, ik verwacht eigenlijk dat het afgekeurde partijen zijn of zo, of misschien gerecupereerd van andere boards of zo.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
Sine

Moderator

Op 13 oktober 2020 21:24:31 schreef benleentje:
[...]Ik heb op ebay een E24 1% metaalfilm weerstand 0,25W assortiment gekocht en een set 1W en een 3W set maar dan wat minder uitgebreid in aantallen en variaties. De weerstanden zelf zijn goed, zijn metaalfilm en voor zover ik kan meten en beoordelen 1%.

Test dat eens met een vlammetje er onder, metaalfilm is een PTC, kool is een NTC, ik had in ieder geval ooit een setje kooltjes die als metaalfilm gemarkeerd waren. Inderdaad ook met die dunne draadjes, die draadjes waren ook nog eens ijzerdraad, dus ik kon ze met een magneet tussen de echte metaalfilm uit filteren.

benleentje

Golden Member

@sine kan ik wel eens een keer doen.

Die CPUs zijn misschien niet nep,

Dat zijn ze waarschijnlijk ook niet maar ze zijn denk ik ook niet volgens de originele spec's.
In het topic van de fake LMxxx spanningsregelaar bleek ook dat de DIE in het component toch wel een echte die is van een spanningsregelaar en waarschijnlijk van een type van wat minder stroom en verder was het gewoon rommelig in elkaar gezet met slechte thermische koppeling. Als spanningsregelaar werkte het dus wel tot ca 1A maar volgens de opdruk zou het tot 3A moeten kunnen gaan maar dat klopte dus niet.

In andere fake onderdelen topics zie je dan weer te dunne bondwires. Dus veel fake onderdelen zijn misschien niet 100% fake maar wel van hele slechte kwaliteit, waarbij ik me dan afvraag het aanzetten van de machines het instellen oude voorraad opkopen componenten verpakkingen kopen zoals een to3 behuizing, bondwires ed kosten ook geld waarom dan het monteren niet gewoon goed doen.

En ook power transistors hebben soms een veel te kleine chip.

Toch dat alleen op zichzelf zegt niet zo veel. in de jaren 80 waren de DIE chips in een 2N3055 ook veel groter dan degene die nu geproduceerd worden. Door steeds zuiverder materialen en beter processen kan het blijkbaar wel kleiner. Bij een kleine DIE is de thermische koppeling wel veel belangrijker. Hoewel als je kijkt naar een fet met een Rdson van 0,1Ω en fet met een Rdson van 0,1mΩ dan produceert die laatste bij een gelijk stroom 1.000x minder warmte

Mensen zijn soms net als een gelijkrichter, ze willen graag hun gelijk hebben.
McAwesome

Golden Member

In 2017 heb ik fake LTC3105's gehad. Ze werkten wel min of meer maar hadden afwijkende specs vergeleken met het origineel. De Chinezen maken dus werkelijk alles na...

Hieronder een fotootje. Welke is het fake IC ? De onderste of de bovenste ? Ik laat jullie even gokken :)

Sine

Moderator

@benleentje,
Het wordt bij de meeste torren ook pas spannend als je ze in het lineaire gebied gaat gebruiken.

@McAwesome,
Zit net te veel ruis in de foto's om naar het oppervlak van de package te kunnen kijken, maar ik gok op de bovenste als neppert.

RAAF12

Golden Member

Op 14 oktober 2020 19:10:27 schreef benleentje:
Toch dat alleen op zichzelf zegt niet zo veel. in de jaren 80 waren de DIE chips in een 2N3055 ook veel groter dan degene die nu geproduceerd worden. Door steeds zuiverder materialen en beter processen kan het blijkbaar wel kleiner.

Al veel eerder werd gekozen voor een goedkoper productieproces. Met als nadeel de 2nd break-down, daar hadden de oude types geen last van. https://en.wikipedia.org/wiki/2N3055

Hier https://www.onsemi.com/pub/Collateral/AN1628-D.PDF gaan ze er wat dieper op in.

maartenbakker

Golden Member

Op 14 oktober 2020 19:10:27 schreef benleentje:
In andere fake onderdelen topics zie je dan weer te dunne bondwires. Dus veel fake onderdelen zijn misschien niet 100% fake maar wel van hele slechte kwaliteit, waarbij ik me dan afvraag het aanzetten van de machines het instellen oude voorraad opkopen componenten verpakkingen kopen zoals een to3 behuizing, bondwires ed kosten ook geld waarom dan het monteren niet gewoon goed doen.

Het antwoord moet je misschien in de buurt van de voetnoot van McAwesome zoeken. Niet persé iets met socialisme waarvan zorgvuldig geselecteerde onderdelen naar mijn idee ook oplossingen kunnen bieden, maar onder de verkeerde politieke of sociale omstandigheden kan er een mix van perverse 'incentives' ontstaan.

In een echte planeconomie zoals vroeger in het oostblok is er geen principiële stimulans om je werk goed te doen (Ural motoren waarvan de importeur meteen de versnellingsbak opengooide om er geharde tandwielen in te zetten, zelfde verhaal met de fietsenmaker en Oost-Duitse terugtrapremmen). Los daarvan ging er ook best veel wel prima, maar het gaat hier nu even om wat ik beschouw als typische 'failure modes' van een politiek/economisch systeem.

In opkomende vrije economiën is er een soort kapitalistische incentive om met zo min mogelijk inzet zo snel mogelijk wat te verdienen. Daar verdenk ik sommige bedrijven in India soms van (hallo CDIL). Niet persé slecht vakwerk maar wel zo zuinig mogelijk.

In gemengde planeconomiën met totalitaire eigenschappen zoals die in China heb je die kapitalistische incentive ook, maar maakt het bovendien wat minder uit of je nou echt goed werk levert. Veel ondernemers hebben alsnog wel iets van trots (kleine ondernemers die voor een paar cent het vuur uit de sloffen willen lopenvoor hun exportcontacten, grote ondernemers zoals Haier die demonstratief een slechte partij vernietigen), maar dat wordt niet echt gestimuleerd. Als je 's nachts een partijtje haastwerk kunt draaien met restanten en onderdelen die overdag uitgevallen zijn, dan is daar altijd wel personeel voor te vinden en de baas kan het niet schelen of doet zelf mee. Het moraalvrije communistische establishment (die zich rondvreten maar voor de bevolking nooit verder komen dan "erst kommt das fressen") zet jou een hak dus waarom zou je arbeidsmoraal tonen en niet het omgekeerde ook doen. Hetzelfde geldt voor de cottage industry van onderdelen recyclen die rew hieronder noemt. Ik ben daar in principe voorstander van, maar door winstbejag en gebrek aan moraal, worden die bijna altijd overgeverfd en niet als pulls verkocht.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Op 13 oktober 2020 21:33:16 schreef SparkyGSX:
Een beetje tot mijn verbazing werkt het grootste deel wel, maar alsnog is er veel meer uitval (5-10% of zo) dan je zou verwachten.

Ik denk dat hier sprake is van recycling. Ze zijn ook best goed daar in het uitsolderen van losse onderdelen. Die lijken gesorteerd en uiteindelijk bij een obsolete-componenten-verkoper uit te komen. Omdat dit soort verkopers de boel dan niet kan testen, (ze hebben zoveel verschillende onderdelen dat het geen doen is) moeten ze de boel "op hoop van zegen" verkopen.

En 5-10% uitval is dan wel ongeveer wat ik zou verwachten. Een deel is daar op de recycle-stapel gekomen omdat het kapot was. Een deel is bij het uitsolderen mishandelt.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
benleentje

Golden Member

@Maartenbakker

Ik zie het vaak zo. Ik stel even de valuta gelijk in beide landen. Als je aan een nederlanse producent vraagt wat is de goedkoopste rekenmachine die je kan maken zal die bv zeggen 5,-. Ik kan ze wel goedkoper maken maar dan word het rotzooi en dat doe ik niet kost me mijn imago.
Een Chinees zou dan rustig een goedkoper model maken als daar om gevraagd word en zal er niet echt mee zitten dat het rotzooi is.

Ik heb zelf een Chinese vriendin en die is wel trots en levert kwaliteit in har werk. Toch heb ik wel het idee dat de Chinezen liever wel goed werk willen doen maar dat kan ook de kleine minderheid zijn. Want ik ken denk ik 20 chinezen en er zijn wel iets meer dan dat :). Maar die ik ken leveren uitsluitend goede kwaliteit.
Maar dat kan ook juist voor Chinezen de reden zijn om naar het buitenland te gaan omdat ze China vast zitten in het systeem (maar dat vertellen ze me niet). Ze hebben toch moeite met kwaadspreken over hun regering en zullen dat zelden doen zeker aan buitenstanders. Mijn vriendin kwam hier vanwege de vieze lucht daar. En in Beijing is er ook continu smog.

Mensen zijn soms net als een gelijkrichter, ze willen graag hun gelijk hebben.
McAwesome

Golden Member

Op 14 oktober 2020 19:21:27 schreef Sine:
Zit net te veel ruis in de foto's om naar het oppervlak van de package te kunnen kijken, maar ik gok op de bovenste als neppert.

De bovenste is inderdaad nep. Al die IC's (het waren er honderden) hebben trouwens hetzelfde lotnummer (?) 0F93 terwijl bij de echte er met verschillende nummers bij zaten.
De IC's zaten op een printje wat een klant in China had laten bestukken. Uiteindelijk heeft de Chinese bestukker mogen opdraaien voor de kosten. Die is dus slachtoffer geworden van zijn eigen landgenoten...

Minder leuk was wel dat ik de IC's op een hondertal printen zelf heb mogen vervangen omdat het tamelijk dringend was geworden ;(

maartenbakker

Golden Member

@benleentje: ik denk dat dat vastzitten in het systeem toch wel een zwaar meetellende reden is, excessieve vervuiling is er ook gedeeltelijk een gevolg van. Beter onder woorden brengen dan de verschijnselen benoemen waar je zichtbaar last van hebt, is moeilijker als je zelf met één of twee benen in dat perspectief staat, en gezichtsverlies kan ook tegenwerken dat je alles aan de grote klok hangt. In Hong Kong en Taiwan kunnen ze het beter onder woorden brengen, en daar is de gezonde handelsgeest minder respectievelijk niet onderhevig aan de genoemde perverse incentives van het systeem. Dat zijn, kort door de bocht, ook allemaal Chinezen dus het ligt echt niet aan het volk zelf.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op woensdag 14 oktober 2020 23:02:32 (18%)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Dit is de zoek-actie op die LTC3105 op LCSC: https://lcsc.com/search?q=LTC3105

Ze hebben er precies nul op voorraad. Als je dan nietsvermoedend gewoon je print her-besteld, dan zijn ze daar heel creatief om toch de gevraagde onderdelen voor je te regelen. Eerst is het een voorraad bij een andere leverancier, maar ten einde raad wordt er uitgeweken naar minder betrouwbare bronnen.

Misschien heb ik er minder last van omdat ik de "regels" een beetje begin te kennen.....

[Bericht gewijzigd door rew op donderdag 15 oktober 2020 10:06:29 (11%)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
High met Henk

Special Member

Op 13 oktober 2020 19:52:40 schreef rew:
[...]

Kortom: Ik ben er van overtuid dat er wel eens fake onderdelen verkocht worden. Adafruit of Sparkfun heeft een keer een rol niet-ATMEGA328's gekocht. En toch: het komt VEEEEEL minder vaak voor dan iedereen denkt.

[...]

Ik denk dat je hier ZEKER een punt hebt:

kijk bij Accu's etc moeten we het niet over hebben, maar als we puur over halfgeleiders praten denk ik dat het wel meevalt.

2e hands onderdelen is wel een optie inderdaad

maar fake..

.1 halfgeleiders zijn over algemeen niet heel dur (centenwerk)
.2 je moet ze toch fabriceren en / of stempelen

dus hoop werk voor weinig centen. Loont niet direct

wil niet zeggen dat het niet gebeurt natuurlijk.

Maar VAAK zoekt men een component voor een herstelling. (je bent beetje vreemd als je een productierun gaat doen met obsolete componenten). Er is dus al iets kapot. Dan ga je dit vervangende component erin zetten en werkt het nog steeds niet.

de volgende stap zou moeten zijn het component in een GOED testcircuit testen.

en dan is het nog maar de vraag of het component in het bestaande circuit als gevolg van een ander defect in dat circuit niet daar al gesneuveld is.

eigenlijk had je het component dus VOOR montage al moeten testen.

MAar als het apparaat dan nog niet werkt is het een defect component of fake component geworden... VEEL SIMPELER!

En dan heb je nog die mensen die de DIE gaan bekijken.
Als je ene 2N3055 van begin productie vergelijkt met die van de huidige productie dan zal die DIE wel afwijken. PRoductie wordt steeds beter en de 2n3055 heeft een baard die groter is al die van sinterklaas....
Dus tja zou het zomaar kunnen dat in de "fake" ook een andere DIE zit. Als het ding zijn specs haalt vindt ik het prima, wat er onder de motorkap zit boeit me daar niet zoveel!

E = MC^2, dus de magnetische compatibiliteit doet kwadratisch mee???

En wat iedereen (ik dus ook!) doet is om als er 2N3055 op gedrukt staat: google 2N3005 en click op het eerste datasheet.

Er zijn daar semi-betrouwbare bedrijven die een 2N3055 proberen te maken, constateren dat ze een heel eind zijn gekomen en dan gewoon hun eigen 2N3055 aanbieden met licht aangepaste specs.

In mijn geval ging het om de SI2300 van vishay (ik zei eerder kennelijk onsemi. sorry). 30V RDSON < 68mOhm.

Degene die ik ebay heb gekocht stond 2300 op. En zijn maar 20V. En ik heb besloten: 20V is prima voor mijn toepassingen.

Het is niet deze, maar het had gekund... Alles klopt: 20V, "2300" als opdruk. En wat mij betreft hebben ze gelijk: Nuttig ding en lijkt op de SI2300 van vishay.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/