Op 28 oktober 2020 09:44:21 schreef Lambiek:
Ik zou per scherm twee relais zetten, dan is je scherm spanningloos in rust.
Ah goeie tip. Nu lees ik wel meer over SPST (on/of) en SPDT (on/of/on) etc.
Als ik wil voorkomen dat door bijvoorbeeld een hik op het eerste relais
die de 220V levert aan het tweede relais (de richting) dan heb ik 2
verschillende type relais nodig, toch?
Eeen simpele SDST (on/of) voor eerste relais, een SODT (on-off-on) voor het tweede relais. Als dan een van de relais per ongeluk geactiveerd wordt dan gebeurt er nog niets. Of is dit een overdreven oplossiing?
Op 28 oktober 2020 09:59:57 schreef buckfast_beekeeper:
Liefst met 2 contacten zodat je zo alleszins ook elektrisch verhindert dat er 2 relais geschakeld worden. Door externe fout of door programmering.
Je bedoelt gescheiden 12v aansturing. Dus elk relais zijn eigen input? Dat was wel de bedoeling en een 2-relais oplossing maakt het wel simpeler.
Op 28 oktober 2020 09:59:57 schreef buckfast_beekeeper:
Wat ga je met de knop doen? Gaat die in gebruik blijven? Dan zal je moeten controleren of deze niet in een bepaalde stand staat. Stel deze staat op neerlaten en jij stuurt naar boven, dan zal dat niet zo gezond zijn. Uiteraard kan je ook je schakelaar naar 12 of 5V brengen en deze inlezen en dan je relais sturen. Zo blijf je de knop kunnen gebruiken maar via de µC.
Nee de knop gaat er inderdaad tussenuit. Alles gebeurt via het HAS. Zo weet ik ook de stand van het scherm (buiten is ook een bewakings camera aanwezig zodat ik visueel de stand van het scherm kan controleren.
Er is ook een lokale handmatige bediening. Echter die loopt ook altijd via het HAS zodat de stand wordt teruggekoppeld.
Op 28 oktober 2020 09:59:57 schreef buckfast_beekeeper:
Waarom ook geen (interne) WiFi? ESP8266? Kan je vanaf de pc of aaitelefoon de zonwering bedienen. Het is net zo veilig als je eigen draadloze netwerk. Je kan er ook nog een paswoord aan koppelen. Dan wel opletten welke I/O je gebruikt om te sturen. Bepaalde I/O worden hoog bij start. ESP8266 is 3V3 hou daar dan ook rekening mee.
Via telefoon/internet is het ook via het HAS mogelijk. HAS is aangesloten op centrale server thuis en deze is gecontroleerd aangesloten op internet. Een ESP is voor deze oplossing omslachtiger. Het HAS is bedraad aangesloten. Dus dan zou ik via WiFi moeten communiceren met het HAS. Dat kan maar is omslachtiger en levert geen voordelen.
Op 28 oktober 2020 09:58:20 schreef meander:
Vergeet niet dat je op de uitgang van de arduino een buffer schakeling, met een transistor o.i.d. moet maken om betrouwbaar een relais te kunnen sturen, helemaal als je naar 12v wilt. Ook is het sterk aan te raden om vrijloopdiodes te gebruiken om zo piekspanningen uit de relaisspoel op te vangen.
De arduino stuurt mosfets aan voor 12V. De vrijloopdiodes neem ik inderdaad mee.
Op 28 oktober 2020 09:58:20 schreef meander:
Scheiding met een optocoupler hoeft in principe niet bij normale relais. Dit omdat de relaisspoel galvanisch losstaat van het te schakelen contact. Je moet dan uiteraard wel zorgen dat de voeding van de relaisspoel dezelfde is als die van de arduino.
Thanks.
Zoektocht een mogelijke relais.
https://nl.mouser.com/ProductDetail/Omron-Electronics/G2RL-2A-HA-DC5?q…
Geschikt voor 12V en max 440VA/8A. Deze relais dan 2 in serie. 1 voor de schakeling van de 220V en de ander voor de richting. Afhankelijk van SPDT/SPST gebruik.
Als ik de datasheet goed lees dan zit er een 5kV dielectrische scheiding tussen de contacten en spoel dus zou een opto niet noodzakelijk hoeven te zijn.