Mastervolt CS7TL reparatie

Beste mede forumgenoten,

Ik heb een Mastervolt CS7TL aangeschaft welke bij inschakelen van de PV spanning vermogen opbouwt en vervolgens in storing gaat met de melding HW RELAY OPEN.

De omvormer heb ik open gehaald en daarmee geconstateerd dat bij 1 mppt tracker de power module van de DC-DC converter ontbreekt.
Deze is door een voorganger netjes gedesoldeerd, waarschijnlijk om er vervolgens achter te komen dat de vervanger lastig uit te halen is.

Dit kan logischerwijs verklaren dat er een storing ontstaat als deze mppt tracker aangestuurd wordt maar deze geen vermogen doorgeeft.

Nu vraag ik mij af, is er iemand op dit forum wat ervaring heeft met dergelijke omvormers en bekende problemen?

Met name of ik goed zit en de power module het enigste probleem is.
De power module kan ik niet te duur bij een bedrijf in Duitsland krijgen dus dat zou geen probleem moeten zijn.

Het verhaal is me niet geheel duidelijk.
Foto?

Indien het echt zo zou zijn, dat iemand een module heeft verwijderd, en niet heeft teruggezet, dan zit er bijna niemand te wachten op een dergelijke reparatie..

Wat ook kan, is dat de omvormer MODULAIR is opgebouwd, en dat een eventuele TWEEDE tracker-print bijgeplaatst kan worden.

Maar het verhaal is me niet duidelijk genoeg.

Ik ken iemand die dagelijks reparaties uitvoert aan dit soort omvormers. Wel een bedrijf.

Er ist wieder da...

Helaas grotendeels vergeten foto's te maken.

Ik heb wel foto's van de locatie waar de power module hoort te zitten.

Links is de power module van tracker 1 en rechts zou de power module van tracker 2 horen te zitten.

Opvallend is dat de schroeven in het koelblok zitten, er wat koelpasta resten aanwezig zijn en je duidelijk aan de print kan zien dat deze gedesoldeerd is

Deze hoort daadwerkelijk aanwezig te zijn aangezien de handleiding ook spreekt van 2 mppt inputs met max 4,7KWp per input.

De missende module heeft als type aanduiding P629F7251

De omvormer zit op dit moment weer in elkaar zodat er niks mee kan gebeuren.

Op 30 oktober 2020 10:26:29 schreef hobby-ist:

Ik ken iemand die dagelijks reparaties uitvoert aan dit soort omvormers. Wel een bedrijf.

Ik begrijp het best dat zo iemand waarschijnlijk liever niet (een stuk van) de service documentatie en/ of een mogelijke diagnose op tafel gooit omdat dit de broodwinning potentieel kan schaden
Dit is ook zijn/ haar goed recht.

Desalniettemin zou ik het zeer waarderen (en indien gewenst belonen) als ik hierin verder geholpen kan worden, via CO of anders via mail indien de informatie verder geheim dient te blijven.

De power module bestellen en solderen op zich geen probleem maar als ik nog ergens anders naar moet kijken wat een (potentieel) probleem kan zijn dan is het wel fijn als ik weet waar ik naar moet kijken.

Wat mij bijvoorbeeld opviel is dat deze omvormer geen fan heeft, terwijl je vermogenselektronica het liefst zo koel mogelijk houdt.
Een 7,5KVA omvormer zal op vollast toch wel een paar honderd Watt warmte geven dus ik ben sowieso van plan een fan met klixon op koelblok te monteren (en de omvormer in de werkplaats hangen).

Ik had ook gewoon een nieuwe omvormer kunnen kopen maar vind het zo zonde om zo iets dan weg te moeten gooien, vooral in de afgelopen jaren waar alles steeds meer op een wegwerp economie begint te lijken.

[Bericht gewijzigd door EL83 op vrijdag 30 oktober 2020 13:46:34 (50%)

Tja,
Ik denk niet dat je nog enige response gaat krijgen op dit topic.

Het apparaat is niet meer in "originele staat", en er ontbreekt een (of meerdere?) componenten.

Wederom adviseer ik (wat ik vaker doe), om de klus uit te besteden aan een bedrijf..

Gezien dit speciale geval is het misschien een beter idee om deze schade-omvormer aan te bieden op ebay. Vaak wordt er nog best aardig op geboden. Wees eerlijk over de staat van de omvormer, en vermeld er ook de typenummers van de power-modules bij. Vaak zijn reparateurs op zoek naar deze modules (vaak duur), en worden schade-omvormers opgekocht voor spareparts.

Succes verder.

Er ist wieder da...

Ik ben vandaag een heel stuk wijzer geworden.

Na grondig overleg met de verkoper omtrent de voorgeschiedenis ben ik het volgende te weten gekomen:

De omvormer was 7 jaar geleden nieuw aangeschaft door verkoper en onlangs defect geraakt.

De omvormer was ter reparatie aangeboden bij een Mastervolt dealer welke een diagnose heeft kunnen verrichten en desbetreffende defecte power module verwijderd heeft.

Vervolgens is de power module niet geleverd geworden door Mastervolt omdat zij GEEN ondersteuning meer geven op net gekoppelde solar omvormers en de omvormer dus ongerepareerd retour gegaan.

Dit betekend voor mij dus dat ik gewoon de power module kan bestellen (kost €55 voor set van 2) en zo goed als zeker de omvormer daarmee kan herstellen.

Aan de slag dan.
Kans dat de reparatie in eigen beheer lukt is nu een heel stuk groter geworden.
Laat wel nog even horen als het echt gelukt is. Dan kan het topic "netjes" worden gesloten (zonder slotje dan :) ).

Er ist wieder da...

Ik heb even de stoute schoenen aangetrokken en de omvormer gister namiddag ongerepareerd op 21 panelen aangesloten (platdak Zuid opstelling)

De omvormer start normaal op en begint te leveren (ong 200W wegens naderende zonsondergang) :7

Geeft mij bevestiging dat ik voor 99% zeker met een nieuwer power module voor tracker 2 weg kom.

Dan mag de omvormer mij mooi dienst gaan bewijzen en volgend jaar als goed is vanuit de pandeigenaar 24 panelen op een pannendak (oost-west) en een nieuwe 15KW omvormer voor alle panelen in één keer aan te sluiten.

Door omstandigheden helaas nog niet het onderdeel kunnen bestellen dus de omvormer draait al 6 dagen met maar 1 mppt tracker op 'half' vermogen.

Ondanks dat het winter is afgelopen week toch nog wel leuke opbrengst gehad, met beetje zon erop vermogen uitschieters van 4000W en momenteel zelfs 40KWh op het teruglever telwerk van de hoofdmeter staan.

'Reparatie' tot nog toe geslaagd :+

De echte reparatie volgt hopelijk snel alhoewel het nu winter is en nu nog niet echt een noodzaak is.

misschien kan je hier wat krijgen:

Paul Cornelissen
Interpaul BV
06-51340954

Dat is een specialist in het herstellen en verkopen van herstelde PV omvormers. daar doe ik regelmatig zaken mee.
(ik heb uiteraard geen zakelijk belang hierbij)

zit sinds 2009 in de PV.

Op 10 november 2020 14:32:38 schreef EL83:
...

'Reparatie' tot nog toe geslaagd :+

De echte reparatie volgt hopelijk snel alhoewel het nu winter is en nu nog niet echt een noodzaak is.

Door omstandigheden helaas nog altijd geen gelegenheid gehad om de module te bestellen en in te bouwen.
Ondertussen het vermogen toch wel regelmatig richting de 6400W zien gaan (er ligt 6930Wp op het dak), ben ik op zich tevreden over.

Ik weet ook niet of ik de omvormer nog ga repareren aangezien ik binnenkort waarschijnlijk ga verhuizen en de installatie ter overname aan de verhuurder heb aangeboden.
In principe is er een akkoord voor overname van de gehele installatie aan de prijs wat ik er voor betaald heb (3K totaal).
De verhuurder is op de hoogte van het defect en krijgt daardoor de omvormer in principe gratis erbij, netto investering voor mij 0,- (en ik heb ondertussen een paar duizend kWh gratis stroom gehad :) )

Weer een probleem minder ;)