Fondue set beter regelbaar?

High met Henk

Special Member

Wij hebben onlangs een fondue set gekocht merk Princess type ff onbekend (staat nu op tafel, dus volgt nog)

Echter de ingebouwde regeling voor de temperatuur is compleet naadje; hij lijkt mechanisch te zijn met een bimetaal regeling. De hysterese is echter zo idioot groot dat hij ene moment overkookt en volgende moment niets gaat wordt.
Dus nu zit er een externe HMH regeling op: ik zit continu de knop bij te regelen.

Nu dacht ik simpel: thermocouple eraan en met microcontroller gaan regelen.

Echter ik meet dan op het plaatje en niet op het pannetje wat er los op staat.
Ik zou echter denken dat een temperatuur constant altijd zou moeten werken. Bijv op 110 graden als je dus 10 graden verlies is..

Voor ik eraan begin zou ik graag meerdere strategieën horen.
Ik wil wel bij een binaire regeling blijven: aan uit dus.

Opties die kunnen is: stroommeting (spoeltje om de draad naar element), temperatuurmeting (ik denk TC, maar ptc of ntc kan ook), en natuurlijk tijd.

Een paar graden hysterese zal nodig zijn, maar wat ik nu heb is idioot veel (2 cm slag op de schuifknop)

Ik wil niets in of aan het pannetje doen.

E = MC^2, dus de magnetische compatibiliteit doet kwadratisch mee???

Hiervoor ga je een fuzzy logic regeling, rechtstreeks op de pan, nodig hebben. De massa van de onderplaat en slechte thermische verbinding met het bimetaal zijn volgens mij de oorzaak. Met een gewone regeling gaat je overshoot dus nog steeds belachelijk hoog zijn.

Tenzij natuurlijk dat het model dat ik voor ogen heb niet dat van jouw is. Een juist model nr is dus essentieel.

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?

ik zou zeggen: openschroeven, bimetaal bekijken, en zoeken of je geen betere vindt (eentje met kleinere hysteresis)

Gewoon een dimmer ertussen.
Of oplosssing van verstrooid_profke.

Op 7 maart 2021 20:13:26 schreef High met Henk:
Wij hebben onlangs een fondue set gekocht merk Princess type ff onbekend (staat nu op tafel, dus volgt nog)

Garantiegevalletje of koop ontbinden omdat Princess niet voldoet aan de verwachtingen die de consument mag hebben voor zo'n toestel.

[Bericht gewijzigd door ohm pi op zondag 7 maart 2021 20:50:07 (72%)

Ik heb onlangs voor een vergelijkbare situatie de MLX90614 (IR Thermometer I2C) om contactloos de temperatuur te meten van de pan icm een Arduino. Combineer het met een PID regeling, display en rotary encoder voor de gewenste temperatuur en klaar is HmH.

It's the rule that you live by and die for It's the one thing you can't deny Even though you don't know what the price is. It is justified.
Toeternietoe

Dubbelgeïsoleerd

Zou je niet terug gaan naar je winkel van aankoop?
Een simpel bi-metaal thermostaatje moet goed kunnen werken.
Bij jou een fabrikagefout?
Garantie?

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)

Meestal heb ik ook geen problemen met bimetaal thermostaten, maar de kwaliteit van het ontwerp van goedkope moderne apparatuur is soms echt om van te janken.

Op 7 maart 2021 20:45:22 schreef ohm pi:
Gewoon een dimmer ertussen.

Dat werkt niet. Zodra je eten in de pot stopt, zal de olie of bouillon afkoelen, en doe je dat een paar keer achter elkaar, dan zal de temperatuur te laag worden.

[Bericht gewijzigd door Ledlover op zondag 7 maart 2021 21:41:18 (47%)

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!

.

[Bericht gewijzigd door ohm pi op zondag 7 maart 2021 22:48:19 (98%)

High met Henk

Special Member

terugbrengen na aantal keer gebruik gaat hem niet worden.

maarem type dus:
princess 2270 / 2272 / 2261 / 2651

blijkbaar is dat plaatje voor meer modellen gebruikt ;)

die IR thermometer is leuk, maar zou niet weten hoe ik die beetje normaal moet monteren..

E = MC^2, dus de magnetische compatibiliteit doet kwadratisch mee???
Tidak Ada

Golden Member

Princess is nu niet bepaald het beste merk....

Verder zal je ook rekening moeten houden methode verspreiding van de warmte in de olie en de temperatuur van je 'hapklare brokken'.

Het eerste punt kun je het beste aanpakken door een roerder in de olie aan te brengen.

De tweede boosdoener zal moeilijker zijn. Vlees en vis zijn nu eenmaal snel bederfelijk, dus die moeten goed koel blijven of je moet in het ergste geval die diarree op de koop toe nemen.
@Ledlover refereerde hier ook al naar.

Tenslotte lijkt mij een proportionele temperatuurregeling (PWM ?)de beste oplossing, maar dan zul je het verwarmingselement behoorlijk moeten verzwaren.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Misschien zit op de thermostaat wel een stelschroefje waarmee je de hysterese kunt instellen.

Dan zou je zoiets moeten nemen:https://www.amazon.nl/ICQUANZX-Fahrenheit-temperatuurregelaar-Thermost…

Deze is erg nauwkeurig te regelen en klopt tenminste wel!!

Ik heb zoiets van Aliexpress voor mn electrische kacheltje waarvan de thermostaat defect was

Shiptronic

Overleden

ik herken het, mijn broer heeft ook van die pruts dingen, te heet of te koud :( die regeling is idd waardeloos.

Op 8 maart 2021 22:34:17 schreef smd:
Dan zou je zoiets moeten nemen:https://www.amazon.nl/ICQUANZX-Fahrenheit-temperatuurregelaar-Thermost…

Deze is erg nauwkeurig te regelen en klopt tenminste wel!!

Ik heb zoiets van Aliexpress voor mn electrische kacheltje waarvan de thermostaat defect was

Ja met auto tune :)

Of zet dit ertussen : https://www.amazon.nl/KETOTEK-Thermostaat-Stopcontact-Temperatuurregel…,

[edit] die word niet heet genoeg.

en de sensor mag toch ook in het pannetje net als een vork?

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.
Tidak Ada

Golden Member

Al die elektrische dingen voor aan tafel zijn kµþ
Elementen te klein of oppervlak te groot. Vooral gourmet en raclette stellen zijn niet in staat de kaas te smelten of het vlees te garen. Vlees kookt in het vet, maar bakt vrijwel niet; super ongezond !!

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
pa3gws

Golden Member

Gewoon een spiritus brandertje eronder is veel gezelliger. :-p
Wel effe de parkiet de kamer uit.

[Bericht gewijzigd door pa3gws op dinsdag 9 maart 2021 18:09:02 (22%)

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.
Tidak Ada

Golden Member

Wordt die daar dronken van dan?

Wij hadden een agriporno (of is het nu -pornis?) Die hebben we aan de NS gegeven om kaartjes ter knippen. Dat scheelde in de rafelige kanten van kranten en boeken....

[Bericht gewijzigd door Tidak Ada op dinsdag 9 maart 2021 18:18:21 (73%)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
pa3gws

Golden Member

Op 9 maart 2021 18:15:16 schreef Tidak Ada:
Wordt die daar dronken van dan?

Wij hadden een agriporno (of is het nu -pornis?) Die hebben we aan de NS gegeven om kaartjes ter knippen. Dat scheelde in de rafelige kanten van kranten en boeken....

Agapornis Personata mijn vader is indertijd van topische vogeltjes over gestapt naar de agapornis hij had een mooie voliere met de nodige planten erin.
Binnen 1 week waren de planten kaal geknipt. :-)
Maar de parkiet valt gewoon van zijn stokje als je gourmet of fonduet in dezelfde ruimte.
Zie het als de kanarie in de kolenmijn.

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.

Doet me denken met die vogeltjes in de Jaren 70-80 dat de woonkamers tot 40 CM vanaf de vloer de rook erg dik was en de kanarie maar zingen, je kon hem niet meer zien!!! Als die beestjes niet aan longkanker om zeep gingen??

IDD Aluminium platen zijn vaak erg dun IDD regeling maakt het ook niet beter??

Tidak Ada

Golden Member

Op 9 maart 2021 18:25:55 schreef pa3gws:
[...]
Binnen 1 week waren de planten kaal geknipt. :-)

Bij ons gingen de cayennepepertjes, die we kweekten flux naar binnen...
De onze had de bijnaam Onan, omdat hij zoveel zaad morste O-) De echte naam was I-Claudius.

Maar de parkiet valt gewoon van zijn stokje als je gourmet of fonduet in dezelfde ruimte.
Zie het als de kanarie in de kolenmijn.

Daarom werden die vogeltjes ook in de mijnen meegenomen. Vogeltje dood, wegwezen !! mijngas !!

/STOP OT

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
High met Henk

Special Member

Wij fondueën in bouillon.
Dus gewoon een soort soepje over na afloop.

Maar zal eens kijken naar een stelschroef!

E = MC^2, dus de magnetische compatibiliteit doet kwadratisch mee???

Stelschoef is voor bereik en niet voor hysteresis.

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?
buckfast_beekeeper

Golden Member

Op 8 maart 2021 22:22:59 schreef Tidak Ada:
[...]

De tweede boosdoener zal moeilijker zijn. Vlees en vis zijn nu eenmaal snel bederfelijk, dus die moeten goed koel blijven of je moet in het ergste geval die diarree op de koop toe nemen.[...]

Al zeker vlees dient op kamertemperatuur te zijn. Koud (stoof)vlees in een hete pan kieperen en je krijgt het nooit meer mooi mals. Steak bakken? Eerst op kamertemperatuur laten komen. Bleu is anders gebakken aan de buitenkant en ijskoud van binnen.

Op 9 maart 2021 22:02:00 schreef High met Henk:
Wij fondueën in bouillon.
Dus gewoon een soort soepje over na afloop.

[...]

Bacchus fondue. En dan het soepje eten met een scheutje porto in. Des te meer je eet, des te beter de soep.

Een los pannetje werkt stukken beter op een pitje met brandpasta of op gas. De warmte overdracht tussen plaatje en pot is verre van ideaal. Een pot met rechtstreekse verwarming werkt dan stukken beter.

[Bericht gewijzigd door buckfast_beekeeper op woensdag 10 maart 2021 10:08:54 (11%)

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.
High met Henk

Special Member

Op 10 maart 2021 09:55:21 schreef buckfast_beekeeper:
[...]

Al zeker vlees dient op kamertemperatuur te zijn. Koud (stoof)vlees in een hete pan kieperen en je krijgt het nooit meer mooi mals. Steak bakken? Eerst op kamertemperatuur laten komen. Bleu is anders gebakken aan de buitenkant en ijskoud van binnen.

Van stoofvlees wist ik niet.

van steak heb ik ooit heel pijnlijk uitgevonden: binnenkant bevroren en buitenkant zwart... (ik houd van rare, maar dit was echt over de top.)

wel weet ik dat er veel verschil zit in stoofvlees kwaliteiten.

E = MC^2, dus de magnetische compatibiliteit doet kwadratisch mee???

Op 8 maart 2021 20:50:01 schreef High met Henk:
terugbrengen na aantal keer gebruik gaat hem niet worden.

maarem type dus:
princess 2270 / 2272 / 2261 / 2651

blijkbaar is dat plaatje voor meer modellen gebruikt ;)

die IR thermometer is leuk, maar zou niet weten hoe ik die beetje normaal moet monteren..

Als de klacht binnen een half jaar optredt, is het aan de leverancier om te bewijzen dat het apparaat goed functioneert en anders repareren of terugnemen. Dat een apparaat een paar keer gebruikt wordt, lijkt me geen abnormale situatie.Die dingen hebben een aan/uit regeling en omdat ze niet onbeperkt groot zijn, zal net als bij een frietpan het systeem even de tijd nodig hebben om weer op temperatuur te krijgen als je er net een kilo diepvries patat in gedaan hebt.

[Bericht gewijzigd door buzzy op woensdag 10 maart 2021 11:07:43 (16%)

Patrick de Zeester

Golden Member

Op 7 maart 2021 21:14:57 schreef Roland van Leusden:
Ik heb onlangs voor een vergelijkbare situatie de MLX90614 (IR Thermometer I2C) om contactloos de temperatuur te meten van de pan icm een Arduino. Combineer het met een PID regeling, display en rotary encoder voor de gewenste temperatuur en klaar is HmH.

Wat ik nog mis in dit verhaal is een Raspberry Pi met WiFi, een SmartPhone app om het temperatuurprofiel te programeren en de koppeling naar Hue lampen voor visuele feedback zo dat je kan zien wanneer het pannetje op temperatuur is ;)