Relais gaan kapot van inrush current.

Op 18 april 2021 21:32:34 schreef Kruimel:
edit: Dit dus:
[bijlage]

Je kan beter het draadje op klem 12 verplaatsen naar klem 11.

Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl

Ik stelde geen weerstand voor van 22 ohm, maar een ntc van 22 ohm. De ntc is klein, de temperatuur neemt enorm toe en de weerstand daalt navenant, ik schat naar een waarde tussen de 1 en 3 ohm. Bereken de spanningsval tijdens bedrijf dus niet met een waarde van 22 ohm.

Op 18 april 2021 16:50:49 schreef SparkyGSX:
Wel of geen PFC maakt weinig uit, en actieve PFC is een boost converter, dus bij het inschakelen ook gewoon een gelijkrichter met een dikke elco en een betrekkelijk irrelevante spoel in serie.

Juist vanwege zijn doel: power factor corrector kan er gewoon geen grote condensator inzitten na de brug.. als je dat toch doet, dan valt er niets meer te pfc'en ...

stroombeperkende aanloopweerstanden met een relais erover dat na X seconden inschakelt worden al een eeuwigheid toegepast voor "dikke" schakelvoedingen. Voor dat doel zijn er zelfs weerstanden met een ingebouwde thermische fuse, mocht het relais ooit haperen.

Laten we samen even naar het gebruikelijke schema van een actieve PFC kijken:
https://www.nuvation.com/sites/default/files/blog/Power%20Supply%20Basics/ActivePFC_Circuit.jpg
Daar zien we, van links naar rechts, een bruggelijkrichter, dan een spoel met een waarde die zo klein is dat hij op de tijdschaal van een inrush current irrelevant is, een diode, en kijk nou! Een dikke elco! Zolang de spanning over die elco lager is dan de top van sinus, gaan de diodes in de gelijkrichter en D1 van de boost converter gewoon in geleiding, en gaat daar een stroom lopen die niet beheerst wordt door de controller. Dit is dus, op die extra diode en spoel na, die niets significant veranderen aan de inrush current, hetzelfde als een normale gelijkrichter en buffercondensator.

Pas nadat die inrush current is geweest, en de spanning over de elco groter of gelijk aan de top van de sinus is, kan de PFC controller zijn werk gaan doen.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
Sine

Moderator

Jep, actieve pfc voedingen hebben ook gewoon een 'dikke' elco, doordat je er (bijna) de hele sinus lang stroom in drukt hoeft die buffer niet zo groot te zijn als bij voedingen zonder PFC.

Ofwel de elco mag kleiner ... maar is nog steeds groot genoeg om vervelend te zijn bij inschakelen.

Hier staat overigens een voeding uit de late 70's die een 1000uF elco direct op het net ramt, daar zat de netschakelaar al regelmatig van vastgebakken.

buckfast_beekeeper

Golden Member

Waarom niet de ICL16 of ICL28 van meanwell er voor zetten?

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.

Die kende ik niet, goede tip! Hoef je niet zelf te beunen.

[Bericht gewijzigd door Kruimel op 19 april 2021 11:01:03 (33%)]

Ze werken bijna allemaal met een NTC en relais zoals die Ali-module, zitten enkel in een mooier jasje die je meestal ook op een DIN rail kunt klikken.
https://www.meanwell-web.com/nl-nl/technote-introduction-icl-16-series….

LDmicro user.
Sine

Moderator

Op 19 april 2021 09:32:49 schreef buckfast_beekeeper:
Waarom niet de ICL16 of ICL28 van meanwell er voor zetten?

Of de R-versie als het op een dinrail moet.

Update van mijn klant: De meanwell's dat gaat goed, het is een andere voeding die de problemen geeft.

Van die andere voeding was een exemplaar "beschikbaar voor testen", maar die heeft zichzelf ondertussen opgeblazen.... Zucht.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Op 19 april 2021 09:30:57 schreef Sine:
Jep, actieve pfc voedingen hebben ook gewoon een 'dikke' elco, doordat je er (bijna) de hele sinus lang stroom in drukt hoeft die buffer niet zo groot te zijn als bij voedingen zonder PFC.

Ofwel de elco mag kleiner ... maar is nog steeds groot genoeg om vervelend te zijn bij inschakelen.

Hier staat overigens een voeding uit de late 70's die een 1000uF elco direct op het net ramt, daar zat de netschakelaar al regelmatig van vastgebakken.

toch maakt de ene fabrikant dat beter als de andere, ik kan hier alle apparaten op de werkbank ineens aanzetten, een dikke 3500W aan grote smps en trafovoedingen, toch gaat de b16 er niet uit. delta heeft dat goed gemaakt, in hun smps labovoedingen.

pas nog een 80's voeding van een whirlpool geritseld, dat ding was door een beun hersteld, relais die de 800VA ringkern inschakelden als het bad nodig was waren stuk en die waren maar overbrugd met een stuk koperhaar om het relaiscontact heen gedraaid. de grote trafo stond dus 24/7 aan, maar op de oude zekeringen in de meterkast was die inschakelpiek geen punt..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

De inschakelpiek van een ringkern anders dan een condensator. Transformatoren hebben vaak wat remanent magnetisme dat de kern in één van de stroomrichtingen doet verzadigen en dat duurt meerdere netcycli voor het weg is. Dit fenomeen is ook inconsistent: het zal niet altijd gebeuren als je een grote trafo inschakelt. Het wordt minder als de transformator secundair belast is omdat het magnetische veld wordt tegen gewerkt door de secundaire stroom.

Als je een grote SMPS hebt zullen die ook vaak wel een inschakelvertraging hebben ingebouwd, want er is een grens boven welke het voor iedereen vervelend wordt. Meanwell heeft die ook, ik denk alleen dat 150W net te weinig inrush geeft om bezorgdheid te veroorzaken.