Bestaat er een twee-fasige groepenkast?

Sine

Moderator

Op 21 april 2021 14:04:31 schreef grotedikken:
Maar troost je. De Vlaamse kinderen spreken vandaag geen dialect meer,
maar ABN met verrassend genoeg een duidelijk Nederlands accent.

Ooh, dat is niet alleen van de Belgische kant ... hier is het al niet anders. De streekdialecten gaan er langzaam uit.

Het heette vroeger beter, nl licht en kracht, licht als je lampjes wilde laten branden en kracht als je kracht (beweging) wilde oftewel een motor laten draaien.
Zo heeft Tesla het ontworpen, drie fasen om een een draaiveld voor een motor te maken (3x120 gr verschoven) en twee fasen of fase en nul (of nog iets anders) voor wisselstroom (180gr verschoven) voor lampjes ed, dat we later ook motortjes daarop zijn gaan doen was geen echt succes gezien ze nu bv bij centrale afzuigingen die wisselspanning gelijkrichten en er electronich driefase van maken en die motortjes minder dan de helft van het vermogen opnemen met dezelfde luchtverplaatsing.

Voor gelijkmatige belasting van het net is volgens mij vooral de wet van de grote getallen bepalend. Met veel aansluitingen op een trafo middelen de belastingsverschillen per woning/fase gewoon uit. Bij een drie fase aansluiting kan het opgenomen vermogen per fase best veel verschillen. De twee fasen waarop mijn inductieplaat draait, vragen bijvoorbeeld meer vermogen dan de derde waarmee de rest van het huis wordt bediend.
In de huidige praktijk is een twee fase aansluiting inderdaad niet zo nuttig. Dat zou het wel zijn als standaard een drie fase meter wordt geïnstalleerd met naar behoefte 1, 2 of 3 fasen naar de groepenkast. Heb je behoefte aan meer dan de standaard 8kva, je installateur schroeft er om te beginnen één hoofdzekering bij, en met wat eenvoudig installatie werk, klaar is Kees.

als je haar maar goed zit

Op 21 april 2021 15:44:38 schreef rwk:
Het heette vroeger beter, nl licht en kracht, licht als je lampjes wilde laten branden en kracht als je kracht (beweging) wilde oftewel een motor laten draaien.
Zo heeft Tesla het ontworpen, drie fasen om een een draaiveld voor een motor te maken (3x120 gr verschoven) en twee fasen of fase en nul (of nog iets anders) voor wisselstroom (180gr verschoven) voor lampjes ed, dat we later ook motortjes daarop zijn gaan doen was geen echt succes gezien ze nu bv bij centrale afzuigingen die wisselspanning gelijkrichten en er electronich driefase van maken en die motortjes minder dan de helft van het vermogen opnemen met dezelfde luchtverplaatsing.

licht en kracht gescheiden is rond 2005 ook afgeschaft. doorgaans hadden die 2 delen toch dezelfde voeding en zaten er ook 230V groepen in de krachtkast. tevens betekende dat 2 HS en dat mocht niet meer dus verviel die licht en kracht scheiding ook.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Shiptronic

Overleden

Op 21 april 2021 10:04:59 schreef Huug:
Beste mvdk, mijn vraag is waarom er geen twee fasen kasten zijn. Uit de reacties meen ik te begrijpen dat de netbeheerder dat voor ons bepaalt. Er lijkt dus geen technische reden voor. Het is niet zo dat ik zit te wachten op een twee fasen kast, maar omdat ik tegen de vraag aanliep van 1 of 3, vroeg ik mij af waarom geen 2?

Een 2 fasen kast is toch eigenlijk hetzelfde als een 1 Fase met Nul? Dat zijn ook maar 2 draden)

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Waarom men dat niet allang gelijkgetrokken heeft? Waarschijnlijk is het te duur om nog goed werkende infrastructuur te vervangen. Niet enkel de transfo's maar ook de grondkabels zouden vernieuwd moeten worden en dat is een dure zaak.

theoretisch hoeft dit niet.. maar het alternatief is nog moeilijker
men zou dan een hele wijk stroomloos moetn zetten , en alle huizen die op de 3x230v kabel aangesloten zijn (zowel als 1-fase als 3-fase) bezoeken, en in hun huis de aansluiting omvormen zodat de driehoekschakeling aan beide zijden van die draad aangepast wordt naar ster.
zo'n huzarenstukje begint men niet mee.
dus: daarom kiest men voor het aanleggen van een nieuwe 3x400V+N kabel naast de 3x230v+N en het huis-per-huis omschakelen van die aansluiting. bij voorkeur op kost van de klant als hij erom vraagt ;-)

mvdk

Golden Member

Ik was er niet bij betrokken, had er slechts zijdelings mee te maken, de ombouw in Delft. Die liep op z'n eind, ik meen, ergens in 2006 of 2007.
De procedure was als volgt: een gebied, een straat, meerdere straten, werd geselecteerd. Dan werd begonnen met de aansluitkabels vervangen, die werden dan tijdelijk aangesloten op de oude kabels. De huisaansluitkasten werden vervangen, vaak was dat oud gietijzer spul, waarin het onmogelijk was er een 3x400+N in te maken. Dat vervangen van die huisaansluitkasten had nog meer voeten in de aarde, heel veel fraaie betimmeringen moesten verwijderd worden. Er waren twee timmerlieden (vakmensen) bij die ploegen betrokken, die al die mooie kastjes weer geheel in de oorspronkelijke toestand herstelden, heel vaak met gebruik van exotische houtsoorten.. :)
Daarna werd de straat opengegraven, nieuwe LS kabel gelegd. Waar mogelijk werd die op een nieuw te plaatsen LS rek (door een nieuw te plaatsen trafo gevoed) aangesloten. Door de wijze van MS netaanleg, (MS sternet) was dat niet altijd mogelijk, dan werd er ergens op een strategische plek een laagspanningskast, gevoed door bestaand 400V gebied, geplaatst. Op een geschikt moment werd dan de 220 trafo omgewisseld voor een 400V exemplaar.
Zo spoedig mogelijk na het leggen van de nieuwe kabel, werd deze op de ene of de andere manier onder spanning gezet, en werden de huisaansluitkabels geknipt en op de nieuwe kabel gelast. Dat was het moment dat er personeel van een installateur moest meelopen om de aanpassingen in de groepenkasten van de klanten te maken. Soms best wel ingewikkeld, klantjes met subverdelertjes enzo.
Daarna de oude kabel spanningsloos maken, verwijderen, en dichtstraten.
Alles zonder kosten voor de verbruikers.

Wat wél veel voorkwam in Delft, was dat een klant een verzwaring aanvroeg, bijvoorbeeld een aansluiting van 55kVA waar geen ruimte voor was op de 220 kabel. De klant werd dan gevraagd een ruimte voor het realiseren van een trafocel ter beschikking te stellen. De klant kreeg daartoe een contract voorgelegd, waarin uitdrukkelijk vermeld dat instandhouding en tzt verwijdering van de installatie, voor rekening van de netbeheerder zou zijn.
Helaas zijn sommige mensen slordig met het bewaren van papier...

Toeternietoe

Dubbelgeïsoleerd

Op 21 april 2021 19:09:17 schreef Shiptronic:
[...]

Een 2 fasen kast is toch eigenlijk hetzelfde als een 1 Fase met Nul? Dat zijn ook maar 2 draden)

Eigenlijk bestaat 1 fase niet..... Een 1 fase is een 1 fase met Nul
Een 2 fase is een systeem met 2 fasen.

Een 2 fasen verdeelkast heeft voor een lichtgroep dan ook 2 zekeringen of een 2 Polig beveiligde automaat. (2P en geen 1P+N)
Je komt het in NL niet meer tegen. Het laatste waar ik het tegen kwam was in Amsterdam Noord, bij de AGA Gas. Die hadden 3 fasen 127/230 Volt. Alle verlichting en normale kontaktdozen zaten dus op 2 fasen en hadden per groep 2 zekeringen.
Das wel weer een jaar of 40 geleden.
Zover ik weet heeft er nog heel lang in Delft een stukje zo gezeten, maar nu komt het in NL nergens meer voor. Bij onze zuiderburen (Belgie) zijn nog hete streken te vinden met een net 3 x 130/230 Volt

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)
mvdk

Golden Member

In Delft was de ellende dat het niet slechts één stukje was.
Meerdere wijken waar je het aantrof. rew heeft daar weleens heel vermakelijk iets over geschreven, dattie die ombouw had meegemaakt, ging verhuizen, en toen weer een keer.
Het laatste 220 trafohuisje stond in de spoorzone, met daarop aangesloten de reptielen ZOO Serpo. Daar is geen moeite ingestoken, alles daar is weg.

Edit: en waar ik schrijf "zijdelings bij betrokken" ging het om hand en spandiensten bij het afvoeren van de oude trafo's.
Dat zijn typisch van die ouwe knarren klusjes, je word beziggehouden...

[Bericht gewijzigd door mvdk op woensdag 21 april 2021 20:03:15 (21%)

Op 21 april 2021 19:09:17 schreef Shiptronic:
[...]

Een 2 fase kast is toch eigenlijk hetzelfde als een 1 Fase met Nul? Dat zijn ook maar 2 draden)

Nee, want met een tweefase-met-nul systeem heb je twee spanningen ter beschikking. In de VS is dat dus tweefase 180 graden verschoven, dus kan je 120 en 240v gebruiken.

Als je in hun geval alleen de twee fasedraden zou krijgen, en geen nul, dan kan je dus alleen 240v gebruiken.
Zou je bij hen maar 1 fase krijgen, dan heb je alleen 120v.

Maar in Nederland en België is tweefase nu heel onverstandig om te installeren. Niemand gebruikt 1x 400v, de spanning tussen de twee fases - en 230v tussen fase en nul heb je al. Voor die 400v hoef je het niet te doen, want 400v geschikte apparatuur is bijna altijd alleen bedoeld voor 3 fase.

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!

tja, als je van 3F naar 3F+N gaat heb je mbt onderverdelers wel een aanpaspuntje, de voedingskabel heeft een ader te weinig. vaak kabels weggewerkt in de jaren en kun je niet zo maar een nieuwe leggen ivm zichtwerk in die oude huizen. een losse aardedraad leggen tussen hvk en ovk was dan een optie, immers waren de aderkleuren toch al niet meer up to date. je kunt ook een 2 fasen verdeler ervan maken, maar je beslissing staat of valt met aanwezige krachtgroepen in die onderverdeler.

in nl kwamen die gebieden met een 230V krachtnet voor, herkenbaar aan de groepenkasten met 2 coupes voor 1 230V groep.

dat reden dat die oude krachtnetten om zeep zijn is simpel, de stroom op een fase met een 3F 230V net is veel hoger als op een 3f 400V net. kabels moeten dus dikker zijn wat duurder is.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Toeternietoe

Dubbelgeïsoleerd

Op 21 april 2021 20:01:48 schreef Ledlover:
[...]
Nee, want met een tweefase-met-nul systeem heb je twee spanningen ter beschikking. In de VS is dat dus tweefase 180 graden verschoven, dus kan je 120 en 240v gebruiken.

Als je in hun geval alleen de twee fasedraden zou krijgen, en geen nul, dan kan je dus alleen 240v gebruiken.
Zou je bij hen maar 1 fase krijgen, dan heb je alleen 120v.

Het is een beetje een kwestie van benamingen.
1 fase kan eigenlijk niet. Een lamp kan nu eenmaal niet branden op 1 draadje...
Maar wel met 2 draadjes, mits die niet hetzelfde potentieel hebben.

Je kunt 2 fasen halen uit een 3x 130/230V systeem met 120° verschuiving(zoals in Belgie nog voorkomt) of uit een 2 x 120-240V met 180°graden verschuiving, dat maakt in de benaming niets uit.

Kan op vergissingen is er niet, Belgie ligt ver genoeg van Amerika vandaan.

Maar in Nederland en België is tweefase nu heel onverstandig om te installeren. Niemand gebruikt 1x 400v, de spanning tussen de twee fases - en 230v tussen fase en nul heb je al. Voor die 400v hoef je het niet te doen, want 400v geschikte apparatuur is bijna altijd alleen bedoeld voor 3 fase.

Zoals ik al aangaf, een twee fasen systeem komt in Belgie nog wel voor, maar in Nederland niet (meer).
In NL wordt nog wel voor (oudere) lasapparaten 2 fasen gebruikt. Gewoon aangesloten op een 3 fasig net, maar 1 fase niet aangesloten.
1 Fase 400 Volt bestaat in NL niet (behoudens grote fabrieksinstallaties, die dan weer een 3x 400/690 net hebben)

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)
mvdk

Golden Member

Op 21 april 2021 10:53:29 schreef KlaasZ:
Het is vrij standaard dat de kabel die in de huisaansluitkast binnenkomt alle 3 de fasen bevat. Bij een 1-fase aansluiting gaat er maar 1 van de 3 via de meter door naar de groepenkast.
Wil je een 3-fasen aansluiting, dan plaatst de netbeheerder 2 extra hoofdzekeringen en een andere meter.

Er is nog een andere, rauwdauwerige reden: stel, techneuten van de netbeheerder stellen vast dat de verhouding in de belasting van een straatkabel 20% 20% 130% is. Één ader dus overbelast. Nou zitten er alleen maar 3fase aansluitingen op die kabel... Ga er maar aanstaan.
Met alleen 1 fase aansluitingen, bezoek je een aantal adressen, en verplaats je de aansluitdraad naar de L1 of de L2. Simpel en overzichtelijk.

evelo

Golden Member

Op 21 april 2021 13:38:55 schreef grotedikken:
[...].
Beetje rare uitleg. Het zijn gewoon ingeburgerde begrippen.

En Huug, er is wel degelijk een technische reden om ofwel enkelfasig ofwel driefasig te voeden.

Elektriciteitsgeneratoren in de centrale zijn steeds driefasig uitgevoerd om dat dit een veel compactere en stabielere uitvoering van de machine mogelijk maakt.

Deze driefasen worden op en af getransformeerd voor het transport en uiteindelijk in sterconfiguratie aangeboden aan het publiek.
Tussen de 3 fasen onderling is er een spanning van 400V, tussen fase en sterpunt, nul genaamd is dat 230V.
Omdat de meeste huishoudelijke apparaten en verlichting op 230V werken wordt dus steeds per aansluiting afgetakt tussen fase en nul.
Om de belasting van de straatkabels optimaal te houden, wordt telkens per huis of groep huizen om en om een andere fase samen met de nul aangeboden.

Bij woningen met een groot verbruik zoals elektrische verwarming biedt men ook wel de drie fasen + nul tegelijk aan. Dat geeft dan weer voor grotere verbruikers een gelijkmatige belasting van het net.
Dat voordeel voor de leverancier valt weg als die slechts twee fasen zou aanbieden en daarom is gekozen voor ofwel een 1 ofwel 3 fasen aansluiting. Twee fasen zou geen wezenlijk voordeel bieden tov de enkelfasige, en een nadeel tov de driefasige aansluiting. Het zou technisch kunnen, maar men heeft er dus niet voor gekozen omdat het geen enkel voordeel biedt.
Je hebt blikjes cola van 25 cl en van 33cl. Nog eens eentje extra van 30 cl op de markt gooien geeft geen zin .

In België bestaan nog oudere netten die tussen de fasen 230V leveren en tussen fase en nul 135V. Omdat geen enkel apparaat nog vandaag op 130V werkt is de nul overbodig en wordt niet meegeleverd.
Bijgevolg wordt bij een 'enkelfasige' aansluiting 2 fasen geleverd, en bij een driefasige, 3 fasen zonder nul.
De nul ligt wél in de wijktransformator om veiligheidsredenen aan aarde, zodat in zo'n net 135V tussen fase en aarde staat.
Eigenlijk is het dus een tweefasige aansluiting, maar om verwarring te vermijden houdt men het bij twee types benamingen voor aansluitingen.
Een beetje bizar, en eigenlijk fout, maar ja, het is ingeburgerd.
Dus bij een oud net betekent enkelfasig twee fasen zonder nul en driefasig, drie fasen zonder nul.
Bij een nieuwer net heb je dus enkelfasig zijnde één fase en nul of drie fasig: drie fasen en nul.
Waarom men dat niet allang gelijkgetrokken heeft? Waarschijnlijk is het te duur om nog goed werkende infrastructuur te vervangen. Niet enkel de transfo's maar ook de grondkabels zouden vernieuwd moeten worden en dat is een dure zaak.

Soms heb je ook 3x230V in driehoek geschakeld op de transfo. Dan heb je geen nul en moet er een fase aan aarde gehangen worden.

Ik hoorde onlangs een verhaal van een installateur. In een school met 3x230V schakelde een differentieelstroominrichting regelmatig uit zonder aanwijsbare reden (diff vervangen, isolatiemetingen ok).
Bleek het probleem vóór de diff te zitten in de kabel van de netbeheerder.

Een volledige uitleg heb ik nog niet gehoord maar het zou iets te maken gehad hebben met een fase aan massa in combinatie met ’moeilijke’ belastingen zoals leddrivers en dergelijke.

Op 21 april 2021 20:30:24 schreef mvdk:
....stel, techneuten van de netbeheerder stellen vast dat de verhouding in de belasting van een straatkabel 20% 20% 130% is. Één ader dus overbelast. Nou zitten er alleen maar 3fase aansluitingen op die kabel... Ga er maar aanstaan.

Dat heb ik meegemaakt in mijn eerste woning. Was een nieuwbouwwijkje, allemaal identieke woningen en allemaal met een 3-fasen aansluiting.
Op maandagmorgen gingen alle wasmachines aan en na een uurtje of zo vielen ze allemaal tegelijk uit. Oorzaak: alle huisinstallaties waren ook identiek dus alle wasmachines zaten op dezelfde fase. Dat is toen voorlopig opgelost door in de trafocabine op die fase een dikkere zekering te plaatsen.

de netbeheerder had t werk weleens gebeld, straatzekering ging er steeds uit in een nieuwbouw wijk die net opgeleverd was, of wij de PV steeds op dezelfde fase hadden gezet misschien? nou nee, de PV is overal 3 fasen :P dat werden een stel dikkere zekeringen dus..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Leuke logica wat ik hier leest.

- Veel kookplaten kan je 2F aansluiten. Behalve blijkbaar in BE, daar moet je diezelfde kookplaat 1F aansluiten op een 2F net. Blijkbaar is de ene fase toch ook weer de andere niet.

- Het wordt nog gekker. Je koopt in NL een 1F motor en je rijdt daarmee de grens over en je zit dan plots met een 2F motor. Het gekke van al is dat diezelfde motor intern 2F moet genereren meestal dmv een condensator om te kunnen draaien, terwijl die 2 fasen zogezegd reeds bestonden in BE.

Waarom ook niet natuurlijk :P

Op 21 april 2021 20:30:24 schreef mvdk:
Er is nog een andere, rauwdauwerige reden: stel, techneuten van de netbeheerder stellen vast dat de verhouding in de belasting van een straatkabel 20% 20% 130% is. Één ader dus overbelast. Nou zitten er alleen maar 3fase aansluitingen op die kabel... Ga er maar aanstaan.
Met alleen 1 fase aansluitingen, bezoek je een aantal adressen, en verplaats je de aansluitdraad naar de L1 en de L2. Simpel en overzichtelijk.

Met alleen 3-fasige aansluitingen bezoek je een aantal adressen en verschuift L1->L2, L2->L3 en L3-L1. Of nog lomper, je verwisselt L1 en L2 of L3.

Voordeel is dat bij de 3-fasige aansluitingen ook alle drie fasen monteerbaar zijn in de meterkast. Bij de 1-fasige weet je niet of alle drie fasen nog voldoende draadlengte hebben.

waarom zou men 2fase systemen leveren (2F+N dus).
bestaan er dan 2fase meters?

het is toch eigenlijk gemakkelijk. de centrale wekt 3fasen op. tussen fase en N heb je 230V.

als je dus een 3F+N kabel naar een straat legt, kan je 3 huizen aansluiten
huis 1 op fase 1 en N
huis 2 op fase 2 en N
huis 3 op fase 3 en N.
(huis 4 op fase 1 en N)
(huis 5 op fase 2 en N)
(huis 6 op fase 3 en N)
...
allen hebben ze een monofase electriciteitsmeter.

nu is daar een huis die ineens zegt: ik wil meer stroom.
dan gaan ze gewoon een 3fase meter in de plaats zetten en de 3fasen aansluiten.
dat ene huis kan zijn stroom dan verdelen zodat alle fases gelijk belast zijn.

stel nu dat ze zeggen
huis 1 op fase 1 en N
huis 2 op fase 2 en N
huis 3 op fase 3 en N.
huis 4 op fase 1, fase 2 en N.

nr 1 nr 2 en nr3 gaan overdag werken en verbruiken niks, huis 4 is een bedrijf die overdag vollop draait. dan trek je dus de hele dag het net scheef. als die dan later nog eens meer vermogen nodig heeft, moet je de 3de gaan aansluiten

doe je nu dit
huis 1 op fase 1 en N
huis 2 op fase 2 en N
huis 3 op fase 3 en N.
huis 4 op fase 1, fase 2, fase3 en N.

dan zal huis 4 al zijn verbruikers spreiden over de fases, en zal het net niet scheef zitten. bijkomend kan die nu motoren ook gewoon op 3fase aansluiten op sterkstroom (400V).

ipv dan verschillende systemen, heb je maar 1 systeem met 2 soorten meters.
monofase en 3fase.
het is al erg genoeg dat er in belgie 2 soorten 3fase systemen bestaan (3x230V en 3x400V+N)

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken

nou, de gelijktijdigheid van een hoofdaansluiting bij huizen is 5-10%. tegenwoordig is dat meer als zeg 20 jaar terug natuurlijk. sinds er steeds meer mensen al overgaan op inductie koken heb je rond 16-17 uur al meer een piek. op 3x 160A zit een straat aan huizen doorgaans.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Helder verhaal van fcapri.
Maar als huis 2 overdag gewoon thuis is en lekker aan het klussen of zo iets, dan trekt die het net toch ook scheef ?

als je haar maar goed zit

Op 22 april 2021 10:22:41 schreef Huug:
Helder verhaal van fcapri.
Maar als huis 2 overdag gewoon thuis is en lekker aan het klussen of zo iets, dan trekt die het net toch ook scheef ?

ja, maar algemeen gezien op een heel huis valt het wel mee.
het is vooral belangrijk om grootverbruikers dan verpreid op 3fasen te gaan steken.
als iemand toch meer energie nodig heeft, is het makkelijker om direct 3f te geven ipv een apart 2fase systeem te gaan opzetten.
zou iedereen een monofase aansluiting gaan vragen van 60-100A, dan kan je met je huis de boel snel scheef trekken. en dan zullen ze eerder overgaan naar een 3x 20-35A aansluiting

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken
mvdk

Golden Member

Het lijkt mij toch simpel: er ligt een 4x6'je in de straat. Das genoeg om een aansluiting van 1x35 op te zetten of een aansluiting van 3x25. Je zou idd als netbeheerder 2x35 kunnen leveren, is in kVA's bijna hetzelfde, zou voor de klant makkelijker zijn naar beide kanten selectief te zijn in beveiliging. (een eis in de netcode)
Maar de aansluitvoorwaarden van bijna alle netbeheerders stellen een 1x35 of 3x25 voor.
Je moet als klant nog steeds de groepenkast aanpassen, je zou kunnen volstaan met een driepolige hoofdschakelaar, maar word je daar echt blij van?

Op 22 april 2021 03:05:46 schreef blurp:
(...)
Of nog lomper, je verwisselt L1 en L2 of L3.
(...)

Dan krijgt het bedrijf een schadeclaim, wegens fout draaiveld.
Aan het draaiveld knoei je niet.

Op 22 april 2021 10:29:08 schreef fcapri:
(...)
zou iedereen een monofase aansluiting gaan vragen van 60-100A, dan kan je met je huis de boel snel scheef trekken. en dan zullen ze eerder overgaan naar een 3x 20-35A aansluiting

Wat moet het bedrijf dan in eerste aanleg in de grond leggen?
een kabel die geschikt is voor 100Amp? Of toch maar elke keer de boel opengraven, nieuwe aansluitkabel, oude kabel knippen en eindje afdoppen en nieuwe aansluiting maken? Nieuwe huisaansluitkast plaatsen?
Van 1x35 maar 3x25 is een verdubbeling in kVA, en in de meeste gevallen toereikend.
Zoals ik al eerder heb uiteengezet, is in geval van scheve belasting het aanpassen van éénfase aansluitingen het snelste te doen.

Frederick E. Terman

Honourable Member

Op 21 april 2021 20:42:34 schreef evelo:
Ik hoorde onlangs een verhaal van een installateur. In een school met 3x230V schakelde een differentieelstroominrichting regelmatig uit zonder aanwijsbare reden (diff vervangen, isolatiemetingen ok).
Bleek het probleem vóór de diff te zitten in de kabel van de netbeheerder.

Tja, dat kan dus eigenlijk niet. Je kunt nóg zoveel vreselijks uithalen met de netspanning, maar het schakelen van de diff moet toch echt komen door ongelijke stromen in L en N. En dat kan niet als alles achter de diff in orde is - want waar zou het verschil dan moeten blijven?

Een volledige uitleg heb ik nog niet gehoord maar het zou iets te maken gehad hebben met een fase aan massa in combinatie met 'moeilijke' belastingen zoals leddrivers en dergelijke.

Toch de belastingen dus. Misschien vrij grote capacitieve lekstromen door de netfilters? En dan kunnen gemene pulsspanningen op het net, die op die momenten de capacitieve lek nog extra vergroten, misschien de druppel vormen.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org
mvdk

Golden Member

Moet weer denken aan een klusje lang geleden. Ik was ontboden met de meetwagen, laagspanningstoring, Klapwijk, Pijnacker. De bij het compactstation aanwezige collega probeerde nog een keer een mespatroon te plaatsen, maar na een beetje gepruttel en een plof trok hij deze er weer uit en gooide em met een wijde boog in de vijver. Vond het een beetje zonde van het metaal. Anyway, de telefoon gaat, andere kant (klachtenloket) vraagt: zijn jullie daar nog bezig in Klapwijk? Heb hier een mevrouw, zit in het donker. Heeft iemand van jullie even tijd, de klachtenmonteur heeft al twee andere klussen.
Collega tegen mij: ga jij effe bij die mevrouw kijken. Dat adres zat op een andere kabel, ze had spanning, aardlek lag uit, en kon gewoon ingedrukt worden.
De uitleg van FET is dan ook wel verhelderend, het komt gewoon voor.