GM6001 gloeistroom buizen

Op 25 mei 2021 13:22:02 schreef pa0sjm:
[...]
De diode staat in geleiding als de -85 en de -36 V beide aanwezig zijn . Deze overbrugt dan dus de basis/collector overgang van TS1. Dan is het zo dat de weerstand R27 maar 2 k2 is. En deel uitmaakt van de instelspanning van de 27,9 volt. Vergeef me als ik dit niet zo zie zitten.

Zodra de -36 volt inkomt, staat de diode gesperd!
-28,2 volt (zie schema) is nou eenmaal hoger als -36 volt.
Zolang -36 niet aanwezig is zullen de gloeidraden de diode naar nul volt trekken en de elco met de bases dus ook, waardoor die niet opgeladen kan worden. -36 verschijnt pas als de spanningen + en -85 volt op orde zijn en het -36 volt relais aantrekt. Dan kan de elco geladen worden en komen de transistors langzaam in geleiding.
Ik heb dus nergens extra weerstanden nodig.

Op 21 mei 2021 18:20:34 schreef electron920:
Ha pa0sjm,

Die elco is wel groot als je denkt dat het de oplossing is vooruit, trouwens heb je al eens die condensator gemeten die om dezelfde reden aan de gloeidraad hangt :?
Volgens mij...... ik kan de waarde niet lezen is die weerstand er tussen de buildout weerstand :?

Nu twijfel ik of ik de naam goed kan herinneren wat ik bedoel is het volgende, er zijn vast meelezers die dit beter weten maar als we de gloeidraden van buizen in serie schakelde namen we een weerstand als constante stroom bron en dan de gloeispanning ietsjes hoger !

Nou ja even meten kan geen kwaad misschien die elco of weerstand van waarde verlopen.

Groet,
signor Electron .. die elco is zo groot gekozen om de RC tijd wat lang te maken. De weerstand moet klein zijn om niet teveel spanningsverlies te krijgen. Verder zie ik geen condensator aan de gloeidraad in het schema.
Maar .. toch heb ik de elco weer verwijderd en ook de weerstand. Er was toch wel redelijk veel spanningsverlies waardoor de collectorspanning van de regeltransistor ASZ18 wat lager wordt. Dus heb ik nu een condensator van 0,1 uF aan de basis van TS1 naar massa. Geeft ook mooie vertraging.
Henk.

Op 22 mei 2021 17:18:33 schreef buzzy:
Als ik het allemaal eens door lees, zou ik gewoon de basis van TS1 met een elco aan aarde gelegd hebben. Die wordt dan met 10K Ohm opgeladen vanaf -85V. Ik denk dat 100uF 35V dan genoeg is.

De extra diode 1N4002 zorgt ervoor dat de buizen net als voorheen pas ingeschakeld kunnen worden als het relais tussen + en - 85V aanspreekt.
[bijlage]

Buzzy, je hebt me op een idee gebracht, hulde! Ik heb nu alles er weer uit gehaald, dus de elco en weerstand zodat de collector van de regeltor ASZ18 weer de juiste spanning heeft.
Een condensator van redelijk kleine waarde aan de basis van TS1 naar massa doet het ook uitstekend. Condensator 0,1 uF.

Op 3 juni 2021 20:22:11 schreef pa0sjm:
[...]
Buzzy, je hebt me op een idee gebracht, hulde! Ik heb nu alles er weer uit gehaald, dus de elco en weerstand zodat de collector van de regeltor ASZ18 weer de juiste spanning heeft.
Een condensator van redelijk kleine waarde aan de basis van TS1 naar massa doet het ook uitstekend. Condensator 0,1 uF.

Zit de diode er ook in? Zonder werkt het ook, maar met diode nader je het dichtste de oude werking, nl dat de gloeidraden pas kunnen inschakelen als plus en min 85V op orde zijn. Waarom Philips dat relais heeft toegepast weet ik niet. Zelf heb ik een GM6008, maar die zit helemaal anders in elkaar.

beste Buzzy. je hebt helemaal gelijk, de weerstand 10 k die je noemt is inderdaad bij mijn meter opgedeeld in 2 weerstanden ... (in het schema welk in de Handleiding staat) tenminste. Hoe het in de meter zelf is, heb ik niet bekeken. Maar dat maakt dus verder niet uit. Ook twee weerstanden die over de gloeidraden staan, zijn anders dan je in het eerste schema aangaf.
Maar jouw idee was briljant .. een kleine C aan de basis was DE oplossing.
Bedankt !!!