Opbouw van een elektrisch net

Onderstaande vind je de mogelijke opbouw van de energie voorziening op een grote industriële site zoals dit in België of Nederland zou voorkomen.
Is de geschetste opbouw conform de gangbare praktijk of waar zitten de fouten?

1) Binnenkomende spanning 70kV
2) Eén stuk HV/MV transformator - Yd geschakeld - 3000 kVA - 70/15 kV - IT aardingsstelsel
3) Meerdere MV/LV trafo’s - Dyn5 geschakeld - 630 of 800 kVA - 15k/0.4 kV - TNC-S aardingsstelsel

Is de HV/MV transformator normaal toegankelijk voor de eindgebruiker of is dit exclusieve eigendom van de netbeheerder.
Ik bedoel krijgt de eindgebruiker enkel drie hoogspanningsdraden toegeleverd vanuit een HV/MV trafo ergens op het openbare domein of
kan de eindgebruiker vb zelf de HV/MV transformator aan/uitschakelen, de spanning instellen door de taps te wijzigen, er op eigen initiatief een reserve trafo langs zetten in stand by, etc …

Wordt de middenspanningskring verplicht uitgevoerd met een isolatiebewakingssysteem ?

Graag jullie advies.

Is geheel afhankelijk van de grote van het bedrijf en de energie behoefte.
In NL is 20kV als voeding heel gangbaar. Over eigen bedrijf, 9 MW 20 kV aansluiting 7 trafo's 20 kV/400 2000 kVA. In de praktijk tikken we 6 MW aan.

Er zijn bedrijven die hebben bv een 110 kV aansluiting, daar word door energie bedrijf gemeten en op het terrein word er op eigen netten onderverdeeld.

mvdk

Golden Member

Artikel 2.25 van de netcode in nl:

1. Op basis van het tweede lid bepaalt de netbeheerder, rekening houdend met het bepaalde in de artikelen 2.32 tot en met 2.34 alsmede met de aard en de omvang van de elektrische installatie, in welke vorm van de in artikel 7.2 genoemde vormen de transportcapaciteit op de aansluiting ter beschikking wordt gesteld.
2. Een aansluiting met een aansluitcapaciteit:
a. kleiner dan of gelijk aan 5,75 kVA wordt aangesloten op een net met een
spanningsniveau van 0,23 kV;
b. groter dan 5,75 kVA en kleiner dan of gelijk aan 60 kVA wordt aangesloten
op een net met een spanningsniveau van 0,4 kV;
c. groter dan 60 kVA en kleiner dan of gelijk aan 0,3 MVA wordt aangesloten
op de secundaire zijde van de laagspanningsdistributietransformator met
een spanningsniveau van 0,4 kV;
d. groter dan 0,3 MVA en kleiner dan of gelijk aan 3 MVA wordt aangesloten
op een net met een spanningsniveau groter dan 1 kV en kleiner dan 25 kV;
e. groter dan 3 MVA en kleiner dan of gelijk aan 100 MVA wordt aangesloten
op een net met een spanningsniveau groter dan of gelijk aan 25 kV en
kleiner dan of gelijk aan 50 kV;
f. groter dan 100 MVA wordt aangesloten op een net met een
spanningsniveau groter dan 50 kV.
3. In gebieden waar geen net met een spanningsniveau van 25 kV tot en met 50kV voorhanden is, wordt op een net met het naast hogere of lagere
spanningsniveau aangesloten. De netbeheerder dient daartoe de waarden voor
de aansluitcapaciteit aan te passen.
4. Het is de netbeheerder toegestaan om voor zijn gebied af te wijken van de in het tweede lid genoemde waarden voor de aansluitcapaciteit. Deze afwijkende waarden liggen ter inzage bij de netbeheerder en worden, ook bij wijzigingen ervan, schriftelijk gemeld bij de Autoriteit Consument en Markt.
5. De netbeheerder wijkt niet af van de spanningsniveaus genoemd in het tweede lid, tenzij de aangeslotene daar schriftelijk mee instemt. Bij afwijkingen vanaf het 25 kV spanningsniveau is het mogelijk dat de aangeslotene daardoor voor het transporttarief in een andere klasse terechtkomt.

Uit:  https://www.netbeheernederland.nl/_upload/Files/E02_-_Netcode_elektric…
Zou toch eens uitzoeken of je met iets minder dan 3MVA toekunt, zodat je op het 15kV net aangesloten kan worden.

Edit1:
In de openingspost word gesproken van "meerdere" eigen trafo's.
Hoeveel MVA staat er nu opgesteld, hoeveel aansluitingen zijn er?
Bij het bedrijf waar ik gewerkt heb, was het zo, dat als de klant wat wilde, de netcode erbij gehaald werd. Had een klant al twee inkooppunten, zeg tweemaal 630, en wilde hij nog iets meer, dan werd het een 2MVA aansluiting, en die kan dus volgens de netcode "opgepiept" worden naar 3MVA. Gewoon op 10kV. Een klant zoals de Technische Universiteit in Delft, die heeft twee inkoopstations. Zouden ze meer nodig hebben, moeten ze gezien de aansluitwaarde naar één of twee 25/10kV trafo's.
Zou fantastisch zijn, kan het schakelstation Nieuwelaan verdwijnen, en kan de gemeente daar dure flats bouwen. Sorry voor dit off topic...

Edit2: Die HS/MS trafo zal eigendom zijn van de plaatselijke netbeheerder.
Afhankelijk van de net- en beveiligingsfilosofie van de netbeheerder staat de HS schakelaar op afstand (trafo op steeltje) of nabij de trafo. Die HS schakelaar is van de netbeheerder.

Edit3: Een isolatiebewakingssysteem of aardfoutdetectie is wel verstandig. Bij GPLK kabels gaat een aardfout meestal in korte tijd over in een kortsluiting, bij XLPE singles kan de aardsluiting wat langer duren, en heb je grote kans op schade aan een schakelinstallatie.

Edit4: tarievencode. Hier staat in bij welke vermogens welke config toegepast word.
https://www.netbeheernederland.nl/_upload/Files/E01_-_Tarievencode_Ele…

Toeternietoe

Dubbelgeïsoleerd

Of het in B anders is dan in NL weet ik niet, maar
In NL
Heb je als eindverbruiker nooit toegang tot de HV trafo en bijbehoren. Schakelen etc aan de trafo kan en mag je dus niet.
Je hebt secundair soms wel toegang als in die ruimte ook verdeelinrichtingen etc hangen.
Dat komt voor, in de secundaire kant kun je een ruimte krijgen voor van alles en nog wat, meestal alleen verdeelinrichtingen etc.
Krijg je de secundaire kant “door de muur” dan is het natuurlijk een ander verhaal.
Dan heb je geen toegang.

Een IT net kun je alleen verantwoord gebruiken indien het klein en overzichtelijk is.
Kun je dat niet dan moet je een isolatiebewaking hebben/toepassen.

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)
mvdk

Golden Member

Aan Toet: Het IT net waar Pam op doelt, betreft het middenspanningsnet op het terrein van het betreffende bedrijf. Dat word ook wel aangeduid als een niet geaard net. Heeft een voordeel: bij een aardsluiting hoeft nog niet het betreffende netdeel af te schakelen. Heeft ook een nadeel: bij een aardsluiting staat er op de twee overblijvende fasen de lijnspanning t.o.v. de mantel van de kabel, i.p.v. gewoonlijk de fasespanning.
Daar kunnen dingen van kapot gaan. Er zijn al heel wat schakelhuizen in nederland uitgebrand door een aardfout.
Enschede, Mijnsherenland, Bleiswijk, Barendrecht. Als ik ga zoeken vind ik er nog wel wat.

Edit: Die isolatiebewaking kost je een veld in je installatie, met daarin spanningstrafo's.

Beste meneer toeternietoe, u praat poep. wij schakelen zelf en het meeste onderhoud besteden we uit. Alleen de meetinrichting en de aanvoerkabels behoren tot Enexis.
Enexis doet liever geen trafo's meer op eigen terreinen beheren.

Weer een topic voor de koffiecorner...

A good housewife opens the fridge-door at zero cross point of AC cycle.
mvdk

Golden Member

Hoezo? Het is geen soldeerbout topic, maar het gaat wel over techniek.

Edit: En ik vind het raar dat een netbeheerder een klant/bedrijf een dure oplossing probeert op te dringen. Deden ze bij Stedin ook. Dure offertes aanbieden aan het lokale waterschap. Die kan het weer doorbelasten aan z'n bewoners. Een bedrijf benadeel je meer.

[Bericht gewijzigd door mvdk op woensdag 9 juni 2021 21:48:33 (65%)

evelo

Golden Member

In België heb je cabines exclusief van de netbeheerder voor woningen en kleine bedrijven. Daar komen enkel de techniekers van de netbeheerder binnen (als het echt moet).

Al de andere zijn privé cabines en zijn eigendom van een bedrijf.
De netbeheerder moet er wel ten allen tijde toegang tot hebben. Cabine aan de straatkant of sleutelkastje aan de toegangspoort.

De eigenaar is dan ook verantwoordelijk voor zijn cabine. Driemaandelijks te inspecteren (met logboek), jaarlijkse keuring, actuele risicoanalyse.
Indien er een vermogenschakelaar aan de primaire zijde van de transfo zit (ipv smeltzekeringen) vraagt de verzekering ook om die 2-jaarlijks te testen.
Dan ben je ingedekt als er iets gebeurd en die vermogenschakelaar weigert. Als de beveiliging hogerop (bij de netbeheerder) er dan uit gaat neem je de volledige industriezone mee als je pech hebt en dan mag je je aan een stapeltje schadeclaims verwachten.

mvdk

Golden Member

Maar goed, genoeg Belgische bezoekers hier. Weet één van u een vergelijkbare Belgische site zoals ik die twee nederlandse hier geplaatst heb?
Dus een site van een agentschap, toezichthouder, of een wetstekst waarin staat wat de netbeheerder aan grote en kleine klanten moet aanbieden?

Edit:
Nog even een antwoord aan Pam: wij hebben in Delft een site van DSM, oorspronkelijk was dat de Koninklijke Nederlandse Gist en Spiritus Fabriek. Daar stond, tot aan 27 juli 1999, een schakelhuis met drie 25/10kV trafo's.
Toen scheurde er een melassetank, de stroom stroperige vloeistof duwde de drie trafo's van hun plek, en zorgde voor uitval van elektriciteit. Géén kortsluiting dit keer, de bucholz toestellen deden hun werk.
De nieuwe stations die daarna verrezen, werden door DSM zelf gefinanciërd, en gebouwd volgens hún specs. 40MVA tezamen (zoveel hebben ze nooit nodig), de afrekenmeting zit in het schakelhuis bij station Delft Zuid, 5 kilometer verderop. Trafo's en schakelhuis zijn dus eigendom van DSM, Stedin personeel komt sindsdien niet meer daar.
Lijkt een beetje op uw situatie.
Je moet als bedrijf wél personeel in dienst hebben (of inhuren) die gekwalificeerd zijn voor de uit te voeren werkzaamheden.

evelo

Golden Member

http://www.synergrid.be/index.cfm?PageID=16832#

Het is nogal een lijst met vanalles en nog wat. Een gelijkaardig overzicht zoals in de NL netcode heb ik nog niet gevonden.

Denk dat het ergens bij c2/112 moet staan.

[Bericht gewijzigd door evelo op woensdag 9 juni 2021 22:27:08 (12%)

@ mvdk
Ik bedoel inderdaad een isolatiebewaking op het midden spanningsnet dat op het eigen bedrijfsterrein gelegen is.

@ toeter
“ Een IT-net kun je alleen verantwoord gebruiken indien het klein en overzichtelijk is”
Mag ik ”klein en overzichtelijk” interpreteren als : indien er een isolatie fout is, deze snel terug te vinden is.

Samengevat mag ik veralgemenen dat de eindklant geen zelden directe toegang heeft tot de HV/MV trafo.
En dus wellicht ook niet tot de isolatie bewaking op het middenspanningsnet.

(geen wordt zelden : aanpassing na opmerking D S M van mvdk)

mvdk

Golden Member

@evelo: toch bedankt. Heb al wat zitten rondneuzen. Er staan dingen in die je bij ons dan weer nergens zal vinden. (aansluitingen van woonboten)
Edit:
Aan Pam, je hebt als industriële klant toegang tot de schakelinstallatie waar je eigen kabelnet op zit aangesloten. Een inkomend veld, een meetveld, en minstens twee uitgaande velden. Je kan een installatie bestellen met een extra meetveld, een spanningsveld. Eaton Holec levert de zogenaamde SVS installaties tegenwoordig met spannings en stroomtrafo's in het inkomende veld. Scheelt kosten. Maar bezuinig niet op isolatiebewaking/aardfoutdetectie.

[Bericht gewijzigd door mvdk op woensdag 9 juni 2021 22:33:35 (61%)

Toeternietoe

Dubbelgeïsoleerd

Op 9 juni 2021 22:25:51 schreef pamwikkeling:

@ toeter
“ Een IT-net kun je alleen verantwoord gebruiken indien het klein en overzichtelijk is”
Mag ik ”klein en overzichtelijk” interpreteren als : indien er een isolatie fout is, deze snel terug te vinden is.

Oei, ik ga hierbij vanuit hoe het bij het laagspanningsgedeelte is. Hoe men er in middenspanning of hoogspanning mee omgaat.

Nee, de fout moet niet snel terug te vinden zijn, de isolatiefout moet eigenlijk niet voor kunnen komen, en als deze voorkomt moet het duidelijk zijn waar het voorgekomen is.
Als er een aardfout in een I. stelsel is, is het geen I. stelsel meer.

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)