Iter Cadarache

pamwikkeling

Special Member

In bijlage een reclame filmpje ivm een in aanbouw zijnde wetenschappelijk experiment om elektriciteit op te wekken.

https://www.iter.org/news/videos/575

Als het aanzien wordt als spam, zal een moderator wel het nodige doen.

Sine

Moderator

Waarom zou dit spam zijn?

Ik had verder nog niets gehoord van het project ... maar ze gaan er in ieder geval niet klein in, dan zou je zeggen dat je met aan zeker grenzende waarschijnlijkheid weet dat het zou moeten kunnen werken.

Anders heb je heel veel euro's verdampt in heel korte tijd.

Op 26 juli 2021 18:51:02 schreef Sine:
Ik had verder nog niets gehoord van het project ...

Hoezo?
Men is al zo'n 50-60 jaar+ bezig met kernfusie. Dit concrete project staat al jaaaaaren op de planning. Het besluit om dat ding in FR te bouwen is al heel lang geleden genomen.
Ik vind het wel bijzonder dat men nu het toch blijkbaar al ziet zitten om een echte commerciële reactor te bouwen.

De laatste paar jaar hoorde je er niet veel van, behalve dat men in een experimentele reactor al enige seconden het break even point hadden bereikt. Maar de technische problemen om zoiets betrouwbaar te maken zijn een zeer grote uitdaging.

In duitsland is men trouwens met een heel ander design bezig geweest dan de tokamak: de wendelstein reactor. Of daar een commerciële reactor nog van komt weet ik niet. Hoor je weinig van.

Dit soort dingen lopen in een veelvoud van miljarden om te bouwen.
(Laat ze daar maar eens geld in pompen in plaats van nutteloze groene subsidie projecten). Wat dit soort reactoren zijn de toekomst, mits ze wel werken natuurlijk!

1-st law of Henri: De wet van behoud van ellende. 2-nd law of Henri: Ellende komt nooit alleen.
pa3gws

Golden Member

Op 26 juli 2021 19:16:19 schreef henri62:
[...] Hoezo?
(Laat ze daar maar eens geld in pompen in plaats van nutteloze

Toeristische ruimte reisjes. 8)7

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.
GJ_

Moderator

Op 26 juli 2021 19:16:19 schreef henri62:...Wat dit soort reactoren zijn de toekomst, mits ze wel werken natuurlijk!

verre toekomst...misschien. Er is geen zinnige onderzoeker die je verteld heeft dat er zicht is op een werkend model. In de jaren 70 was het al "heel misschien over een jaar of 40", en dat is het nog altijd.

mvdk

Golden Member

Als je op google earth die site in Cadarache opzoekt, en je zoomt een beetje in, is alles geblokt. Die site in Greifswald kun je wél bekijken, maar dat is ook veel kleiner.
Daar bij Cadarache hebben ze een gehele jaar beschikbare laufwasser kraftwerk. Ja sorry dat ik me in Duits uitdruk. Je hebt basies twee principes, pumpkraftwerk, of laufwasser. Anyway, om die toestand aan de gang te krijgen, schijn je heel veel elektrische energie toe te moeten voeren.
Toch benieuwd of het ooit wat word.

Het is voor mij wat dubbel. Aan de ene kant lijkt dat project een bodemloze put waarin geld gegooid wordt met weinig vooruitzicht op succes maar aan de andere kant heeft de mensheid vooruitstrevende technologieën nodig om verder te geraken en is elke poging om verder te geraken wenselijk. Eliminatie is een zeer belangrijke factor in onze zoektocht.

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?

Op 26 juli 2021 19:38:55 schreef GJ_:
[...]verre toekomst...misschien. Er is geen zinnige onderzoeker die je verteld heeft dat er zicht is op een werkend model. In de jaren 70 was het al "heel misschien over een jaar of 40", en dat is het nog altijd.

Dat is ook precies wat ik bedoel. Als je naar het filmpje kijkt lijkt het alsof alles in kannen en kruiken is en een kwestie van afbouwen. Helaas is het niet zo simpel.

Al jaren worden de voorspellingen nog steeds neer achter geschoven met minimaal enkele tientallen jaren, dus op zich verwonderlijk dat hier ogenschijnlijk een complete centrale gebouwd wordt. Zoals EricN zegt begint het op "de mony pit" te lijken (zoals de gelijknamige film).

1-st law of Henri: De wet van behoud van ellende. 2-nd law of Henri: Ellende komt nooit alleen.
GJ_

Moderator

Het is zeker geen momeypit. Dat het hoofddoel niet bereikt wordt doet er niet toe. Er zijn onderweg honderden, zo niet duizenden belangrijke ontdekkingen gedaan.

pamwikkeling

Special Member

Wat ik me steeds afvraag bij dit soort prototypes.

Je kan wel tekeningen en plannen maken hoe het er moet uitzien en werken, maar als je "alles" vooraf uittekent, dat moet je ook vooraf weten hoe alles gaat werken. Dat is het toch geen prototype meer.

En stel dat je niet alles vooraf weet, (wat me logisch lijkt); hoe ga je dan bepalen wat soort apparatuur, machines, ... je nodig hebt.

Met andere woorden : je weet nog niet exact hoe het er gaat uitzien, maar je moet er toch al specificaties voor opstellen. 8)7

soms moet je de theorie aan de praktijk toetsen.

er is aan de eerste atoombom ook jaren gewerkt en met héél veel volk, en dan nog alles in het geheim (los Alamos). geen kat was er zeker van dat die eerste testbom al dan niet boem zou zeggen, tot wanneer het een feit was. Oppenheimer was er niet goed van.

Op 28 juli 2021 00:28:47 schreef pamwikkeling:
maar als je "alles" vooraf uittekent, dat moet je ook vooraf weten hoe alles gaat werken.

je weet niet alles van te voren. Van heel veel dingen zijn er wel benaderingen, maar pas als je het maakt kun je meten hoe het precies werkt.

De benadering is geschikt om een prototype te maken dat enige tijd (lang genoeg om te meten) werkt. Met die opgedane kennis kun je dan een 2.0 maken die nog langer werkt, en waarmee je nog meer kennis opdoet.

Of het nuttiger is dan windmolensubidies? Windmolens zijn veel goedkoper, en leveren op korte termijn groene energie. Dit is veel duurder, maar kan (in theorie!) veel meer energie opwekken.

Hoe dan ook is het nuttiger besteed dan oorlogen om olievelden in het midden oosten.

evelo

Golden Member

Daarom dat het zoveel geld kost. Het is een opeenvolging van bouwen en (deels) opnieuw afbreken om het toch anders te doen .

Dat, maar ook de mensen die je er voor nodig hebt, werken meestal niet voor een modaal salaris. Voor zulke vooruitstrevende dingen heb je de knapste koppen nodig. En nu zal er onder wetenschappers wel wat goodwill zijn en zijn er velen die niet naar het grote geld bij bijvoorbeeld de oliemaatschappijen zoeken, maar iedereen wil wel een serieus loon voor diens persoonlijke studie en ontwikkeling terug zien...

Zou me niet verbazen als de helft boven de 5000 euro per maand of nog hoger zit.

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!

Zou me niet verbazen als de helft boven de 5000 euro per maand of nog hoger zit.

Veel hoger, een goede programmeur doet als ZZp'er zo 500€ per dag....

It's the rule that you live by and die for It's the one thing you can't deny Even though you don't know what the price is. It is justified.
big_fat_mama

Zie Paulinha_B

Ja, maar een zzp'er stuurt een factuur, die 5000,- lijkt te gaan om een loontrekker. Dat maakt wel wat verschil. Nu zullen die specialisten vermoedelijk grotendeels een of ander zelfstandig statuut hebben, en inderdaad galant 10.000 euronen per maand aanrekenen. Waarvan ze dan wel zelf flink wat afdragen aan belastingen, sociale bijdragen, en extra verzekeringen voor pensioen en gezondheidszorg.

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord
GJ_

Moderator

Op 28 juli 2021 11:46:53 schreef Roland van Leusden:
[...]

Veel hoger, een goede programmeur doet als ZZp'er zo 500€ per dag....

Dan is die goede programmeur een matige zakenman met een minimaal inkomen. (been there...)

Je hebt natuurlijk de héle dure ingenieurs, maar ongetwijfeld loopt er ook een klein leger flink maar 'realistisch' betaalde mensen rond die veel werk uitvoeren.

Stel dat er personeel van een universiteit rondwandelt, dan zitten de best betaalde mensen (althans, naar nederalandse maatstaven) in principe niet boven de 5500 euro, en de PHD's worden uberhaupt amper nog betaald omdat ze omgekat zijn van werknemer naar student...

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!