Schema timer voor waarschuwingszoemer

Beste luitjes,
Ik ben op zoek naar een schema. Ik heb overal gezocht maar kan niets vinden.
Ik ga in het hiernavolgende proberen uit te leggen waar ik naar op zoek ben.
Ik heb in de slotschieter van mijn garagedeur een sleufje gevreesd waarin ik een magneetje heb verlijmd.
Zodra de deur niet op slot is gaat er een groene led branden, wat overigens perfect werkt. Nu zie ik die led natuurlijk niet de hele dag wat tot gevolg heeft dat ik erg vaak mijn garagedeur vergeet af te sluiten.
Ik zou graag een schema hebben van een schakeling die het volgende doet.
Zodra de deur niet op slot is krijgt de schakeling 12v=. Als de schakeling is voorzien van spanning zou er ná een instelbare periode (15 tot 30 minuten) een zoemer moeten gaan voor een periode van 2 seconden.
Ik hoop dat ik duidelijk ben geweest in mijn uitleg. Misschien is er iemand die me verder kan helpen.
Bij voorbaat dank

Wat is een 'slotschieter'? Een soort deuropener?

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Op 29 juli 2021 12:06:58 schreef Arco:
Wat is een 'slotschieter'? Een soort deuropener?

De schoot van een slot, het schuivend gedeelte dat in het vaste gedeelte schuift.
Ik den dat TS iets moet hebben met een NE555 en een solidstate piepertje.

Een slotschieter zijn de 2 twee uitsteeksels aan een slot de ene heet dagschieter en de andere de nachtschieter. De dagschieter houdt de deur dicht zodat hij met de klink kan worden opengemaakt. De nachtschieter is het rechthoekige blokje wat uit het slot komt als het deurslot op slot wordt gedraaid met de sleutel.

In het kozijn heb ik achter in de opening voor de nachtschieter een readcontact gemaakt. Zodra de deur op slot wordt gedraaid, zal het magneetje in de nachtschieter het readcontact aanspreken. Maar in priciepe is dat allemaal niet zo spannend. Deur opslot = spanning voor de schakeling is off, deur niet op slot = spanning voor schakeling on

Ik heb al iets gemaakt met een 555, maar dat werkt niet zoals ik het zou willen. Nu gaat de zoemer 5 sec en houdt daarna op. dan begint hij opnieuw na 5 sec.

Hij moet een optisch signaal van 2 sec geven, 30 minuten nadat de schakeling spanning krijgt.

Thevel

Golden Member

De schakeling is vrij simpel te bouwen met een CD4060.

Op 29 juli 2021 12:23:04 schreef Toncol:
Deur opslot = spanning voor de schakeling is off, deur niet op slot = spanning voor schakeling on

Hoe doe je dat? Normaal is een reedcontact gesloten als de magneet in de buurt is. Bij jou lijkt het precies andersom te zijn.

Volgens mij denk je teveel als een "energie-boer", waar je hier als elektronicus moet denken. Wat je volgens mij wilt is dit:
Een schakeling kan zien of de deur dicht is, en of ie op slot is. Als ie dicht zit, en niet op slot, dan gaat er na een bepaalde periode een pieper af. Of misschien wel herhalend totdat ie op slot gaat.

Kortom, je hebt 2 sensoren, een buzzer en iets "intelligents" dat bepaalt wat er moet gebeuren. Dat laatste klikt als een microcontroller. Ofwel: pak een Arduino (nano) en je bent uit de brand.
[edit] Of wacht, nog mooier: een ESP12 of 32, dan heb je ook wifi en laat je de status op een webpagina zien. M'n vingers jeuken :-)

[Bericht gewijzigd door flipflop op 29 juli 2021 12:39:04 (11%)]

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein
Shiptronic

Golden Member

Op 29 juli 2021 12:28:10 schreef Toncol:
Ik heb al iets gemaakt met een 555, maar dat werkt niet zoals ik het zou willen. Nu gaat de zoemer 5 sec en houdt daarna op. dan begint hij opnieuw na 5 sec.

Hij moet een optisch signaal van 2 sec geven, 30 minuten nadat de schakeling spanning krijgt.

bedoel je niet acoustic?

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Het readcontact is een blokje zoals bij een alarminstallatie gebruikt wordt in de vorm van NO of NC. Ik gebruik dus de NO.

Jawel, 2 sec gaat een zoemer, en na 30 minuten weer. Ddit blijft zich herhalen tot de deur op slot is.

mvdk

Golden Member

De schakeling betreft toch alleen maar een uitbreiding op dat groene ledje?

Een slotschieter zijn de 2 twee uitsteeksels aan een slot de ene heet dagschieter en de andere de nachtschieter.

In nederland noemt men dat de dag en nachtschoot... ;)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Er werd het idee gegeven om de 4060 te gebruiken. Had ergens een schema gevonden en de schakeling gebouwd. Als ik spanning op de schakeling zet gaat er een ledje knipperen. Na bijvoorbeeld 15 minuten gaat de zoemmer. Maar die blijft dan ook weer 15 minuten zoemen, wat dus geen optie is. Ik heb te weinig verstand van de elektronica om dat probleem op te lossen. Wie heeft er een goed schema voor me.

Ben ik nou de enige die niet snapt wat de TS nou precies wil? Een LEDje als de deur niet op slot zit, ok, duidelijk. Maar nu naast dat ledje ook nog een buzzer? Dan buzzed dat ding toch de godganse dag als ie niet op slot zit? Lijkt mij niet aangenaam.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

Op 30 juli 2021 17:27:01 schreef flipflop:
Maar nu naast dat ledje ook nog een buzzer? Dan buzzed dat ding toch de godganse dag als ie niet op slot zit? Lijkt mij niet aangenaam.

net daarom is TS op zoek naar een schema van een timer die de buzzer om de 15 à30 minuten een herinneringsbiepje van 2 sec laat produceren.

dat kan met enkele torren, maar tegenwoordig moet er minstens een microcontroller aan te pas komen :-)

Ja, dat laatste had ik voorgesteld. En wel met een goede reden, nl dat je veel gerichter dat alarm kunt geven en niet de hele dag door terwijl het niet nodig is. Immers, het ding zal ook piepen als de deur open staat (dus niet alleen niet op slot).

Maar kris, post gerust dat schema met die 2 torren hoor, ben benieuwd :-)

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

Hoi flipflop,
als de deur open staat wordt de spanning naar de schakeling afgebroken. Ik heb aan de deur sleepcontacten gemaakt die dus de voeding onderbreken als de deur een klein stukje open staat.
Nu ben ik al verschillende keren bezig geweest om duidelijk te maken wat ik wil, maar krijg eigenlijk weinig oplossingen voor wat betreft een werkend schema. Dat was dus ook mijn vraag. Die 4060 zou kunnen werken maar dan moet de zoemer na 2 sec uitschakelen. In principe zou ik het kunnen oplossen door met een relais wat ik vertraagd aan laat trekken als de zoemer werkt. Het relais onderbreekt dan de totale voeding kortstondig, waardoor de cyclus opnieuw begint.

Maar ik vroeg me af of dat wat eenvoudiger kon met een paar torren.

Op 30 juli 2021 20:43:00 schreef flipflop:
µ

Maar kris, post gerust dat schema met die 2 torren hoor, ben benieuwd :-)

Ik schreef enkele , dat kunnen er meer dan twee zijn hé. maar alvast heel ver onder het aantal dat in één arduino zit :-) .

heb alvast een ideetje, nog even uittekenen. wel met een schmittriger poortje, maakt het voor TS eenvoudiger.

jerome

Golden Member

Heb al meerdere keren de 4060 timer van CO gebouwd. Je kan de schakeling blokkeren zodat ze niet elke 2X een half uur gaat herhalen door een diode van pen 3 naar pen 11 te plaatsen. Zo stopt de osc. Die 2seconden voor het geluid kan je eenvoudig met een serie elco naar een kleine printrelais. Elco heeft er een ontladingsweerstand over van 10a30K. Om de schakeling vlotter te starten bij het inschakelen van de voeding is het beter om een 100n te nemen en voor de weerstand iets van ong 47K.

Hoi Jerome,
Bedankt voor de tip. Hier kan ik iets mee en zal dit gaan uitvoeren. Ik wil dit onderwerp graag sluiten maar weet niet hoe.

Thevel

Golden Member

Een topic kun je niet sluiten.

Ok, bedankt voor de info. Maar moet ik dan de email uitschakelen om geen meldingen meer te krijgen?

O ja, die CO timer doet kwasi wat je vraagt. Mag ik stoppen met tekenen met de torren :-)

waarom wil je een topic sluiten? waarschijnlijk wil je later er nog aan toevoegen "het werkt". (das altijd leuk voor andere CO'rs )