Schema timer voor waarschuwingszoemer

pa3gws

Golden Member

Inderdaad de e-mail notificatie uitzetten.

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.
Thevel

Golden Member

Op 30 juli 2021 21:01:11 schreef Toncol:
Die 4060 zou kunnen werken maar dan moet de zoemer na 2 sec uitschakelen. In principe zou ik het kunnen oplossen door met een relais wat ik vertraagd aan laat trekken als de zoemer werkt. Het relais onderbreekt dan de totale voeding kortstondig, waardoor de cyclus opnieuw begint.

Maar ik vroeg me af of dat wat eenvoudiger kon met een paar torren.

Je kan de zoemer laten stoppen door R5 en C1 op de reset (pen 12) aan te sluiten, als de uitgang hoog is wordt C1 langzaam via R5 geladen waarna de schakeling reset en de cyclus weer opnieuw begint.
Met R5=100kΩ en C1=47µF zit je op ongeveer 2 seconden.

Opmerking:
De schakeling heeft nu geen power-up reset maar vaak wordt het IC intern ge-reset (is afhankelijk van het merk, ik heb dat ooit getest).
Maar het is dus mogelijk dat de schakeling niet reset en dat de eerste keer de buzzer al na bijvoorbeeld 2 minuten afgaat, uiteraard is de volgende cyclus wel 30 minuten.
Als dat toch hinderlijk is moet er alsnog een reset circuit op pen 12 gemaakt worden.

Hoi kris,
Ik begrijp wat je bedoelt maar ik wil voorkomen dat forumleden niet voor niets hun nek uit steken. Ik ben geen elektronicus maar het het probleem op mijn manier opgelost. ik heb in een proefopstelling de timer 4060 gebruikt. De zoemer vervangen door een relais wat via een Elco van 1000µF even aantrekt tot de Elco geladen is en weer afvalt. De periode aantrekken afvallen duur rond de 2 seconden. Via het maakcontact van het relais wordt een piëzo pieper geactiveerd. Over de Elco heb ik een weerstand van 15K gezet om de elco te ontladen. Ik heb de schakeling ingesteld op ongeveer 15 minuten. Dat betekent dus dat na de schakeling van spanning te voorzien de timer gaat lopen en na 15 minuten de pieper 2 sec gaat en weer stopt. De elco blijft natuurlijk ook weer 15 minuten geladen en zal pas gaan ontladen als de activatietijd van 15 minuten verstreken is. Dit zal wellicht niet de ultieme schakeling zijn, maar het werkt.

Kan het bestand niet openen, ik heb waarschijnlijk de juiste versie niet (Splan6.0), maar deze morgen iets getekend met een controller ;)

Als je iemand kent die een picje kan programmeren wil ik je wel een programma schrijven.

LDmicro user.

Hoi MGP,

Ik ken niemand die zo'n PIC kan programmeren. Ik heb zelfs daar de spullen voor maar kan het zelf niet. Een vriend van me (inmiddels overleden) kon de wel en was universitair elektronicus. Maar goed, daar heb ik dus nu niets aan. Ik los het probleem op hoe dan ook. Maar in ieder geval bedankt voor de moeite.

Beste forumleden
Ik dank jullie heel hartelijk voor jullie inzet. Met extra dank aan Thevel die mij het juiste schema aanreikte. Thevel het schema wat je me aangedragen hebt werkt perfect, en precies zoals ik het wilde. Luitjes nogmaals bedankt.
Wat mij betreft hoeft er geen moeite meer gedaan te worden.