Schakeling met extra automaat klapt er direct vanaf

Is dit in België, en is de 4polige aardlekschakelaar niet een 0,3A= 300mA terwijl de volgende 0,03A 30mA is?.

De spanning is te snijden, welke mes moet ik daarvoor gebruiken?

Zo te zien is de TS enorm aan het hobbyen geslagen. Het ziet er totaal niet uit en is volstrekt zinloos. Aardlekschakelaars in serie plaatsen heeft geen zin, ze zijn niet selectief.

Een deel van je installatie achter een stekker zetten is niet netjes. Zeker als er daarna ook nog van alles is afgetakt naar joost mag weten wat. Als er via een omweg spanning op de pootjes van de stekker kan komen is het nog levensgevaarlijk ook. De snoertjes naar de automaat zijn veel te dun, daarnaast heeft de Ts waarschijnlijk ook nog niet van trekontlasting gehoord.

Dit is hoe branden ontstaan, waarvan je dan later terugleest dat het door 'kortsluiting' komt. En de verzekering hoeft maar een korte blik te werpen naar de installatie om te concluderen dat dit niet volgens de regels is, en er dus niks uitgekeerd wordt.

Spanning staat en stroom gaat!

de meterkast is ook al een allergaartje, de 40 jaar oude hoofdschakelaar laat een klusser altijd zitten, want tja zegelen :?

emat en nog 6 andere merken in 1 kast. of de hager aardlek alles erachter heeft zitten is maar de vraag, zonder kappen is dat pas te zien. dit is niet in BE, daar is de 300mA aardlek doorgaans ook hoofdschakelaar, en dit spul zie je niet in BE.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
HVinduction

Honourable Member

Op 26 augustus 2021 20:11:50 schreef meander:
De snoertjes naar de automaat zijn veel te dun, daarnaast heeft de Ts waarschijnlijk ook nog niet van trekontlasting gehoord.

Je mag één beveiliging gewoon bedraden met de dikte van de nominale stroom, dus bij 16A 2.5mm2. Als die kabel echter lang is, de voorbeveiliging veel groter is dan toelaatbare stroom door die aders én er meerdere groepen op zitten, dan is er pas een echt gevaar. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er wettelijk gezien maximaal 1 afgaande groep dan op mag zitten.

EDIT:

En natuurlijk is dit een zooitje. Als je er geen geld ofzo voor hebt laat dan gewoon de oude installatie zitten en laat desnoods de aardlekschakelaar vervangen, dat is nog veel overzichtelijker en veiliger dan deze brol.

Ook bijvoorbeeld zoals testman zegt die hoofdschakelaar: je hebt hier krachtstroom / drie fasen en met die leeftijd van de hoofdschakelaar is de kans zeer groot dat een contact niet meer goed wordt meegeschakeld of onder het roet zit. Als dat de nul is kan dat ervoor zorgen dat 400V op 230V stopcontacten komt te staan (ster zonder nul met ongelijke belastingen), met als resultaat honderden euro's schade aan apparatuur wat niks vergeleken is bij een tientje voor een moderne en compacte hoofdschakelaar.

Aardlekbeveiligingen van dezelfde waarde en type achter elkaar aansluiten slaat ook nergens op en zorgt er alleen maar voor dat bij een aardfout alles donker is en zoals eerder gezegd krijgt de aardlek die aan de hoofdaansluiting zit dan de grootste foutstroom te verwerken. Ook een C16 voor een huis, tuin en keuken stopcontact gebruiken kan bij een te lage kortsluitstroom brand veroorzaken.

Verder vraag ik mij ook af of die grijze aardlek met die draaiknop links uit de 90's wel een A type is, anders heeft die daar ook niks te zoeken.