Op 26 september 2021 01:47:27 schreef SparkyGSX:
@GD: volgens mij had hij het voorbeeld van de velgen voor de legering, hij zegt niet dat hij hele velgen tegelijk wilt smelten, ik ging er vanuit dat hij kleine stukjes wilde smelten, om kleinere objecten mee te gieten.
Het uitgangspunt was het herbenutten van een flink RVS biervat. Dat lijkt me niet bepaald voor 'kleine stukjes'
Juist jouw voorgestelde kipje aan het spit lijkt me een heel slecht idee; je zou alleen het spit verwarmen, en dat lijkt me niet de beste manier om een kipje te braden.
Ik had het over het vermogen. Als ik 1-2 kW nodig heb voor een braadkip zie ik je met dat vermogen niet zo gauw een biervat vol aluminiumbrokken smelten.
De dooddoener dat het wél lukt als je mr genoeg isoleert is onzin.
Waarom heb ik dan geen 100W keukenoventje met een dikkere wand? Omdat de isolatie onpraktisch dik zou worden, de benodigde tijd enorm lang en het gebruik uiterst onpraktisch zou zijn.
Hetzelfde geldt voor die smeltoven. Je moet het metaal ook nog op een handige en veilige manier kunnen uitgieten. Je kunt het geheel altijd in een grote betonmolen gaan inbouwen natuurlijk,.
Als het om een echt doordacht project gaat, lijkt het me nog haalbaar, al is het geen one-weekend projectje, maar als het gaat om 'ik heb nog een biervat liggen, waarvoor zou ik het kunnen gebruiken?' lijkt het sop me de kool niet waard.
Bovendien is er een enorme kloof tussen een principe en een praktisch bruikbaar ding bouwen. Hennep lijkt me gezien de vragen die hij stelt helemaal niet vertrouwd met dat soort zaken. Dat vormt een extra hindernis. En het is ook niet zonder gevaar. Een spat gesmolten metaal kan lelijke brandwonden veroorzaken.
Gezien de weinig hoopgevende ervaringen van anderen met metaal smelten met elektriciteit lijkt me dit wat te hoog gegrepen.
Op 26 september 2021 12:08:10 schreef Arco:
Beneden het Curiepunt zijn het vooral de magnetische verliezen die het metaal opwarmen.
Daarboven valt deze 'hulp' weg, waardoor verder opwarmen veel lastiger is.
Klopt natuurlijk. Waarom zou men voor inductiekoken anders een nieuw stel dure pannen met speciale bodem moeten aankopen?
In geval van smelten van aluminium in een ijzeren smeltkroes werkt die eigenlijk als thermostaat: bij ~770 graden blijft de temperatuur min of meer constant.
Dat klopt ook en is meestal zo. Als je ijs smelt blijftt de temperatuur tijdens het smelten precies 0°C. Idem met koken, 100°C.