LCD DRIVER IC gezocht voor Finlux tv

Ik zoek een ML MAPS3249 4 channel led driver ic dat is kapot gegaan op een Finlux led/smarttv voedingsprint. Er onder staat HG172AGW

Weet iemand een goede vervanger hiervoor?

Dit omdat ik het ic niet echt kan bestellen ergens. Weinig zoekresulaten...

https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/935901/MGCHIP/MAP3249…

*hier heb ik geen app voor nodig
Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Kreeg totaal geen results vandaag...raar.. google algoritme op mijn naam ?

Ik had trouwens al dit ic besteld van een zelfde voeding ook maar toch iets ander nummer is toch dan uitwisselbaar? Ene voeding was van een smart de andere van een normale tv maar voeding werkte gewoon ook.

https://nl.aliexpress.com/item/4000100169809.html?spm=a2g0s.9042311.0.…

[Bericht gewijzigd door Bart64 op 14 september 2021 16:59:07 (75%)]

*hier heb ik geen app voor nodig

Als je hebt gezocht op MAPS3249 dan zul je ook niks vinden, zo heet het ding niet.( MAP3249)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Heb idd die S eraan geplakt per ongeluk denk ik bij t zoeken... ;(

*hier heb ik geen app voor nodig

Vandaag de ledriver ic vervangen en de fet, en heb nu wel weer 53 volt bij de ene voeding en bij de andere 28 volt... de voedingen zijn toch iets verschillend blijkt nu maar de leds willen niet branden toch! Denk dat ik de verkeerde type leds heb vervangen, ze branden alleen als ik de 2 led strips parallel zet. Maar na verloop van tijd gaat de backlight flikkeren.. Dus repareren van de ledstrip met losse leds is eigenlijk niet goed te doen als je de specs niet kent van indivuele leds.

*hier heb ik geen app voor nodig

Deze voeding werkt nu wel met een MAP3248 maar ik heb een te lage LED spanning, maar max. 28volt ipv de 72 volt die de ledtester als max voltage aangeeft. Ik heb nu dus het goede ic maar toch is er iets niet goed. Maar wat ? https://elektrotanya.com/vestel_17ips62-r4_psu_sch.pdf/download.html Hoe kan ik de feedback aanpassen?

*hier heb ik geen app voor nodig

Op deze leddriver stel je de stroom in op de CS ingang en daarna doet de driver zelf voor elk kanaal die stroom regelen. Er word volgens mij nergens in spanning geregeld maar enkel in stroom

*hier heb ik geen app voor nodig

Nee, eerst uitzoeken wat er aan de hand is. JE heb toch enkel het ic vervangen voor hetzelfde type? Dan zouden de weerstanden gewoon hetzelfde moeten blijven.

Er bleek toch een ledje kapot op een strip, maar de ledstrip, twee maar in deze tv staan in serie en branden op de led tester alleen maar goed op zo'n 70 volt. Elke strip zelf brand op zo'n 30 volt dus die leds zijn nu goed. De led driver wil echter maar max 28v volt geven. Ik heb het schema en de leddriver ic is echt de goede type, maar ik vermoed toch dat deze niet de goede is voor deze voeding... ik denk dus dat er een ander type in hoort dan de opgedrukte versie die kapot is gegaan.. Zou er bewust een verkeerd opgedrukte versie in gegaan zijn dus die een hogere driverspanning geeft? Ik heb al een opnieuw het ic vervangen maar daar ligt het niet aan. Verder kan ik geen defecte stuur diodes nl e.d. vinden en ook de fet heb ik 2x vervangen... heel vreemd dit toch?

*hier heb ik geen app voor nodig

Zou wat afbeeldingen bekijken van voedingen op Internet voor dit type, misschien word je wat wijzer en kan je het juiste type vinden..wat is de voedingsspanning welke op IC geleverd word??

12 Volt dacht ik, tussen het driver ic waren er ook nog de driver had ook twee kapotte smd weerstanden van 20 ohm zag ik pas later, maar na vervgangen van voor 2x 10 ohm toch lost dit t probleem niet op. Driver ic volgens specs levert ook maar 28 volt max dus dit is niet het goede ic voor deze voeding. DE subnrs van het type nr zijn volgens mij ook belangrijk, dus niet alleen het hoofdtype nr. Dit zag in in een filmpje van Youtube van iemand die ook dit probleem had. Helaas weet ik het orginele ic nr niet meer, althand het 2e nr dus eronder. Kan ook niet zo makkelijk het ic vinden met hogere ledspanningen van dit type.

*hier heb ik geen app voor nodig

Heey Bart, wel ff goed lezen in Specs!! Input is max 28 V OUTPUT is max 55V@200 mA Max!!Dus IC is zeker wel juist...

Komt PWM signaal wel aan?? Is de ADIM wel aanwezig? Komt Enable signaal wel aan?? Schemaatje staat in de PDF wat je er zelf bijgezet heb

[Bericht gewijzigd door smd op 24 oktober 2021 22:27:41 (36%)]

Boardje is getest met werkend ander moederbord dus daar ligt t niet aan. Ik heb echt geen idee meer wat er kapot is, want alle componenten heb ik getest en nagemeten. Ik had met een andere versie van dit voedinkje ( ook dezelfde probleem, vervanging van ic gaf ook te lage stroom en spanning. Daarom de strips parallel gezet en toen was er wel weer licht. Ik dacht eerst dat ik de leddrivers ic onderling had verwisseld, maar op schema staat van de 17ips62 r2 de map3249 dus het ic is goed. DE andere versie was de r4 uitvoering. Er staan op het schema wel 5 weerstanden van 20 ohm parallel naar aarde tussen de cs-con die aan de fet hangt. Er waren hiervan maar 2 van 20 ohm aanwezig op de voeding. Ze waren verbrand maar die heb ik vervangen voor twee van 10 ohm. Maar geen verschil.
Er zit ook nog een trafootje als L1 op de print aangegeven maar zie ik niet op t schema. Misschien dat die kapot is.

[Bericht gewijzigd door Bart64 op 25 oktober 2021 00:01:27 (11%)]

*hier heb ik geen app voor nodig

Als het om leds gaat is spanning niet zo belangrijk het gaat om de stroom. 2 panelen kunnen dus bij een gelijke stroom van 200mA elke een iets afwijkende spanning hebben. Dus of het nu 30V of 28V is maakt niets uit. Er zit ook verschil in spanning naarmate de leds warmer worden vandaar dat het puur een stroom regeling is.

Ik maar uit je verhaal op dat er blijkbaar toch tenminste 2 variaties zijn 1 waarbij je alle leds in serie moet zetten en 1 waarbij je parallel moet zetten. Ik denk dat er dan ook 2 verschillende type IC's zijn.

Die zijn er ook want het zijn twee verschillende revisies, alleen blijkt dat na vervangen van de ics dat leds toch niet gaan branden. Op de ledtester zit ook een rode lcd spanningsaanduiding EN zonder spanning geen stroom en leds staan ook in serie, bij grotere panelen is de spanning ook altijd veel hoger dan bij kleinere panelen waar maar 2 of 3 strips in zitten. De spanning is wel degelijk belangrijk omdat de leds allemaal ook een spanningsval hebben nl, vandaar.

*hier heb ik geen app voor nodig

EN zonder spanning geen stroom en leds staan ook in serie,

Ja doe maar lekker eigenwijs. IK heb niet gezegd dat spanning niet belangrijk is enkel dat het niet zo belangrijk is maar kennelijk wil je dat niet lezen.

IK zeg dit omdat jij nu eenmaal werkt aan een schakeling die de stroom regelt. En dan moet je die schakeling ook begrijpen door in stroom te gaan denken.

Natuurlijk is de spanning een redelijke indicatie dat de stroom goed is. Maar dat kan dus ergens tussen de zeg 28 en 32V zijn. Maar om zeker te zijn dat je ic goed werkt moet je dus de stroom zelf gaan meten, en dat kan door de spanning over een weerstand te meten en dan omrekenen naar stroom.

[Bericht gewijzigd door benleentje op 25 oktober 2021 16:30:39 (49%)]

Ik weet niet wat je nu eigenlijk wil bijdragen aan de fout van deze voeding, daarmee kom ik niet verder. Ik hou t erop dat de leddriver ic niet origineel is die ik heb besteld of niet goed is voor deze tv. En dat Vestel daarmee verkeerde informatie op de schema;s aangeeft of ic's of dat een subnr ook hetzelfde moet zijn. Net zoals de ontbrekende 5 weerstanden die op de print maar uit 2 bestaan. Maar ik zal de fout uiteindelijk wel een keer vinden.

[Bericht gewijzigd door Bart64 op 25 oktober 2021 17:26:00 (10%)]

*hier heb ik geen app voor nodig

Wat ik wou bijdragen is dat ik denk dat er 2 type ic's zijn. 1 voor led in serie en de andere voor parallel.

En de andere bijdrage is dat je wel overal de spanningen gemeten hebt maar niet de stroom. Als de driver staat ingesteld op bv 120mA en je meet ook 120mA dan weet je dat dat goed werkt. De spanning is alleen een indicatie maar een warme led of een koude led zit al veel verschil in de spanning bij een gelijke stroom.

En dat Vestel daarmee verkeerde informatie op de schema;s aangeeft of ic's of dat een subnr ook hetzelfde moet zijn.

IK weet niet of ze voor elke kleine revisie ook de schema's aanpassen. Intern waarschijnlijk wel maar of die ook geupdated worden met dezelfde regelmaat weet je maar nooit.

Ik weet niet wat je nu eigenlijk wil bijdragen aan de fout van deze voeding, daarmee kom ik niet verder.

Beetje beleefder mag best wel of je moet het allemaal zo goed weten? Als ik je er terecht op wijs dat stroom primair belangrijk is kom je met een opmerking zonder spanning geen stroom. Maar het IC waar je mee werkt meet niet eens de spanning en heeft ook geen idee wat de spanning is, het meet en regelt enkel dat er de ingestelde stroom loopt. Dus daarom spanningen die je meet zijn niet zo belangrijk.

Dus als je de basisprincipes van een stroomregeling niet begrijp dan word zo een reparatie lastig. Wat de ingestelde stroom waarop de driver regelt kan je uitrekenen door de verhoudingen van de weerstanden in de feedback loops. Hoe je dat precies moet uitrekenen staat wel in de datasheet.

Het mag toch wel duidelijk zijn dat je zeker het verkeerde type ic hebt. Als je van serie ineens naar parallel moet gaan instellen wijst daarop.

[Bericht gewijzigd door benleentje op 25 oktober 2021 20:52:20 (15%)]

Ik vraag daarom ook hier welk ic er is gebruikt van Vestel, want de originele is defect gegaan en de vervangers zijn niet de goede OF er iets anders aan de hand, nl dat de software het ic niet goed aanstuurt of accepteert vanuit de firmware ofzo. De ic's pdf geeft ook aan dat de soldeertemperatuur ook niet te hoog mag zijn e.d. maar dat heb ik allemaal in acht genomen. Verder heb ik alle waarden van de componenten gemeten en die zijn zover ik kon meten allemaal goed. Dan blijft toch het ic over de schakeling is verder niet zo complex. HEt schema is ook niet zo uitgebreid er staan nauwelijks meetspanning e.d. op

[Bericht gewijzigd door Bart64 op 25 oktober 2021 22:07:55 (27%)]

*hier heb ik geen app voor nodig

Dan blijft toch het ic over de schakeling is verder niet zo complex.

Lijkt mij ook maar met zoeken kan ik je helaas ook niet helpen. Ook jammer dat er maar zo weinig mensen nog reageren er zitten er hier wel een aantal die meer gespecialiseerd zijn in deze materie

Ik vraag daarom ook hier welk ic er is gebruikt van Vestel,

Je hebt gelijk sorry mijn excuses daarvoor. Ik doelde enkel even erop dat je niet zo snel moet blindstaren op een iets afwijkende spanning, als de nieuwe driver helemaal niet zo werken had je dat wel gemerkt. Dus helemaal fout is de driver niet vandaar dat ik ook opperde of er niet meer van dit type zijn. En te heet gesoldeerd ook niet dan had het gewoon niet gewerkt. Te heet solderen kan op de lange termijn soms wel problemen geven maar dan alleen als de chip continu heet is.

Maar het werkt nu toch? Welke problemen heb je nu nog?

Software kan het toch niet zijn deze leddriver is niet programmeerbaar via software.

Ik zie nu denk ik wel 5 weerstanden je bedoelt die staan allemaal parallel, dat kan in een latere revisie gewoon 1 of 2 weerstanden zijn geworden met een groter vermogen maar dat maakt verder ook niet uit de schakeling zelf is niet verandert.

Wel weer een lekker **** schema.

Toch denk ik niet dat Vestel er een andere leddriver heeft gebruikt en dat er toch iets mis is ergens in de schakeling. Zijn de zener diodes ook goed aan het einde van de led ketens?

In de datasheet van de leddriver staan veel scope plaatjes, dus als je een scope hebt zou ik daar eens mee beginnen kijken of je dezelfde/ vergelijkbare signalen als in de datasheet krijgt. Zo mooi heb ik het zelf nog niet eerder gezien.