Miele wasmachine ELP165-S module

CO-ers,
mijn Miele wasmachine start SOMS niet op .
Machine blijft dood bij indrukken van startknop .
TNY werd al vervangen .
Na enige tijd start deze dan wel op bij het indrukken van de startknop en vervolgens blijft dit gaan (herhaaldelijk af en opzetten)
Ik heb al eens op de TNY gemeten en als machine niet opstart meet ik :

* 320 VDC op pin 4
* 4,9 VDC op pin 2
* als ik pin 1 aanraak met meetprobe gaat machine aan !?

Als ik hetzelfde doe op de condensator die aan pin 1 hangt gebeurt hetzefde (slechte solderingen zijn het dus niet denk ik ). Als mijn multimeter af staat en ik raak pin 1 gaat deze nog aan . Als ik dit met een schroevendraaiertje doe gebeurt er niets .
Iemand ideeën of wijze raad ?

Jan

staat de machine koud? denk dan dat de condensator niet goed is, of de tny is een slechte productie..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Machine staat idd koud , in garage .
Bovendien spanningsloos ( stekker uitgetrokken.
Condensator is een zeer kleine smd condensator ( zie foto)
Zou dit dan toch kunnen of verdenk je eerder een andere condensator?

Jan

Ps : TNY heb ik al een tweede keer vervangen

als de stekker erin blijft werkt de machine wel? dan blijft de stby voeding aan, rond de tny..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 4 december 2021 08:26:03 schreef JanEB:
* 320 VDC op pin 4
* 4,9 VDC op pin 2
* als ik pin 1 aanraak met meetprobe gaat machine aan !?

De eerste twee punten zijn normaal maar dat 3de punt niet, wat hangt er aan die pin? waarschijnlijk krijgt die pin geen normaal spanningsniveau of hangt het te zweven.

LDmicro user.

Kan de primaire elco wezen... Pin 1 word gestart door Optocoupler dacht ik...

Ik zie wel op je foto zeer vuile printbanen. Kookstofpoeder of oxidatie? Eerder koolstofpoeder zo te zien. Print al gereinigd?
Moet pin 2 niet 5.85v zijn? Dan gaat pin 1 ook niet prima meer meewerken.
De transistor er naast sneuvelt ook wel eens maar dan verwacht ik dit niet maar je weet maar nooit.
Warm maken met de haardroger?

I learn from the mistakes of people who took my advice

Primaire elco had ik al nagemeten tijdens het vervangen van de tny .
Wat ik wel nog wil melden is dat ik de tny278 vervangen heb door een tny279 .
Naar mijn mening is het enige verschil dat de 279 meer stroom kan leveren of zie ik dat verkeerd ?

Jan

jerome

Golden Member

Zou toch al beginnen met een 278 te plaatsen. Zie de kans groot dat het gaat werken. Kan me niet voorstellen dat de elco's versleten zouden zijn. Al menig bordje hersteld en nog nooit een slechte elco gehad.

Op aanraden van Jerome de TNY279 vervangen door een TNY278 .
Na enkele dagen testen ( warme omgeving - koude omgeving - met stekker in stopcontact - met uitgetrokken stekker) Blijft alles werken zoals het hoort ( start steeds van de eerste keer op).
Probleem lijkt dus verholpen - toch vreemd maar weeral iets geleerd .
Bedankt allemaat en Jerome in het bijzonder .

Jan

Zijn die componenten voor herstelling nog gemakkelijk te verkrijgen?
TNY 278GN enz?

Op dit moment zijn er heel veel halfgeleiders die niet meer gemakkelijk te krijgen zijn... :-(

TNY koop ik normaal bij Reichelt maar daar is hij momenteel uitverkocht .
Verder gezocht en bij Gotron gekocht .
Idd wat moeilijker geworden de laatste maanden .

Jan

Standaard is het ook een TNY278, waarom bij jou een 279 inzit?? dan vaak een 280

Smd ,
Ik had er een 279 in gezet omdat de originele 278 stuk was .
Ik ging ervanuit dat dit wel een waardige vervanger was ( enkel groter vermogen) maar blijkt dus niet ok als vervanger .

Jan

279 is iets te zwaar en gaat in stroom beveiliging daar trafootje dat niet aankan

Ik zou denken dat dit enkel het geval is als de belasting te hoog is , onafhankelijk of dit nu een 278 of 279 is .

yep, ook dat maar luistert precies, dus ook onderbelasting

Terug naar af : machine heeft een week gewerkt en nu terug hetzelfde fenomeen . Gaan soms (meestal) niet aan en als je pin 1 aanraakt met probe van voltmeter gaat deze wel aan (Enkel met probe , niet met schroevendraaier).
Wie weet raad ??

Jan

Meet eens zenerdiode +diode na over primaire zijde trafo/ contact 1. Daarnaast meet of je spanning krijgt op de elco die IC voed in geval van storing

Op 4 december 2021 19:11:28 schreef EricN:
Ik zie wel op je foto zeer vuile printbanen. Kookstofpoeder of oxidatie? Eerder koolstofpoeder zo te zien. Print al gereinigd?

Hoe ver sta je hiermee?

I learn from the mistakes of people who took my advice

Zener gemeten met voltmeter ( 0,48 v - oneinig) lijkt me dus OK .
Spanning gemeten tussen masse ( 5-6-7-8 van TNY) en beide zijde van zener : 311 V DC en 285 V DC )
Spanning over elco is eveneens 311 V DC .
Ook de spanning tussen massa en pin 4 is 311 V DC

Print werd ook al (droog) gereinigd .

Ik slaag er nu niet in om fenomeen te simuleren start elke keer weer mooi op .

Jan

PS : zener is toch de RK hé ?

Om zeker te zijn smd ,
gaat het over de rode of de grone of nog een andere ?

jan

De Zener zit rechts naast de rode..

Even kunnen meten als het niet goed was :
* tussen massa(5-6-7-8 van TNY) en zener aan spanningszijde : 303 VDC
* tussen massa en 2 diodes : 303 V DC
* tussen massa en acher diode ( = eigenlijk pin 4 van ic) 303 v DC

Als print wel opstart :
* 303 v DC
* 385 v DC
* 303 v DC

Op pin 2 meet ik dan 6,33 V DC ( moet volgens mij 4,85 v DC zijn)
( hed dit nog niet kunnen meten als print niet op start)

Als ik zener met voltmeter meet meet deze normaal : oneindig en O,47 vdc

Jan