STM32 Ontwikkelomgeving

bprosman

Golden Member

Volgens mij had ik het al eens gevraagd maar kan het even niet meer terugvinden (seniorenmomentje). Welke ontwikkelomgeving (compiler) kan ik gebruiken voor dit bordje ( STM32F030F4P6 ) ? Programmer heb ik al werkend (zo het lijkt).

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
Lambiek

Special Member

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Ik gebruik voor STM32 de Arduino IDE,
zie ook https://www.stm32duino.com/

Ook heb ik ooit Stm32Cube geinstalleerd. Maar nooit serieus iets mee gedaan.

reading can seriously damage your ignorance
bprosman

Golden Member

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Het schijnt dat de meeste mensen ergens een "eclipse" downloaden.

Als je windows hebt kan je bij ST kijken wat ze aanraden.

Ik doe gewoon "apt install gcc-arm-none-eabi" en werk zelf liever met makefiles.

Ik weet niet wat je uiteindelijke doel is, maar de '030 is echt de meest minimale processor. De F4 versie is dan van de minimale nog eens de alleraller minimaalste versie van die processor.

Het voordeel van dit ding is dat als je een miljoen printjes gaat maken je een miljoen kan besparen als je deze koopt voor €0.30 ipv andere processoren voor €1.30. Maar voor de hobby is zeker tijdens "ontwikkeling" veel hanidger om een wat groter model te nemen.

Ik zelf ontwikkel meestal op de 'F072RB : 128k flash, met USB, en 64 pootjes zodat ik niet direct om pootjes verlegen zit.

En die is eigenlijk ook al behoorlijk "klein en minimaal" (de kale CPU is €2.00 duurder dan de '030: eur 2.30 ip eur 0.30. )

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
bprosman

Golden Member

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Atollic wordt al een paar jaar niet meer ondersteund voorzover ik weet.

ST suggereert STM32CubeIde. Werkt als een speer. Maar is wel even puzzelen in het begin.

In combinatie met een ST-Link kun je naast downloaden ook debuggen. Erg handig: https://www.ebay.nl/itm/263545324806?hash=item3d5c868506:g:pvYAAOSwIWx….

Ik heb die gebruikt voor een STM32F103C8T6. (Die zijn wel een stuk duurder dan vroeger zie ik nu.)

Die zijn echt belachelijk duur geworden, was me niet eerder opgevallen.
Kijk wat ik anderhalf jaar geleden betaalde op eBay voor 5 stuks!

reading can seriously damage your ignorance

Het schijnt dat de meeste mensen ergens een "eclipse" downloaden.

Eclipse is enorm veelzijdig. Je kunt daar je eigen ontwikkelomgeving mee opbouwen. En dat voor zo ongeveer elke cpu. Je moet van die bewuste cpu dan wel de losse compiler, linker, assembler enz. voor hebben. Voor de atmel cpu's is dat vaak het AVRdude programma. Wat het voor de stm is weet ik eigenlijk niet.

Programma's als eclipse (maar ook arduino) en andere ontwikkelomgevingen zijn vaak niet meer als een texteditor in een grafische omgeving met als extra wat terminal velden waarin de meldingen van de compiler worden weergegeven. Ook zitten er wat knoppen waarmee de bewuste programma's gestart en gestopt worden. Sommige zoals de arduino zijn zo mooi gemaakt dat je de ruwe en wat onbehouwen programma's (als de avrdude) eigenlijk niet meer ziet.

Maar eclipse is iets voor de wat meer gevorderde programmeur die daarmee zijn zijn eigen ontwikkelomgeving kan samenstellen. Met eclipse is heel veel mogelijk. Je kunt eenvoudig met assembler gaan werken maar hoegere programmertalen als pascal of C of wat dan ook is ook mogelijk. Als er maar een losse assembler, compiler enz voor jouw processor bestaat kun je met eclipse maken wat je wilt.

Ik dacht overigens dat eclipse alleen maar voor een unix omgeving bestaat.

add: https://www.eclipse.org/ide/

Bij ST kun je de STM32CubeIde downloaden voor windows, Apple, en allerlei Linux varianten. Is gebaseerd op Eclipse met de ARM-Gcc en hardware libraries voor een groot aantal ST arm varianten.
Zie https://www.st.com/content/st_com/en/products/development-tools/softwa…

Die 'blue pill' is wel erg duur momenteel inderdaad. Maar de processor is los nergens te krijgen, net als veel andere processors. Dat zal wel weer ooit overgaan hoop ik.

[Bericht gewijzigd door deKees op zaterdag 4 december 2021 15:54:06 (19%)

Weleens gespeeld met STM32CubeIDE i.c.m. met de Bluepill en ST Link V2, had toen vrij snel (1-2 uur) een ledje knipperen.

Was met dit setje:
https://nl.aliexpress.com/item/32278016818.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.…

Ook een video van gemaakt (ook als naslag werk voor mezelf):
https://youtu.be/kabd__AnvJw[/url

Congratulations on your purchase. To begin using your quantum computer, set the power switch to both off and on simultaneously

Zelf geef ik de voorkeur aan Visual studio codevoor de stm32.
VScode ondersteunt ondertussen veel mcu's en dan is 1 ide "leren" voor alles wel zo prettig.

Als je nu bluepills koopt zijn ze waarschijnlijk nep; de Chinezen hebben door CPU nagemaakt, en hoewel de standaard functies best zullen werken, zou ik er niet op durven rekenen dat de meer geavanceerde features correct geïmplementeerd zijn, en 100% compatible met de echte

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken