Kenwood KD-5100 met problemen

Hallo, ik ben dit weekend in het bezit gekomen van een mooie Kenwood KD-5100 platenspeler. Ik heb deze voor een prikje kunnen kopen omdat de platenspeler twintig jaar op een zolder heeft gestaan, en de automatische bewegingen niet meer werken.
Maar ik wil dit natuurlijk graag oplossen.
Als ik de platenspeler aanzet, begint deze direct te draaien (wat niet normaal is). Ook voel ik niks bewegen als ik op de drukknoppen duw. Ik vermoed dus dat die drukknoppen "vastzitten". Iemand ervaring met het demonteren van deze platenspeler?
Indien gewenst kan ik schema of service manual doormailen

Hallo, ondertussen kan ik een update geven. Ik heb de platendraaier gisteren opengemaakt en de drukknoppen zaten inderdaad vast, maar na deze los te hebben gemaakt met IPA werkte de platenspeler nog steeds niet.
De platenspeler dan iets meer in detail bekeken en enkele verontrustende zaken gezien.
Eén van de voedingskabels (rood) die de motor van het armmechanisme aandrijft was losgesoldeerd. En ook één kabel die de spoel bekrachtigt waardoor de toonarm op en neer gaat was losgesoldeerd.
Dus er zal jammer genoeg wel al zeer lang iets aan de hand zijn. Maar ik wil dit toch graag repareren, en zal hiervoor wel enige hulp nodig hebben.
Als ik de platendraaier aanzet begint de plateau direct te draaien, wat niet normaal is als ik de handleiding lees en naar filmpjes op youtube kijk.
Dus volgens mijn ziet de platenspeler niet dat de toonarm in zijn rustpositie zit. Zo ben ik dus verder beginnen zoeken. In de service manual pag 27 staat het flowdiagram om dit te onderzoeken. Ik heb dus eerst de beide draden terug gesoldeerd zoals dit origineel was. Als ik dan het flowdiagramma volg dan zie ik een led branden die zorgt voor de detectie op de rustpositie. Dus dit is in orde.
Volgende stap is: "is het level at pin 2 Hoog". Als ik op pin 2 meet, meet ik 12V. Als ik de arm een beetje beweeg, zakt dit voltage direct naar 4V. Dus ik vermoed dat ook dit ok is.
Volgende stap is "is the level at pin 3 of IC1 H"? Dat is niet meer het geval. Ik zou verwachten dat ik ook daar 12V moet meten. Klopt dit?
Ik meet hier -0.3V. Volgens de service manual zou ik dan IC1 moeten vervangen. Dit is een CD407IBE (service manual pag 33).
Nu heb ik dus twee vragen:
-zou mijn redenering kunnen kloppen dat deze IC stuk is, en de platendraaier hierdoor niet weet dat hij in de rustpositie staat en de rest van zijn programma dus nooit mooi begint af te werken?
-is deze IC nog ergens te vinden?
HOpelijk wil iemand een beetje helpen. Ik zou deze platendraaier echt graag terug kunnen repareren.

https://thumbs.picr.de/42570985wa.jpg

mel

Golden Member

Ik hoop niet dat de processor stuk is. En dat ic zal zeker nog wel te koop zijn.

[Bericht gewijzigd door mel op 5 december 2021 09:54:32 (34%)]

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

En klopt het dat als je op pin 2 12V hebt, je deze ook op pin 1-2 van IC1 zou moeten verwachten en ook op pin 3?

Henry S.

Moderator

Op 5 december 2021 09:44:28 schreef roebas:
Volgens de service manual zou ik dan IC1 moeten vervangen. Dit is een CD407IBE (service manual pag 33).

Dat is een standaard CD4071BE, een logisch ic en gemakkkelijk te testen. Is her en der wel te krijgen, ondanks de voorraadperikelen.

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.
vergeten

Golden Member

En klopt het dat als je op pin 2 12V hebt, je deze ook op pin 1-2 van IC1 zou moeten verwachten en ook op pin 3?

Ik neem aan dat je met "pin 2" die van de 10 polige connector bedoeld.

Dat zou wel moeten tenzij R15(220K) enorm in waarde is toegenomen of er is onderbroken printspoor. Of als je een meter hebt met een vrij lage ingangsimpedantie, beinvloed die de gemeten spanning.
Met welke meter meet je?

Op 5 december 2021 10:33:30 schreef roebas:
En klopt het dat als je op pin 2 12V hebt, je deze ook op pin 1-2 van IC1 zou moeten verwachten en ook op pin 3?

Bij zo'n oud apparaat begin je bij de voedingsspannings controle en de 50Hz rimpel daarop.
Als er ergens een te hoge rimpel is gedraagt het apparaat zich ook onvoorspelbaar.

De in en output levels van de gebruikte IC's zijn ook voedingsspannings afhankelijk, bij een hogere of lagere voedingsspanning zijn de "H" en "L" levels anders.

Al e.e.a. nagemeten?

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.

Hallo, inderdaad bedoel ik pin 2 van die 10-polige connector.
IK meet daar 12V, en aan pin1-2 van IC1 meet ik nog 0.2V of zo. Ik meet met een Fluke multimeter. Weerstand R15 meet ik nog steeds 220K.
Ik heb de voedingsspanningen niet gecontroleerd. Dat zal ik als volgende test doen.

Hallo, de voedingen zonet nog eens nagemeten. De 15V is mooi zonder met mijn multimeter fluke 115 meetbare AC rimpel. De +20V, +21V en -21V hebben wel een behoorlijke AC rimpel (0.5 VAC), maar dat is waarschijnlijk normaal omdat deze niet gestabiliseerd zijn.
Ik heb nog eens pin 2 van die 10polig connector gemeten. Deze is 14.7 V, terwijl die spanning naar 3.2V zakt aan pin 1-2 van IC1. Pin 3 van IC1 is ongeveer 2.7V.
Iemand enige suggesties? Zou die IC defect zijn?

Henry S.

Moderator

Ja kan het proberen, IC1 wordt hier 3/4 niet als logica gebruikt.

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.
vergeten

Golden Member

Die rimpel is wel normaal.
Dan staat er 14,7-3,2=11,5v over R15(220K).
Die 3,2 v op pin 1&2 is te laag om als "H" gezien te worden.
"H" is bij de 15v voedingsspanning van IC1 boven 9+ volt, dan zou de uitgang pin 3 minimaal 13,5v (ook "H") moeten worden.

Nu is het een "L" en de uitgang is dat ook, het (en of and)poortje wordt hier als buffer toegepast.
Alleen het poortje pin 4,5&6 wordt logisch gebruikt.

Dus het lijkt mij dat de ingang van het poortje in IC1 pin 1&2 wat laagohmig is geworden, dat is niet goed.

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.

Op 5 december 2021 20:28:21 schreef Henry S.:
Ja kan het proberen, IC1 wordt hier 3/4 niet als logica gebruikt.

Je bedoelt dat het de test waard is om deze te vervangen? Ik heb hem wel enkel nog maar gevonden per 25 te kopen (bij RS components). Iemand nog een idee waar ik deze zou kunnen kopen?

Ok, Henry,
erg bedankt. Is er iemand die me kan uitleggen wat IC1 eigenlijk doet, en wat er in dat IC dan juist fout is zodat ik onderstaande meetwaarden zou kunnen verklaren?

KGE

Golden Member

Op 6 december 2021 12:26:51 schreef roebas:
Ok, Henry,
erg bedankt. Is er iemand die me kan uitleggen wat IC1 eigenlijk doet, en wat er in dat IC dan juist fout is zodat ik onderstaande meetwaarden zou kunnen verklaren?

Het IC wordt als een soort buffer gebruikt met een hysteresis (door de 1M terugkoppelweerstand). De ingang van een CMOS poort is erg hoogohmig en zou het ingangssignaal niet mogen beinvloeden. De uitgang zou de ingang moeten volgen alleen kan de uitgang meer stroom leveren dan het zwakke ingangssignaal.

Is de voedingsspanning op IC1 gemeten wel ok ? (ik neem aan dat die op 15 Volt werkt)

Indien ok dan IC1 uitsolderen, en zonder IC meten of de ingang dan wel hoger wordt dan 3.5 Volt. Is die dan wel hoger dan een Volt of 6 dan is IC1 defect.

vergeten

Golden Member

Op 6 december 2021 13:36:38 schreef KGE:

Indien ok dan IC1 uitsolderen, en zonder IC meten of de ingang dan wel hoger wordt dan 3.5 Volt. Is die dan wel hoger dan een Volt of 6 dan is IC1 defect.

Als IC1 eruit is, en je meet 12v links op R15 (pin 2 connector) dan moet je dat ook meten rechts op R15 (pin 1 of 2 van het verwijderde IC1).
De meetstroom en de daardoor veroorzaakte spanningsval over R15, is bij een 10 MΩ ingangimpedantie van de meter (Fluke115) verwaarloosbaar.
Als je op de LoZ stand (3KΩ) zou meten wordt het een heel ander verhaal, dan blijft er nog maar 11,8v over van die 12v.

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.

Gisteren zijn de IC's toegekomen.
Ik had een CD4071BE besteld, maar er is een HEF4071BP in de plaats geleverd.
Mag ik deze gewoon gebruiken ipv de originele CD4071BE? Ik ken niet zoveel van IC's vandaar dat ik het liever even vraag.

RAAF12

Golden Member

Er was iets met gebufferd en ongebufferd meen ik me te herinneren met BE op het eind... zoek....
https://www.ti.com/lit/an/scha004/scha004.pdf?ts=1639911657360&ref…
Buffered is B
Unbuffered is UB, logisch :-)
HEF was het Philips antwoord op de USA CD4000 serie. Je kan dat IC gebruiken in die Kenwood. Geen probleem.

https://www.luchtmeetnet.nl/meetpunten Overigens mag je in Frankrijk maar 10 liter extra benzine meenemen in een jerrycan.

Hallo, intussen heb ik IC1 vervangen en het oorspronkelijke probleem is hiermee opgelost. Ik kan nu de automatische mode en zo selecteren en de arm beweegt automatisch naar de juiste positie. Maar nu is er een volgend probleem opgedoken: de spoel die ervoor zorgt dat de toonarm ophoog gestuurd wordt, is continu bekrachtigd. Volgens de service manual zou R5 van IC3 hoog moeten zijn alvorens dit gebeurt, maar deze uitgang is gewoon 0V.
Toch wordt de spoel continu aangetrokken. Ik vermoed dat er iets mis is in de driver voor de solenoide. Iemand een suggestie die dit kan verklaren?
Hopelijk kunnen jullie me verder helpen, ik heb het gevoel dat ik er bijna ben nu.....

Collector Q17 spanning meten.
Zal ook die 3,6 volt zijn als de bedrading goed is.

Wanneer je de basis van Q16 aan aarde legt, dat mag gewoon, dan zou de solenoid bekrachtiging weg moeten zijn. Gebeurt dat wel, dan zit de fout in het IC, gebeurt dat niet dan zit de fout in Q16-Q17.

Aah! Die nul volt is al gemeten op het IC! Dan vervang Q16 en Q17. Of alleen wat daar defect is.

[Bericht gewijzigd door Brightnoise op 25 december 2021 17:55:18 (15%)]

Ik heb zonet nog eens gecontroleerd. Als ik op de knop "cueing" duw dan komt er inderdaad 15V op R5 van IC3. Als ik de knop terug afzet, dan valt de uitgang terug naar 0V. Dus IC3 en alles ervoor lijkt nog correct te werken. Ik ben er vrij zeker van dan de driver van de spoel dus defect is.
Q16 = 2SC945 en hiervan heb ik nog een nieuw exemplaar liggen
Q17 = 2SC2003 en deze heb ik niet liggen. Ik heb wel een 2SC1384 liggen. Zou ik deze mogen gebruiken?
De 2SC1384 heeft een VEC van 50V ipv 80V voor de 2SC2003
De 2SC1384 heeft een P van 1W ipv 600mW voor de 2SC2003

Heb de 2SC1384 toch maar genomen als vervanging.
De platendraaier werkt terug volledig automatisch! Allemaal erg bedankt voor de hulp.

Mooi resultaat.

Contoleer diode D18. Wanneer die niet goed is, dan krijg je het probleem (defecte Q17) weer terug. De zelfinductie van de relais spoel geeft spanningspieken op de collector van Q17 en die diode "vangt die af". En juist met een Vce_max van 50 volt i.p.v. 80 volt (de originele) kom je misschien in de gevarenzone.

(De 2SC945 is mogelijk het eerste slachtoffer van spanningspieken: Vce_max is 50 volt).

[Bericht gewijzigd door Brightnoise op 28 december 2021 12:39:14 (12%)]

Henry S.

Moderator

De volgende stap is een goed element en naald :)

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.