Reparen inductiekookplaat module

fred101

Golden Member

Op de site van Elector staat dat het ding niet overweg kan met grotere torren, mosfets en triacs etc omdat het maar 6mA kan maken en niet met digitale torren (die ingebouwde weerstanden hebben) Dan vermoedt ik dat de testspanning ook te laag is.
Peak verkoopt een halfgeleider tester die dat wel kan.

Je kunt torren ook gewoon met de diode test functie van je DMM meten. Er zijn tig videos over hoe dat moet.

Datasheet: https://nl.mouser.com/datasheet/2/389/butw92-1848918.pdf

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Dank Fred. Heb met
Mijn multimetertje zowel met de diode als met de weerstandfunctie gemeten. Alleen maar ohmse waarden. Polariteit speelt geen rol . Omdraaien van de meetpennen geeft dezelfe waarde. Lijkt erop dat de transistoren zijn getransformeerd naar bipolaire weerstanden. Ergo kapot lijkt me.

fred101

Golden Member

Klinkt idd kapot, zijn best heftige jongens. Kijk goed of er iets fout is wat ze vermoord heeft anders zijn de vervangers ook zo weer kapot.

[Bericht gewijzigd door fred101 op zondag 2 oktober 2022 15:54:46 (79%)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

check die grote gele of soms witte condensatoren maar eens, in sluiting of los contact ( in eindkap, ook al eens gehad. was te zien aan verkleuring aan 1 zijde ) en de butw92 knalt eruit.

met testen beter een serielamp gebruiken zodat het niet ineens weer fout gaat met de butw92. stroommeting/terugkoppeling met de kleine HF trafo en de 2x 1W 47ohm weerstanden kan ook een reden zijn..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Testman. Bedankt voor de tip met de gloeilamp. Ga ik proberen. Hoeveel watt moet die lamp zijn? En wat gaat die lamp voorkomen? Dat de BUT w 92 kapot gaat of de filterprint?

dat een fout de print opblaast, de serielamp ( 60-100W ) remt de max opgenomen stroom. als alles goedgaat en je met een pan gaat testen kun je nog een kachel, strijkijzer, oid van 1000W in serie zetten. uiteindelijk moet ook die ertussenuit, de voeding zakt te ver in onder last, fornuis hapert dan.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 2 oktober 2022 00:01:43 schreef fred101:
[...]

Als het zo makkelijk was...... Repareren is uitvogelen hoe een schakeling werkt en dan door meten de fout(en) vinden. De rest is met hagel schieten en hopen dat je wat raakt. Vaak eindigt dat in een niet meer te repareren apparaat (verkeerde "de zelfde" onderdelen, fake onderdelen, beschadigde PCBs, vermoorde onderdelen die niets met de fout te maken hadden door "rare" test methodes, etc) Soms heb je geluk. Bij dingen die in enorme hoeveelheden falen, zoals low-end TVs, zijn er bekende klachten, en kun je gokken dat het bij jou ook het geval is, voor de rest komt het op ouderwets analyseren, kennis en meten aan.

Wat je nu doet is vergelijkbaar met het volgende: Je auto is kapot, geen idee wat, hij doet niets meer. Eenvoudig, dat doe ik zelf wel even, google, google, google, ik ga de accu, startmotor, kleppendeksel, kleppen, distributie ketting, injectors, nokkenas en reserve wiel vervangen want dan hoef ik maar 1x te bestellen. Bij het monteren draai je nog even wat bouten dol bij gebrek aan een moment sleutel, gebruikt geen nieuwe pakkingen en of afdicht middel, en gooit er verkeerde olie in etc. Jammer genoeg zat er bij jou auto een gat in de bodem van zuiger nummer 2. Een simpele compressie meting had dat zo laten zien. Nu ben je veel geld, tijd en een nog meer kapotte auto verder.

Je hebt de kennis en apparatuur niet dus alles wat je nu kunt doen is gokken. Hoe duur die gok wordt bepaal je zelf. Daar kan ik zonder schemas en metingen weinig zinnigs over zeggen. Twee apparaten met de zelfde klacht kunnen een totaal andere fout hebben.

Verbrande sporen is geen oorzaak maar het gevolg van een fout, alleen die trace fixen zal het probleem niet op te lossen. In tegendeel, als je dat "te goed" repareert gaat daarna gewoon iets anders, vaak spectaculair, kapot.

Dat verhaal had ook van mij kunnen komen......... het is niet anders.
Repareren is niet het louter vervangen van onderdelen, maar voor repareren heb je kennis en kunde nodig. Het spaart bovendien onderdelen.
Voor een goede reparateur die zijn vak verstaat, is het vaak slecht verdienen.:
"Hij sloot zijn meter aan, soldeerde er een nieuw onderdeel in en vroeg 85 euro....." Klant boos.
De ander neemt het apparaat mee, brengt het na weken terug, de rekening bedraagt 185 euro. Klant: "Valt nog mee, blij dat het gerepareerd is en hier is nog wat voor je zelf erbij..."