Omscholing elektro naar...

Ik post dit even onder een andere naam. Mede omdat de meesten mij al zo'n 20 jaar kennen onder een andere naam, waaronder mijn huidige werkgever.

Wat ik mij afvraag hebben andere elektrotechnici onder ons zich al laten omscholen naar een ander vakgebied? Ik ben mij hier op dit momen serieus op aan het oriënteren. Ik heb inmiddels 19 jaar in de elektro gewerkt in diverse functies maar nooit het idee gehad werkelijk qua techniek vooruit te komen.

Inmiddels werk ik als hersteller in de nautische elektronica 4 dagen per week en geef ik 1 dag per week online bijles in fysica, natuurkunde en materiaalkunde. Ik ben er sterk over aan het denken om mijzelf om te gaan scholen in deze richting. De vraag is echter of er in die richting nog vraag is naar kennis/vakidioten of juist niet.

Zijn er anderen onder ons die zich hebben omgeschoold naar het onderwijs en zo ja hoe is dit bevallen?

N

benleentje

Golden Member

Ik heb inmiddels 19 jaar in de elektro gewerkt in diverse functies maar nooit het idee gehad werkelijk qua techniek vooruit te komen.

Dat zal denk ook met je functie te maken hebben. IK ben 20 jaar onderhoudsmonteur geweest en leerde regelmatig weer nieuwe dingen bij. Dan weer op gebied van pneumatiek of hydrauliek dan weer met water leidingen oid aansluiten of een heel kantoor bijbouwen.

Niet echt dingen die je kan aantonen met een papiertje maar wel de ervaringen die erbij horen rijker. Maar ik heb verder ook nooit het idee gehad dat ik ooit iets anders wou doen, ik deed al precies wat ik het liefste deed. BV oude afgeschreven machines reviseren en weer werkend krijgen waarvan iedereen zei nee dat is echt niet meer te repareren.

Ik vind wel dat iedereen de baan moet doen die bij hem past en als je het idee dat je iets anders wilt gaan doen dan moet je er gewoon voor gaan.

Mensen zijn soms net als een gelijkrichter, ze willen graag hun gelijk hebben.
High met Henk

Special Member

Via elektronica engineer
Toen 7 jaar docent in elektro/mechatronica
Tuusendoor 1.5 jaar engineer/service/storing monteur in algemene industrie en maritieme elektro

Nu al ruim 4 jaar elektrotechnisch inspecteur in de maritieme wereld.

Verkijk je niet op het docent zijn. Ik ben blij dat ik er weg ben.. mijn dagen waren op het laatst
6.00 in auto
7.00 op school (dan nog nakijken of spullen regelen tot lessen begonnen)
17.00 - 18.00 naar huis
18.00 - 19.00 eten en kids naar bed
20.00 nakijken / stage voorbereiding
23.00 - 3.00 naar bed

Volgende dag hetzelfde.. lange dagen met zeer weinig erkenning door in ieder geval studenten. De erkenning door collega's zal per school verschillen.

Omscholen was het voor mij niet: ik ben geëvolueerd. Heb wel al na mijn elektro studie de docenten opleiding gedaan . Ben officieel 2e graads docent elektro. De 1e graads is/was er niet in NL..

[Bericht gewijzigd door High met Henk op zondag 8 januari 2023 07:41:23 (12%)

E = MC^2, dus de magnetische compatibiliteit doet kwadratisch mee???

Ik moet er zelf niet aan denken om in het onderwijs te gaan. Zowel mijn moeder als partner zitten in het onderwijs, te hoge werkdruk. Zoals Henk hierboven schrijft zie ik het in de praktijk ook gebeuren. Dit gaat dan wel om basisschool en voorgezet onderwijs.

Ik ben zelf servicetechnicus bij een bedrijf die voornamelijk om de witgoed bekend staat, maar ze maken ook alles op het gebied van keukenapparatuur. Ik werk er nu bijna 2 jaar. Echte doorgroeikansen heb ik nog niet gezien, maar ik ben dan ook een tijdje in de ziektewet geweest waardoor een en ander niet door ging. De laatste vacature voor specialist heb ik verloren, iemand anders paste beter in het plaatje.

Bij mijn vorige werkgever (liftenfirma) bleven de kansen liggen. Daar heb ik precies 5 jaar gewerkt maar het doorgroeien werd een soort van tegengehouden door de rangen onderling. De 'hoogst' opgeleide monteurs werden eerder chef of semi chef, ondanks dat ze in de praktijk wellicht minder scoorden dan anderen.
Autoritair, kun je het noemen. Ik ben dan ook vertrokken omdat de werksfeer niet beter werd.
Hoe meer ik leerde, zowel in werk als in eigen tijd, en hoe verder ik kwam, hoe vaker er werd gezegd dat ik eigenwijs was en maar wat aanklooide en telkens maar wat geluk had dat het weer werkte.
Ik denk echter dat als je binnenkomt zonder ervaring (ik wist wat een relais was) en succesvol doorgroeit naar zelfstandig storingen oplossen in kledingkast grote besturingen die te lijden hebben onder weersomstandigheden en vandalisme, dat ik een aardige sprong gemaakt heb.

Het zal in mijn ogen dus vooral te maken hebben met het bedrijf, hoe open staan ze voor groei en eventueel een functie 'binnen', en hoe ver wil je zelf doorleren en welke kant wil je op?

grappig bedoeld: een mens moet op tijd en stond eens een andere miserie opzoeken...

Maar doe die miserie die je de grootste voldoening geeft bij de kleinste belasting. Werken moet fun blijven. Mijn vader zei: het is een luiaard is pas diegene die zijn eigen gemak niet nastreeft.

It's fun to finally find the failure!

Het ligt er natuurlijk een beetje aan wat je ambieert. Als de techniek je wel boeit, maar je voor je gevoel niet verder komt zit je wellicht bij het verkeerde bedrijf. Zelf bij grote, kleine en hele kleine clubjes gewerkt, en het allemaal leuke dingen, en minder leuke dingen, maar een ding is zeker, je wordt er nooit dommer van. Ik heb geen papieren, van alles gedaan en ik eet er een prima boterham van. M.a.w.

Ben je klaar met de techniek, dan kan dat nog steeds bij het bedrijf liggen (weinig kansen, repeterend werk), maar de kans dat het bij jezelf ligt is ook groot natuurlijk.

Als antwoord op je vraag, nee, ik heb me één keer om laten scholen tot een management functie en DAAR werd ik diep ongelukkig van, inmiddels besloten om bij een ander bedrijf weer terug in de engineering te gaan en ik kan niet anders concluderen dat me dat toch veel meer bevalt. Die omscholing naar manager is zeker handig, maar ik wil gewoon praktischer bezig zijn.

Wat zou je willen? Vakgebied? Hobby? Ik ben nog op zoek naar een monteur met engineering skills en die alles wil proberen in de regio Brabant/Limburg, dus mocht je eens willen praten (geen idee waar je zit) stuur me eens een PM (dit is geen werving overigens, voordat ik zo meteen 50 emails krijg :+)

Ruim 20 jaar geleden na de dotcom bubbel uit de telecom gegaan en in de software ontwikkeling. Er is al jaren steeds meer vraag naar ontwikkelaars (java) en technische testers. Zelf ben ik destijds in het testvak verder gegaan, testautomatiseerders, performance en security testers, er is veel vraag naar.

It's the rule that you live by and die for It's the one thing you can't deny Even though you don't know what the price is. It is justified.
Lambiek

Special Member

Op 8 januari 2023 01:49:26 schreef NBD87:
Zijn er anderen onder ons die zich hebben omgeschoold naar het onderwijs en zo ja hoe is dit bevallen?

Mijn opleiding was in eerste instantie metaal en autotechniek, paar jaar in werkzaam geweest totdat ik er achter kwam dat het toch niet was wat ik er van verwacht had. In het beging haalde je bijvoorbeeld een versnellingsbak uit elkaar om te repareren, later werd het allemaal ruil, toen was de lol er snel af.

Daarna overgestapt op de elektro "werken plus avondschool". Toen ik dat had heb ik meet en regeltechniek, besturingstechniek en elektronica R&D gedaan.

Ben daar de rest van mijn loopbaan werkzaam in geweest. Later kwamen daar ook scheepsinstallaties bij, met name zandzuigers.

Met name machinebouw, paneelbouw, service en ontwikkeling. En door de opleiding metaal en autotechniek kwam dat weer mooi van pas in de machinebouw.

Dus ja, ik ben ook overgestapt. En dat is mij prima bevallen. Maar al met al heb ik wel tot mijn dertigste geleerd, kost wel wat tijd dus. :)

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Goed, de kogel is door de spreekwoordelijke kerk.

Afgelopen week heb ik een verkapt toelatingsexamen gedaan en ben daarvoor met vlag en wimpel geslaagd. Binnenkort begin ik aan de lerarenopleiding. Het doel is uiteindelijk dit parttime te gaan doen aangezien we (mijn vrouw en ik) inmiddels ook de kans hebben gekregen het goedlopende dierenpension van een bejaard familielid over te gaan nemen.

Na bijna 20 jaar in de electronica en besturingstechniek ga ik dan toch echt afzwaaien.

@benleentje, aan de functies heeft het nooit echt gelegen en aangezien ik in bezit ben van zowel een MBO als HBO diploma in de elektro en elektronica kan ik stellen dat ik ondanks mijn jonge leeftijd van 36 echt zeer diverse functies heb doorlopen bij verschillende bedrijven. Echte innovatie zat er helaas nooit tussen (ok 3 projecten die zeer succesvol waren), het meeste liep stuk op onwillende managers en klanten of oudere collega's die je gezien je leeftijd niet serieus nemen wanneer je een verbeteringsvoorstel doet. Het kaliber "ja ehh, we doen het al 30 jaar zo".

Arco

Special Member

Belangrijkste is dat je een baan vindt waar je jezelf goed bij voelt.
(anders wordt 't nooit wat. Als je met tegenzin uit bed komt elke dag dan is er geen 'drive')

Onderwijs zou voor mij ook niks zijn...
(ik heb er geen geduld genoeg voor, en je moet sterk in je schoenen staan wil je niet voortijdig 'afgebrand' zijn...)

Ik ben ooit ook in montage begonnen, maar al gauw overgestapt naar R&D, dan hoef je jezelf echt nooit te vervelen... ;)
Als je voor jezelf begint en goed werk levert, dan komen de klanten vanzelf naar je toe door mond op mond reclame...

(ik vind vooral R&D op terreinen waarop ik nog nooit wat gedaan heb uitdagend)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
Anoniem

Zeer herkenbaar verhaal. Heb ook enkele klaskameraden van weleer in die situatie.

Na school gauwgauw een job aanvaarden, er blijven hangen en na 15-20 jaar vaststellen dat het repetitief werk is, ietwat onder je scholingniveau, en je er steeds beter in wordt , maar nauwelijks nieuwe zaken bijleert.
Plots begint het je tegen te steken en vraag je je af waarom je na al die tijd nog steeds onderaan de ladder staat.
Terwijl je jezelf tot meer in staat acht.
Je kijkt dan uit naar een beter alternatief.

Maar wie zolang hetzelfde werk doet schoolt zich niet met een vingerknip om naar een totaal andere branche.
En het gras aan de overkant lijkt altijd groener natuurlijk.

En dan lijkt omswitchen naar lesgever een voor de hand liggende keuze.
En niet eens een slechte. Veel leraren hebben slechts een theoretische opleiding genoten en ene die daar bovenop jaren praktijkervaring heeft kan een grote meerwaarde betekenen voor een school.
Mijn beste leraren waar ik het meest van geleerd heb waren zulke figuren.

Dus ik wens je veel succes met je keuze.

Ik heb zelf sporadisch wat les gegeven, zelfs in een ver land waar men de R in spiegelschrift schrijft, en het beviel me, maar ik zou niet voltijds lesgever willen zijn.
Maar dat is een persoonlijke keuze.

Moedig dat je de stap gewaagd hebt. Grote kans dat ik, zonder m'n corona-besmetting van 1,5 jaar terug, waar ik echt enorm ziek van ben geweest, nog altijd bij m'n vorige werkgever zou hebben gezeten.

Maar zo ziek zijn deed me m'n levenskeuzes heroverwegen. Het werk was echt niet verkeerd, veel afwisseling en weinig repetitief. Wel fysiek vrij zwaar voor zo'n klein, licht kereltje als ik en ik was wel op een punt dat ik amper nog iets nieuws leerde.
Een bevlogen stagekracht dingen bijbrengen was leuk, maar helaas waren bevlogen types nogal zeldzaam.

Dus toen ik bij toeval (notabene hier op CO bij V&A) een vacature zag in de electronica bij een bedrijf in een branche waar ik vrijwel niets van wist, besloot ik gewoon te solliciteren: als het niets was, bleef alles bij het oude, was het wel wat, dan kon ik er eens goed over denken.

De korte rondleiding bij m'n sollicitatie was al een 'jemig... ik wist niet dat dat hier nog bestond' gevoel. Uiteindelijk ook de tweede ronde doorgekomen en toen moest ik een keuze maken. Dat was griezelig (10 jaar bij dezelfde werkgever, met een vast contract geef je ook niet zomaar op), maar uiteindelijk de knoop doorgehakt.

Nu, iets meer dan een jaar later, kan ik echt stellen dat het een van de beste beslissingen van de afgelopen 10 jaar is geweest. In de laatste 13 maanden is m'n brein meerdere keren ontploft, zoveel informatie is er bij gekomen, maar wat heb ik het naar m'n zin.

Succes!

http://www.m-voorloop.nl --- Ik? Welnee! Ik zit nog lang niet achter de germaniums.
maartenbakker

Golden Member

Op 30 maart 2023 18:41:49 schreef grotedikken:
[..]
Ik heb zelf sporadisch wat les gegeven, zelfs in een ver land waar men de R in spiegelschrift schrijft, en het beviel me, maar ik zou niet voltijds lesgever willen zijn.
Maar dat is een persoonlijke keuze.

Dat kan niet Rusland of Bulgarije geweest zijn want daar schrijven ze de R als een P ;-)

Maar zonder gekheid, ik denk dat onderwijs je inderdaad moet liggen. Ik vind het prachtig om de verhalen van vrienden te horen die in het onderwijs zitten(geschiedenis, techniek, ICT) maar of ik het zelf zou kunnen? In elk geval groot respect voor de TS die deze stap gewaagd heeft!

Om nog even bij de titel van het topic te blijven, ik denk dat er in de elektro in de breedste zin van het woord altijd genoeg werk zal zijn, elektronica-ontwerp, reparatie, installatie, etc.

In plaats van om te scholen heb ik de kans gegrepen om naast consumentenapparaten ook in opdracht professionele apparatuur te gaan repareren. Daar kan het allemaal net wat beter uit. Ik heb wel het geluk dat ik een opdrachtgever heb die zelf ook als monteur is begonnen en dat er ook ruimte is voor eigen inbreng en een beetje ontwikkeling. En daarnaast heb ik natuurlijk nog diverse andere activiteiten van ICT tot webshop waardoor het nooit saai wordt.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op donderdag 30 maart 2023 21:53:34 (20%)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Anoniem

Op 30 maart 2023 21:48:32 schreef maartenbakker:
[...]
Dat kan niet Rusland of Bulgarije geweest zijn want daar schrijven ze de R als een P ;-)

Die omgekeerde R spreek je idd uit als 'ja'.
Maar als je voor het eerst een tekst in die taal ziet valt die omgekeerde R het meeste op, dat is een letterteken wat wij niet kennen in ons alfabet..vandaar mijn metafoor.

Mislukte poging om het grappig te omschrijven.

maartenbakker

Golden Member

Niet mislukt hoor, ik zag wel ongeveer wat je probeerde te schrijven maar vond hem flauw en probeerde een net zo flauwe repliek te schrijven >:-)

Maar mijn respect dat je in het buitenland les hebt gegeven.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op vrijdag 31 maart 2023 01:37:52 (14%)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Anoniem

Tja, had ik ooit willen van job veranderen, stand-up comedian ging alvast geen suc6 zijn. :-)

Maar verder meende ik het, een technisch leraar die bovenop zn schoolse opleiding een aantal jaren praktijkervaring heeft is echt een meerwaarde.

Met praktische tips en af en toe een grappige of leerzame anekdote hou je de aandacht van de leerlingen en worden de lessen minder eentonig..

Dus wens ik NBD87 een mooie toekomst als leraar toe.

Mijn twee centiemen: ik heb af en toe wel eens een klein trainingske gegeven voor collega's, bv. "scsi-bus voor pc-technici" en "lvm for windows sysadmins" en dat ging me erg goed af, helaas is er nooit meer van gekomen ook al zocht ik er wel naar.

Maar in het reguliere onderwijs zou ik nooit willen werken, daar is het publiek niet gemotiveerd. Enkel aan mensen die echt op zoek zijn naar kennis en inzicht zou ik graag les geven, niet aan wie alleen maar komt omdat het nu eenmaal moet.

En n.a.v. @GD

een technisch leraar die bovenop zn schoolse opleiding een aantal jaren praktijkervaring heeft is echt een meerwaarde

: dat is zeker waar, en het is niet beperkt tot technische vakken/leerkrachten. Mijn eerste lessen boekhouden kreeg ik van een kerel die een aantal jaren in het Antwerpse havenbedrijf had gewerkt - en die lessen herinner ik me nog steeds, met genoegen en dankbaarheid. Ze zijn me vaak genoeg nuttig geweest, hoe elementair ze ook waren.

Op 9 januari 2023 21:10:24 schreef Roland van Leusden:
Ruim 20 jaar geleden na de dotcom bubbel uit de telecom gegaan en in de software ontwikkeling. Er is al jaren steeds meer vraag naar ontwikkelaars (java) en technische testers. Zelf ben ik destijds in het testvak verder gegaan, testautomatiseerders, performance en security testers, er is veel vraag naar.

Eens!

En ik wil ook even opmerken dat er op CO een hoog studie-ethos is. Eerst een stevige opleiding en dan werken.

Mijn praktijkervaring in de IT is echter dat er (waarschijnlijk door tekorten en minder kundig management) er allerlei volk rond loopt dat voor de hoofdprijs het minimale levert.

Ik weet zeker dat een ervaren en bekwame onderhoudsmonteur na een paar maanden 's avonds hobbyen met cloud, databases en wat simpele PHP enorme kansen maakt. Zelfs een paar weken spelen met software als Wordpress, Drupal, Tableaux, Jira, Office365 PowerApps etc lijkt al meer te zijn dan mensen waar ik nu mee werk.

Als freelancer moet €40 per uur dan haalbaar zijn als beginner. €60 na een paar jaar.

De ironie is namelijk dat firma's hun teams gewoon versnijden. 2 experts 4 beginners, als het eenmaal loopt gaan één expert weg en iedereen met een bril en laptop mag erbij. Is de klant helemaal de kluts kwijt (overheidsprojecten bijvoorbeeld) dan alle experts eruit en 4 stagairs erbij.

En tegenwoordig met de riante luxe van telewerken, geen haan die er naar kraait als je tijdens werktijd even boodschappen gaat doen of de hond uitlaat. Je kan zelfs een vergadering bijwonen bij een tankstation terwijl je alvast naar zuidfrankrijk rijdt of even een halve dag werken tijdens prutweer op de camping)
(Nee dit doe je niet in je eerste week en elke week, maar als je goed werk levert in een team dan merk je vanzelf wat anderen doen.)