hoe oud is de gemiddelde CO-bezoeker

Ik ben 28 jaar.
Ook al vroeg begonnen, je kent dat wel, op je 10e je eerste draagbare radio openhalen en kijken wat er allemaal inzit.

Hobbymatig was ik bezig met televisies en audio, nu alleen nog het laatste. Soms ook nog wel andere leuke projectjes uit de elektuur bijvoorbeeld.

Mijn werk is in de elektro installaties van zeeschepen.
Hier zit ik in de panelenbouw.

m.v.g.Oane

Fordman

Nou, ikke er dan ook nog maar bij.
Ik ben 48 en heb nooit een serieuze opleiding in de electronica gehad.
Alles wat ik weet is van zelfstudie.
Ik ben glasvezelspecialist, en doe mijn werk in de datanetwerken en de beveiliging.
Laatst nog bij het RIVM 60 stuks camera's over fiber geinstalleert.

In the beginning there was nothing.... and even that exploded...

Op 20 december 2007 21:12:31 schreef ~Galaxy:
Ik ben 48 en heb nooit een serieuze opleiding in de electronica gehad.

Grappig! En ik maar denken dat je een schooljochie was... :-)

(Mijn "elektronicaopleiding" bestond uit een een korte uitleg over de (buizen)diode, de triode, de kwikdampgelijkrichter (met demonstratie), en dat alles terwijl de transistorradio uitpuilde in m'n broekzak.

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

Als ik dat allemaal zie ben ik precies niet meer van de jongste. Reeds voorbij de 63 hoop ik hier toch niet de "oudste" te zijn.

Enfin wat maakt dat uit. Ik ben mechanieker van opleiding. Toen ik school liep bestonden geen PC's, micro controlers, PIC's AVR's, maar ook geen CPLD's of FPGA's. Op mijn 18 jaar ben ik radio amateur geworden ( ex ON5DK ) maar toen konden we geen transceivers kopen want die konden we niet betalen. Enige alternatief was zelf een all band transsceiver maken 80-10 meters alles met lampen ( 2x QQE06/40 in de eindtrap) SSB/CW en later ook op 144 Mhz. Vele jaren later werd dit allemaal fets en transistors en daarvan heb ik toen een 144 MHz transceiver gemaakt met VFO. Na het TTY tijdperk (5 bit code) was er ook nog wat ATV op 70 cm maar veel heb ik daarvan niet gemaakt. In 1977 kwam de eerste micro controller kit de "KIM" met een 6502. Daarbij hebben ik al snel een eigen uitbereiding gemaakt met de eerste video display en eigen monitor programma ( enkel assembler was beschikbaar). Later werd de basic interpreter beschikbaar.

Na de "KIM" kwam de "PET" ook met 6502 en nog later de Amiga 512 en 1024 met een 68000 cpu.

Rond 1978 ben ik overgestapt van mechanische ontwerper ( automatisatie pneumatica en hydraulica) naar electro ontwerper. Er was vraag voor hardware ontwerp op MC6809 basis en ik had wat ervaring opgedaan met de eerste micro processoren en dat was meteen mijn debut in de electronica. Nog 26 jaar heb ik dan uitsluitend sturingen ontworpen voor hydraulische plooimachines aan te sturen tot 12 m lengte en 1.000 ton. Ook in de textiel heb ik heel wat sturingen ontworpen waarvan de meeste al heel wat PAL's onboard hadden maar ook al heel wat CPLD's.

De meeste realtime sturingen waren dan met de MC68030 + MC68681 rekenchip en met OS9 als multitasking ( met OS9 als besturingssysteem). Naast de hardware moest ik ook vooral de interrupt multitasking drivers schrijven o.a voor een hitachi grafische chip. Nog later werd de user interface vervangen door PC versie's maar de realtime sturing van de motoren ( kon tot 12 assensturing gaan) bleef op MC68030. Toen ik in 2004 in brugpensioen kon gaan werden die versie's nog steeds geleverd. Intussen kwamen de eerste FPGA's in produktie, iets waar ik de laatste jaren van mijn loopbaan 100% mee bezig was maar dit dan voor beeldherkenning van vreemde deeltje in voedingsproducten (xray). Dit waren hardware ontwerpen op de PCI bus van een industrieele PC met 12 layer pcb en verschillende Altera EPM20KE400 chips onboard.

Nu reeds meer dan 3 jaar op "rust" maar nog meer dan vroeger bezig met FPGA's en CPLD's waarbij nog laatst een logicanalyser bijgekocht samen met verschillende ontwikkelings borden. Mijn meeste toepassingen van al deze electronische speeltjes zijn voor mijn highspeed fotografie die velen wel al zullen gezien hebben.

Vroeger waren er heel veel lange werkdagen maar nu is dit niet beter, integendeel. Maar ik heb die druk niet meer want nu ben ik mijn eigen "baas" (na mijn vrouwtje).

Leeftijd: 21
Ben al bezig vanaf m'n kleutertijd (ik drukte toen op alle knopjes drukken die ik tegenkwam :-) ), later uiteenhalen van kapotte apparaten, nog later nog werkende die dan achteraf niets meer deden en nu vooral analoge en digitale schakelingen. (pas nog het boek 50 pic microctontrollers gekocht), en op de moment aan het experimenteren met een VDF display.

Serieus met elektronica bezig vanaf men 14e
Eerste projectje: VU meter minikit van Velleman.

pa3gws

Golden Member

albert pa3gws
ben 51 jaar en sinds 1972 bezig met elektronika
allen wat ik er tot nu toe van weet is door zelfstudie
verder geen opleiding gehad in de elektronica
het enige leerboek wat ik daarvoor in handen gehad heb is de cursus zendamateur

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.

leeftijd 13
ben al bezig sins mijn vijfde
i aanraking geweest met 230v door dat de buurman 2 dradjes had laten hangen en ik wou voelen:P

ik ben 18
ben begonnen toen ik een jaar of 6 was met eenvoudige cicuits met lapjes en platte baterijen en alles wat ik weet heb ik zelf ondekt al doen

Mij eerste electronica projekt moet geweest zij toen ik ongeveer een jaar of 12 was (een alarm uit mijn experimenteer doos) Heeft nooit gewerkt omdat ik het voede met een adaptor in plaats van een baterij alles ineens kapot dit was ook mijn eerste sepectaculiare ontpolffing

[Bericht gewijzigd door bramsky op dinsdag 1 januari 2008 17:00:08 (47%)

ik ben 13
van mijn 8e bezig met elektronica
1e project: 6.0V lampje op 12V, waarom gaat het lampje toch steeds stuk??:+

Theo Dooms: "gezonde nieuwsgierigheid is leerzaam. "

Iemand al een idee van het gemiddelde?

Anoniem

een keer was het rond de 27 dacht ik
en nu weer iets hoger, vorige week vrijdag ben ik 16 geworden:D

Ik ben 45, informaticus.

Als kind gespeeld met kerstlampjes en daar eens een goede schok van gekregen. Dat is nooit meer goed gekomen ;-)
Rond een jaar of 10 de afstemkoord van de radio vervangen.
Wat later een 101 experimenteerdoos van Tandy gekregen.
Rond mijn 15de een dimmer bouwpakketje in mekaar gesoldeerd.
Op mijn 16de een CB-doos. CB-antenne zelf gebouwd omdat de centen aan de CB-bak op waren. Over de PLL02A geleerd en in de kelder eerste DX met 0,5 watt in fm.
Op mijn 23ste radiomateur (ON1BYI) geworden. 2-meter ontvanger gebouwd met converter op een legerontvanger. Eerste zender (2 meter FM, 3 watt (MRF237)) zelf gebouwd.
Een goed 2 jaar geleden even gewerkt als embedded software engineer: wat was dat fijn.
Tegenwoordig meer software dan hoogfrequent (pic, DDS..)

23 jaartjes, eerst MBO, toen HBO en nu TU :D

Ik ben 18

Ik zit in het tweede jaar HBO elektrotechniek

Aangestoken door de welbekende expeimenteer dozen. toen ik een jaar of 8 was mocht altijd graag oude video recorders ed slopen

Hallo CO's.

Ik ben nieuw op dit forum (wel een tijdje in de gaten gehouden), maar wel mijn eerste post.
Ik ben 55 jaar jong en weer begonnen met electronica na ca. 25 jaar.
Moest stoppen voor de overbekende redenen (huisje, boompje, beestje, vrouwtje, kindje).
Mijn opleiding is oorspronkelijk timmerman/meubelmaker maar 2 van mijn broers (ik had er 4) zaten in de electronica en had er eigenlijk ook veel meer interesse in.
Ben toen begonnen als 15 jarige kleuter bij de PTT Telecommunicatie (tegenwoordig KPN) als storings monteur na wat opleiding uiteraard.
Ik heb het er 21 jaar volgehouden en veel geleerd van elektro-mechanisch tot de moderne (toen) 'digitale PABX'.
Mijn eerste project was het demonteren en assembleren van een luidspreker.
Het moet duidelijk zijn dat het eerste perfect ging maar het laatste ging de mist in.
De eigenaar van de luispreker (mijn oudste broer) was niet erg blij met deze actie want ik heb toen alle hoeken van kamer gezien (weer wat geleerd).
Het was de tijd toen de de TV (ik meen een Saba)nog maar één kanaal had en toen kwam het REM eiland die uitzond op UHF.
Dus nogal veel UHF converters en parabool antenne's (van een oude straalkachel) gemaakt.
De ontvangst was niet bijzonder maar je ontving teminste iets en daar ging het om.
Tijdens mijn PTT periode ook nog Middelbaar Electronicus N.E.R.G. gevolgt en aansluitend Digitale Techniek van Dirksen (ja, die bestond toen al).
Nu, na veel gewerk te hebben in PC/Server hardware en software knoop ik verschillende databases aan elkaar en schrijf scipts (voornamelijk in Perl) om de data te bewerken, importeren en exporteren.
Ik heb onlangs een Intronix Logic Probe gescoord en een EasyPic 5 (ja, met Touch screen) besteld die ieder moment kan komen.
Vandaag ook een scope (Tek TAS 485) gekocht die morgen bezorgt wordt.
Ik hoop hiermee de leeftijd van de gemiddelde CO-bezoeker wat opgekrikt te hebben want de oudjes doen het nog best.

I'm not a complete idiot -- Some parts are just missing.

13 jaar sinds mijn 7 bezig met electronica

eerste project: lampje op 4,5 volt batterij laten branden

kon als kleuter al niet van knopjes enzo afblijven tot ergernis van mijn ouders en overal waar ik lampjes zag branden of elektro was riep ik kijk lichtjes vanuit de buggy zelfs met opa en oma. heb ooit 230 v gehad omdat ik wou weten hoe dat voelde, was geen pretje alles wat ik nu weet al doende geleerd bouwde al snel met knex en rond mijn tiende met ficher technik en die tik voor fischer techniek en lampjes ben ik nooit kwijtgeraakt bouw veel bij opa op zolder we hebben zelf niet veel ruimt en bij opa mag ik heel de zolder verbouwen met mijn electronica heb rond mijn negende de eerste pc uit elkaar gehaald en verbouw de computers nog steeds kan er niet met mijn handen uit blijven en ben zo al met al een hoop wijzer geworden door de fouten die ik gemaakt heb haalde sos wat boeken uit de bieb maar daar begreep ik vaak geen snars van vanwege de termen . knutsel, soldeer en modelbouw wat af met het blijvende plezier

[Bericht gewijzigd door fischer technik fan op woensdag 30 januari 2008 15:56:11 (82%)

Ik ben ook 13 jaar. Toen ik nog klein was liet men vader me al eens zien hoe je lampje kan laten branden(hetgene wat we vorig jaar met Technologische Opvoeding pas leerden). Die simpele dingen vond ik al heel interessant.

Ik was dan natuurlijk ook heel blij toen ik op m'n 9de een elektronische experimenteerdoos kreeg. Ik begon al af en toe kapotte radiootjes, video's en versterkers uit elkaar te halen. Op dat moment wist ik natuurlijk nog niet wat ik allemaal mee kon doen. Nu gebruik ik nog steeds weerstanden en condensators vanuit die toestellen.

Ben 14 jaar.

Ik ben ruim anderhalf jaar geleden begonnen nadat we met techniek een paar sensortjes (watersensor, aanraaksenor ed.) hebben gebouwd en ik wilde wel heel graag weten hoe die werkten. Maar ik ben pas een jaar serieus bezig met elektronica.

22 jaar, studeer Technische Informatica.

Mijn interesses liggen meer op microcontrollers, of ander embedded spul om bijvoorbeeld heel erg basic Linux op te draaien. Ben dus ook meer een programmeur dan electronicaman.
Op dit moment bezig van een Asus draadloos router een weerstation te maken, met behulp van sensoren over USB aan te sluiten. Ook nog OpenWRT erop te zetten.
Op school heb ik ook nog wel wat gedaan met VHDL, wel interessant maar niet echt mijn roeping.

leeftijd: 18
aantal jaar aan prutsen met elektronica: 6
eerste project: kniper led aan sluiten op een 1.5 volt`s baterij
laatste project: led vu meter

www.tinuselectronics.nl Because DIY Electronics Matters!!!!

Ik ben 15 jaar en nu +/- 7 jaar bezig met (hoe ik het toen noemde) "stroom". Ik ben ook een van de vele hier op CO die is begonnen met het uit elkaar halen van kapotte apparaten. Ik vond het toen nog geweldig dat je met een microfoon geluid kon opvangen en met wat elektronica het geluid kon horen in een speakertje. Nu werk ik regelmatig bij een licht en geluids bedrijf en doe je niets anders.

Heel lang geleden toen de kippen nog spraken. Ik ben nu 58 jaar.Mijn eerste projecten waren (met hefboom schakelaars,deze werden gebruikt om antenne om te zetten)
Ik was toen de uitvinder van de trap schakeling (twee richtingen) Ik vroeg me toen af of zo een schakeling niet in normale schakelaar kon gemaakt worden.
Ik was 16 en gaan werken als elektricien. Had het geluk dat ik een goede ongelofelijke baas had die leerde mij alles.
Ik was wel zijn lieverdje (geen sex of zo )ik maakte borden van die pitrieten toestanden.
Dan werken ik voor een grote concern in verband telecommunicatie
Ik maakte test boxen, om telefoon centrales uit te testen .
met pons banden. Hier heb ik wel de meeste ervaring opgedaan in verband met ON of OF poorten
Dan hersteller van beantwoord toestellen en schrijfmachines
Printers bestonden nog niet. Waar is de tijd van de bolletjes schrijfmachines.
Verder, bij een confrater firma gewerkt voor

R

mod edit, 25 witregels verwijderd..

[Bericht gewijzigd door klein is fijn op vrijdag 8 februari 2008 21:24:16 (6%)

MODJES niet kwaad worden er is een misverstand je gebeurt

Op 8 februari 2008 21:14:49 schreef overslag:
Mijn eerste projecten waren (met hefboom schakelaars,deze werden gebruikt om antenne om te zetten)

Die bakelieten driehoekige dingetjes, met een schakelpookje dat aan de kortste zijde uit de behuizing stak? Ja, daar ben ik ook nog mee aan de slag geweest in het begin van mijn beroepsloopbaan. Een beetje elektrieker moest dan in de eerste plaats acrobaat zijn: met een TV-antenne in de hand over de nok van een schuin dak naar het midden lopen en daar het ding overeind houden tot de collega de spandraden had bevestigd. Ik moet er niet aan denken, nu nog zulke toeren uit te halen. Brrr...

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

het waren grote schakelaars Maar ik kan daar niet veel over vertellen.