Ministerie kondigt nieuwe wet radiofrequenties aan

Gepost door Jeroen Boere op woensdag 8 augustus 2007 23:46 · Bron: Tweaker.net

Op tweakers.net stond het volgende te lezen:

Het Agentschap Telecom, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, heeft aangekondigd dat in de herfst van dit jaar een nieuwe wet voor het frequentiegebruik in Nederland in werking treedt.
De nieuwe wet gaat volgens het Agentschap Telecom ruimte bieden aan nieuwe draadloze toepassingen en technieken. De organisatie spreekt zelfs van een 'proeftuin voor digitale diensten'.
Een van de voordelen van de wet zou zijn dat deze het opsplitsten en doorverkopen van gebruiksrechten eenvoudiger maakt, wat een positieve invloed zou hebben op de marktwerking. Ook bieden vergunningen die onder de nieuwe wet worden afgegeven ruimte voor medegebruik van frequenties. Het agentschap noemt als voorbeeld van een medegebruiker een rederij die in de haven een kleine FM-zender neerzet, om wachtende passagiers via de autoradio te informeren.
De organisatie laat wel weten het radiospectrum in de gaten te blijven houden om te voorkomen dat bijvoorbeeld opgevoerde zenders frequenties misbruiken.
Een ander punt uit de nieuwe wet is dat het aantal toepassingen waarvoor een machtiging nodig is de komende tijd wordt teruggebracht van 90.000 naar 24.000. Zo hoeven bezitters van een pleziervaartuig het gebruik van een marifoon straks alleen nog maar te registreren en is een machtiging voor bezit niet meer vereist. Volgens het agentschap worden voor de huidige vergunninghouders de bestaande rechten gerespecteerd. Bij nieuwe vergunningen gelden de uitgangspunten en voorwaarden uit de komende wet. De organisatie verwacht echter dat veel bestaande vergunninghouders voor een nieuwe vergunning kiezen vanwege de voordelen die deze bieden.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Als je ingelogd bent kun je een reactie plaatsen.