Transistor viert zestigste verjaardag

Gepost door Jeroen Vreuls op donderdag 20 december 2007 22:22

Afgelopen zondag was het precies 60 jaar geleden dat William Shockley, John Bardeen en Walter Brattain van Bell Labs de eerste werkende transistor bouwden. Deze uitvinding zou de wereld voorgoed veranderen.

Replica van de eerste werkende transistorDe eerste patenten voor de principes van transistors werden in 1928 door de Duitse natuurkundige Julius E. Lilienfeld geregistreerd. Lilienfeld bouwde echter geen werkende versie van zijn ontwerp. Naar aanleiding van onderzoek bij Bell Labs naar halfgeleiders voor gebruik in radarinstallaties, bouwden Shockley, Bardeen en Brattain op 16 december 1947 de eerste werkende puntcontact transistor. De puntcontact transistor werd al snel (eerste versie in 1948) opgevolgd door de bipolaire transistor.

De eerste transistors waren alleen geschikt voor lage vermogens en lage frequenties, maar deze problemen werden mettertijd verholpen. In het begin werd germanium als halfgeleider gebruikt, maar in 1954 werd de eerste silicium transistor gemaakt. Silicium transistors hebben een groter temperatuurbereik en zijn makkelijker te produceren.

In 1958 kwam Jack Kilby van Texas Instruments op het idee om meerdere componenten op één stukje halfgeleidermateriaal te integreren. Het integrated circuit (IC) was geboren. In de jaren daarna werden steeds meer transistors op een chip geïntegreerd. Hedendaagse processoren bevatten tientallen miljoenen transistors per chip.

De transistor wordt volgens velen gezien als de belangrijkste uitvinding van de twintigste eeuw. De moderne samenleving is niet voor te stellen zonder de transistor. Dat hadden Shockley, Bardeen en Bartain 60 jaar geleden met geen mogelijkheid kunnen vermoeden.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Als je ingelogd bent kun je een reactie plaatsen.