Tektronix introduceert mixed domain oscilloscopen

Gepost door Jeroen Vreuls op donderdag 8 september 2011 23:07 · Bron: Tektronix

Tektronix introduceert mixed domain oscilloscopen

Tektronix heeft onlangs een serie oscilloscopen op de markt gebracht met mixed domain functionaliteiten. Deze oscilloscopen zijn de eerste die een oscilloscoop, logic analyzer en spectrum analyzer combineren.


Tektronix ziet door de opmars van diverse draadloze technieken zoals Bluetooth en WiFi dat ontwerpers steeds vaker metingen op zowel analoog, digitaal als HF gebied moeten verrichten. In de MDO4000 familie oscilloscopen zijn deze domeinen nu verenigd. Uniek aan de oscilloscoop is de mogelijkheid om de analoge, digitale en HF signalen wat tijd betreft aan elkaar te corroleren, zodat bepaalde events in verschillende domeinen gelijktijdig geanalyseerd kunnen worden.

De serie bestaat uit vier oscilloscopen, met een analoge bandbreedte van 500 MHz of 1 GHz en een spectrum analyzer van 3 GHz of 6 GHz. Er zijn 16 digitale kanalen beschikbaar. Het scherm is een XGA type van 10,4 inch. De prijzen starten bij € 15,300 voor het 500 MHz analoog en 3 GHz spectrum analyzer model en gaan tot € 21,800 voor het model met 1 GHz analoge bandbreedte en een 6 GHz spectrum analyzer.

Tektronix MDO4000 mixed domain oscilloscopeTektronix MDO4000 mixed domain oscilloscope

David L. Jones van het EEVblog heeft al een review van de oscilloscoop gemaakt. Het positieve punt volgens Dave is het gemak van de geïntegreerde spectrum analyzer, negatieve punten zijn de gebruikersvriendelijkheid van de user interface en de traagheid van de oscilloscoop. Dave is de oscilloscoop ook met een schroevendraaier te lijf gegaan, de ingewanden zijn hier te zien.

Reacties

Gepost door Lucky Luke op donderdag 8 september 2011 23:23

En bij Dave ging er ook eentje spontaan stuk, IIRC.

Anyway, ze zijn sowiso te duur voor mij, maar school heeft gelukkig best goede scope's (agilent 54621a, en er komen nieuwe tek's).

[Reactie gewijzigd op donderdag 8 september 2011 23:24]

Gepost door Jochem op vrijdag 9 september 2011 07:19

Ziet er mooi uit, ik ga vast sparen :)

Gepost door free_electron op vrijdag 9 september 2011 16:43

Ding is wel mooi, heeft groot scherm maar is traag als siroop.

Als je aan een knop draait duurt het meer dan een paar seconden voor er reactie is.
als je een trace omhoog of omlaag draait dan zie je het pijltje bewegen omhoog of omlaag maar pas als je stopt met draaien verplaatst de trace zich. Dat is onnozel.
Ditto als je hun DPO aan hebt staan. telkens je aan een knop draait moet er een volledige refresh gebeuren. ze houden de DPO info niet vast in ram maar op het scherm ... telkens er een pixel geplot wordt gaan ze de color info gaan lezen errond. Met als gevolg dat, als je een trace verplaatst de pixel infor daar op zwart staat... dpo herstart...

er zijn nog andere problemen ook, eigen aan haast al de digitale teks. Zet dat ding op 10mV / div en je hebt 1 tick ruis... ( 1 tick is 1/5 van een divisie ). goed da's 2mV . proper.
zet de scoop op 10v/div en je hebt nog steeds 1 tick ruis. Dat is nu wel 2 volt he jongens ....
hoe zoek je een rimpel van 100mV op een 10 volt signaal ? die zit in de ruisband op het scherm... Dit probleem ontstaat omdat zij puur scalen in de ingangstrap. kwatongen beweren dat je de scoop dan in AC moet zetten... maar dat klopt niet. bij complexe signalen ( zoals bij hysteretic switching regulators ) gaat er dan teveel info verloren.

En een spectrum analyser is dat niet echt... veel scoops hadden al FFT mogelijkheden dus niew is dat niet. Ok deze heeft wel wat meer dan simpele FFT maar als je echt spectrum werk gaat doen heb je toch een echte network analyser nodig , en dat is deze machiene niet.

De blind-time is ook veel te hoog.

Als je echt een vernieuwende oscilloscoop wilt zien : ga naar Rohde & Schwarz kijken. Dat is een nieuwe kijk op het scoop gebeuren.

En als het meer in het budget moet pasen : De nieuwe 3000 reeks van Agilent. ( ook op eevblog)

Gepost door Blackfin op donderdag 15 september 2011 23:37

Mooie scoop hoor, best een goed idee eigenlijk om een SA in tijd te synchroniseren. Zoals free_electron opmerkt heeft dit apparaat niet de specificaties van ene high-end Spectrum analyzer maar dat is volgens mij ook helemaal niet nodig. Hoe cool is het wel niet om het tijd en frequentiedomein tegelijkertijd te kunnen beoordelen, ik vind het een geniale zet.

Rohde & Schwarz heb ik alleen even gezien vanuit de brochure, ziet er 'leuk' uit maar ik heb nog geen echte overtuigende features gezien. Wanneer komen die verkopers dat spul nu eindelijk eens een keertje demo-en op mijn werkbank ;)

Als je ingelogd bent kun je een reactie plaatsen.