Grondlegger C-taal Dennis Ritchie overleden

Gepost door Jeroen Vreuls op vrijdag 14 oktober 2011 13:03 · Bron: The Guardian

Grondlegger C-taal Dennis Ritchie overleden

Dennis Ritchie, een van de grondleggers van de programmeertaal C, is afgelopen zaterdag na een lang ziekbed op zeventigjarige leeftijd overleden.


Ritchie startte in 1967 bij het Bell Labs Computing Sciences Research Center. Bell Labs was destijds bezig met de ontwikkeling van Multics, een besturingssysteem voor mainframes. Omdat de ontwikkeling hiervan door de complexiteit van de software mislukte, begon Ritchie samen met Ken Thompson met de ontwikkeling van een nieuw besturingsysteem genaamd UNIX. Een eerste versie hiervan draaide in 1970. Om het programmeren eenvoudiger te maken bedacht Ritchie de programmeertaal C, een taal met invloeden van de taal BCPL. In 1973 werd UNIX herschreven in C. UNIX werd daarna veel gebruikt in onder andere universiteiten. Het ontwerp van UNIX heeft ook veel invloed gehad op andere besturingssystemen, zoals Linux en Mac OS X.

In 1983 ontvingen Ritchie en Ken Thompson de Turing Award voor hun werk op het gebied van besturingssystemen en UNIX in het bijzonder. In 1999 kregen Ritchie en Thompson van president Clinton de National Medal of Technology voor hun verdiensten op het gebied van UNIX en C.

De programmeertaal C wordt al lang niet alleen gebruikt op grote mainframes. Veel microcontrollers, zoals die van Atmel, Microchip, Texas Instruments en Renesas kunnen ook geprogrammeerd worden met C. De invloed van C is ook merkbaar in andere programmeertalen zoals C++, PHP, Java en C#.

Reacties

Gepost door VWG3JB op zaterdag 15 oktober 2011 11:51

veel geleerd uit een van zijn boeken. Er zijn weinig mensen die het zo goed als hij kunnen uitleggen.

Als je ingelogd bent kun je een reactie plaatsen.