Elektronicavoedingen zonder stress van Elektor

Gepost door Jeroen Vreuls op zaterdag 16 juni 2012 23:42 · Bron: Elektor

Elektronicavoedingen zonder stress van Elektor

Onlangs heeft Elektor een boek uitgebracht over principes en schakelingen van elektronicavoedingen. Het boek, dat geschreven is door Franz Peter Zantis, behandelt zowel theorie als praktijk.


"Elektronicavoedingen zonder stress" begint met theorie van en berekeningen aan spannings- en stroombronnen. Mobiele voeding, met batterijen en accu's, inclusief laadmethodes, komen ook aan bod. In het boek staat verder beschreven hoe de uitgangsspanning en -stroom van een onbekende transformator bepaald kan worden. Gelijkrichting en afvlakking worden ook zowel in theorie als de praktijk besproken.

Het boek laat ook zien hoe netvoedingen zonder galvanische scheiding gemaakt kunnen worden (met een serieweerstand of seriecondensator). Uiteraard mag daarbij een paragraaf over veiligheid niet ontbreken. Een apart hoofdstuk behandelt spanningsstabilisatie en de meest gebruikte schakelingen daarvoor. Verder worden de formules gegeven voor het rekenen aan koeling van componenten.

Naast lineaire voedingen is er ook plek voor schakelende voedingen. De principes en basisconfiguraties van schakelende voedingen komen aan bod. Spoelen en condensatoren zijn in schakelende voedingen kritische onderdelen, daarom wordt apart behandeld welke eisen aan deze componenten gesteld worden.

"Elektronicavoedingen zonder stress" telt 292 pagina's en is voor € 39,95 te koop in de webshop van Elektor. Abonnees van het tijdschrift Elektor krijgen tijdelijk € 5,-- korting en hoeven geen verzendkosten te betalen.

Reacties

Gepost door oxurane op zondag 22 juli 2012 04:18

Leuk bericht. Ik heb 'm meteen besteld. Ik wou me altijd al eens wat meer verdiepen in voedingen. Een Nederlands boek van Elektor kan dan verhelderend werken.

Als je ingelogd bent kun je een reactie plaatsen.