Circuits Online News 13 juli 2006 nr. 108

« Vorige | Volgende » HTML | Tekst
Nummer: 108
Onderwerp: Circuits Online News 13 juli 2006 nr. 108
Datum: 13 juli 2006

 

Links
Visual Basic for Electronics Engineering Applications
Elex DVD van Elektuur
PIC dobbelsteen
Negatieve 5 A gestabiliseerde voeding
Negatieve 10 A voeding
MiscEl
Circuits Online News
donderdag 13 juli 2006 nr. 108

Visual Basic for Electronics Engineering Applications

Elektuur heeft een nieuw boek uitgebracht: Visual Basic for Electronics Engineering Application. Het Engelstalige boek is speciaal geschreven voor elektronici: het leert je namelijk niet alleen Visual Basic, ook de mogelijkheden om Visual Basic met elektronica te laten communiceren worden uitgebreid behandeld. De syntax van Visual Basic, controls, events, objecten en het maken van de user interface komen allemaal aan bod. In het tweede deel van het boek wordt behandeld hoe verschillende interfaces zoals USB, ISA en seriŽle poorten met Visual Basic gebruikt kunnen worden. Het boek, dat geschikt is voor Visual Basic 5.0, 6.0, .NET en 2005, is te koop in de webshop van Elektuur.

Elex DVD van Elektuur

Onlangs heeft Elektuur een DVD uitgebracht met daarop alle nummers van Elex. Elex was vanaf 1983 tot 1993 het kleine zusje van Elektuur. In Elex werd elektronica op een niet te ingewikkelde manier uitgelegd, waardoor het blad ook voor beginnende elektronica hobbyisten geschikt was. Omdat er nog veel vraag bleek te zijn naar de schakelingen en artikelen uit de Elex, zijn de 120 nummers nu als PDF-bestanden gedigitaliseerd en gebundeld op een DVD. Naast een index per nummer is er ook een gerubriceerd overzicht, zodat het gewenste artikel snel opgezocht kan worden. De Elex DVD is te koop in de webshop van Elektuur.

PIC dobbelsteen

Roel van Hoylandt stuurde ons een schakeling waarmee een digitale dobbelsteen gemaakt kan worden. De schakeling werkt met een PIC16F628A microcontroller, die 7 LED's aanstuurt waarmee de dobbelsteen uitgebeeld wordt. Door het gebruik van de microcontroller is het schema vrij eenvoudig. Met een druk op de knop kan men de dobbelsteen een getal laten kiezen.

Negatieve 5 A gestabiliseerde voeding

Joost Plugge stuurde ons de negatieve variant van de 5 A gestabiliseerde voeding die al op de site stond. Deze schakeling is wat aangepast zodat een negatieve spanning geleverd kan worden. In plaats van een 78xx regelaar wordt een 79xx gebruikt en in plaats van een PNP buffer transistor wordt een NPN ingezet.

Negatieve 10 A voeding

Van de 10 A voeding die op de site stond stuurde Joost Plugge ons ook de negatieve variant. Ook in deze schakeling wordt een 79xx regelaar in plaats van een 78xx gebruikt. De PNP MJ15004 buffer transistor werd door een NPN MJ15003 vervangen in de negatieve versie.

MiscEl

Miscellaneous Electronic Calculations is een programma waarin een flink aantal berekeningen op elektronisch gebied samengevoegd zijn. Het programma kan onder andere rekenen aan de wet van Ohm, decibels, koellichamen, LED's, RC-schakelingen, spanningsdelers, filters en 78xx en LM317 voedingen.


Archief
Instellingen