Circuits Online News 28 augustus 2006 nr. 109

« Vorige | Volgende » HTML | Tekst
Nummer: 109
Onderwerp: Circuits Online News 28 augustus 2006 nr. 109
Datum: 28 augustus 2006

 

Links
Radio-bouwboek van Elektuur
AVR dobbelsteen
NE555 spannings- verdubbelaar
Negatieve spanning met NE555
Dubbele dobbelsteen
PSU Designer 2.0.1
Circuits Online News
maandag 28 augustus 2006 nr. 109

Radio-bouwboek van Elektuur

Elektuur heeft een nieuw boek uitgebracht met schema's om zelf radio's te bouwen: het Radio-bouwboek. De zelfbouw van radio's is al een oud thema in de elektronica, dat de laatste tijd minder aandacht heeft gekregen door alle digitale ontwikkelingen. Radio blijft echter een interessant thema, dat in het Radio-bouwboek uitgebreid behandeld wordt. Het boek begint met meest eenvoudige radio: de detectorradio. Hierna worden onder andere audion-ontvangers, HF-oscillatoren en superhet-ontvangers behandeld. Er worden zowel schema's met halfgeleiders als met buizen gegeven. Als laatste komt digitale radio (DRM) aan bod. Het boek is te koop in de webshop van Elektuur.

AVR dobbelsteen

Naar aanleiding van de PIC dobbelsteen die een tijdje geleden op de site is geplaatst, heeft Marcel Mulder een dobbelsteen voor een AVR microcontroller ontworpen. De dobbelsteen werkt met een Atmel ATtiny2313 microcontroller. Naast de microcontroller en de LED's zijn slechts een paar componenten nodig. Doordat de dobbelsteen is voorzien van een slaapstand, kan de schakeling ook eenvoudig met batterijen gevoed worden.

NE555 spanningsverdubbelaar

Deze schakeling laat zien dat met een NE555 op eenvoudige wijze een spanningsverdubbelaar gemaakt kan worden. De 555 wordt hiervoor als astabiele multivibrator geschakeld met een frequentie van ongeveer 20 kHz. De schakeling kan ongeveer 30 mA leveren.

Negatieve spanning met NE555

Door een aantal componenten van de NE555 spanningsverdubbelaar anders aan te sluiten, kan de schakeling een negatieve spanning leveren. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor het voeden van opamps met een asymmetrische voedingsspanning. Ook deze schakeling kan ongeveer 30 mA leveren.

Dubbele dobbelsteen

Wederom een schakeling voor een digitale dobbelsteen, een dubbele deze keer, ingestuurd door Peter. De schakeling maakt gebruik van een Atmel ATtiny26 microcontroller die 14 LED's aanstuurt die twee dobbelstenen visualiseren. Twee drukknoppen zorgen voor de bediening. De software voor de microcontroller, die in Basic is geschreven, is samen met een printlayout te downloaden van de site.

PSU Designer 2.0.1

PSU Designer is een programma waarmee ongestabiliseerde voedingen gesimuleerd kunnen worden. Het programma kan zowel met buizen als solid-state gelijkrichters overweg. Naast gelijkrichters kunnen condensatoren, weerstanden en spoelen aan het ontwerp toegevoegd worden. Aan de hand van grafieken kan de spanning over en de stroom door de verschillende componenten bekeken worden, zodat een optimale voeding ontworpen kan worden.


Archief
Instellingen