Circuits Online News 27 juni 2007 nr. 112

« Vorige | Volgende » HTML | Tekst
Nummer: 112
Onderwerp: Circuits Online News 27 juni 2007 nr. 112
Datum: 27 juni 2007

 

Links
Draadloze communicatie- technologie
Boek PIC Microcontrollers
Modulatie en demodulatiemethoden
Overwegbeveiliging
Magenta
Nieuwe forumzoekmachine
Circuits Online News
woensdag 27 juni 2007 nr. 112

Draadloze communicatietechnologie

Elektuur heeft een nieuw boek op markt gebracht over draadloze communicatietechnologie. Het boek geeft een overzicht van het actuele aanbod aan draadloze communicatietechnieken. De technieken die in het boek aan bod komen zijn onder andere WiFi, DECT, Bluetooth, RFID, IrDA en UWB (Ultra Wide Band). Het eerste deel van het boek bevat de theoretische achtergrond voor de besproken technieken. In het tweede praktische deel van Draadloze communicatietechnologie worden een drietal bouwprojecten gepresenteerd, waarmee de beschreven technieken in de praktijk gebracht kunnen worden. Het boek is te koop in de webwinkel van Elektuur.

Boek PIC Microcontrollers

Onlangs heeft Elektuur het boek PIC Microcontrollers uitgebracht. In dit boek zijn 50 projecten met PIC microcontrollers te vinden waarmee je op een leuke manier de hardware en de software van de PIC microcontrollers leert kennen. In de projecten maak je kennis met de mogelijkheden die de microcontrollers bieden, zoals I/O, A/D conversie, RS232 verbindingen, RAM en EEPROM geheugen en timers. Enkele voorbeelden van projecten die in het boek aan bod komen zijn een alarm, rader, klok, VU-meter, RGB-fader en een lichtkrant. De microcontrollers worden geprogrammeerd met de eenvoudige maar krachtige open source programmeertaal JAL. PIC Microcontrollers is te koop in de webshop van Elektuur.

Modulatie en demodulatiemethoden

Roeland Dilz heeft een uitgebreid artikel geschreven over modulatiemethoden. Het artikel behandelt de modulatiemethoden CW (Continuous Wave), AM, FM, QAM (Quadrature Amplitude Modulation) en enkelzijband. In het artikel wordt redelijk wat wiskunde gebruikt, dus wellicht is het een goede gelegenheid om je wiskunde kennis wat bij te spijkeren.

Overwegbeveiliging

Erwin Bergkamp stuurde ons een schakeling voor een overwegbeveiliging voor een modelspoorbaan. De schakeling laat 2 paartjes LED's beurtelings knipperen als er in een bepaald baanvak een trein gedetecteerd wordt. De koppeling met de spoorbaan gebeurd met een optocoupler. Voor het knipperen van de LED's wordt een NE555 timer IC ingezet.

Magenta

Magenta is een wetenschappelijke calculator voor op de PC. Naast rekenen kun je met de calculator ook 2D en 3D grafieken van zelf ingevoerde functies maken. Aangezien je in de elektronica hobby veel met wiskunde in aanraking komt, is dit programma handig voor elke elektronicahobbyist.

Nieuwe forumzoekmachine

Onlangs is de zoekmachine van het forum wederom vernieuwd. Deze zoekmachine kan een stuk beter omgaan met het constant groeiende forum. Verder biedt de zoekmachine uitgebreidere zoekmogelijkheden. Daarnaast is het nu ook mogelijk om binnen een topic te zoeken. Zo kun je ook in grote topics snel vinden wat je zoekt.


Archief
Instellingen