Circuits Online News 12 november 2007 nr. 113

« Vorige | Volgende » HTML | Tekst
Nummer: 113
Onderwerp: Circuits Online News 12 november 2007 nr. 113
Datum: 12 november 2007

 

Links
Meettechniek in de praktijk
Simpele RF zender en ontvanger
Thermometer met DS1820
PIC programmer met externe voeding
Circuits Online News
maandag 12 november 2007 nr. 113

Meettechniek in de praktijk

Elektor (vroeger bekend als Elektuur) heeft onlangs een nieuw boek uitgebracht: Meettechniek in de praktijk. Het boek behandelt een van de fundamentele taken van een elektronicus: meten. Omdat meten voortdurend terug komt in de elektronica is het belangrijk om te weten hoe je metingen moet uitvoeren en hoe je de resultaten moet interpreteren. Hierbij kan het boek helpen. Het boek behandelt eerst de principes van de meettechniek: de grootheden en eenheden in de elektronica. Hierna komen het meten van spanning, stroom, weerstand, frequentie en capaciteit aan de orde. In aparte hoofdstukken worden analoge en digitale oscilloscopen, metingen in de autotechniek en metingen in de elektrotechniek behandeld. Ook analoge en digitale multimeters en signaalgenerators worden besproken. Meettechniek in de praktijk is voor € 32,50 te koop in de webshop van Elektor.

Simpele RF zender en ontvanger

Van Bart Hiddink ontvingen wij een aantal PDF-bestanden waarin een RF zender en ontvanger voor seriële data wordt beschreven. De zender gebruikt een zendermodule van RF Solutions, de RTFQ1. De ontvanger maakt gebruik van de module RRFQ1 van dezelfde fabrikant. Naast een schema en printontwerp voor zender en ontvanger wordt ook besproken hoe een succesvolle dataverbinding opgezet kan worden.

Thermometer met DS1820

Bob van Schie stuurde ons een schakeling van een temperatuurmeter met een Dallas DS1820 temperatuur sensor. De temperatuur wordt getoond op een HD44780 compatible LCD. Een Microchip PIC16F628A microcontroller leest de temperatuur uit de sensor en toont de temperatuur op het LCD.

PIC programmer met externe voeding

Veel simpele programmers voor PIC microcontrollers hebben het nadeel dat ze niet werken op computers met een te lage spanning op de seriële poort, zoals dat vaak bij laptops het geval is. Deze programmer gebruikt een externe voeding, zodat de programmeerspanning altijd hoog genoeg is. De programmer kan samenwerken met de programmersoftware WinPic of IC-Prog.

Nieuwe moderator

Omdat het forum van Circuits Online steeds verder blijft groeien, hebben wij besloten het moderatorteam uit te breiden. Guido Mennen, oftewel Sine, komt het team versterken. Wij wensen Guido veel succes en plezier met het modereren.


Archief
Instellingen