Circuits Online News 25 december 2007 nr. 114

« Vorige | Volgende » HTML | Tekst
Nummer: 114
Onderwerp: Circuits Online News 25 december 2007 nr. 114
Datum: 25 december 2007

 

Links
Tweede Audio Special van Elektor
Transistor viert zestigste verjaardag
PCB Artist
Electronics Assistant
Circuits Online News
dinsdag 25 december 2007 nr. 114

Tweede Audio Special van Elektor

Na het succes van deel 1 heeft Elektor opnieuw een Audio Special uitgebracht. Speciaal voor audiohobbyisten heeft Elektor de Audio Special samengesteld, een uitgave vol met ontwerpen op het gebied van audio.

De tweede Audio Special bevat drie versterkerontwerpen met buizen waaronder een 30 Watt versterker met variabele dempingsfactor. Ook is er aandacht voor versterkers met halfgeleiders. Zo wordt een gebalanceerde voorversterker met relais volumeregeling besproken. Sander Sassen ontwierp verder een 120 Watt klasse (A)B-versterker, die eenvoudiger na te bouwen is dan de ExtremA klasse-A versterker.

Naast ontwerpen voor versterkers staan in de Audio Special ook een zestal luidsprekerontwerpen, waaronder monitorspeakers, een compacte actieve subwoofer en een drieweg open-baffle dipool.

De Elektor Audio Special 2 is te koop in de winkel of in de webshop van Elektor.

Transistor viert zestigste verjaardag

Zestien december jongstleden was het precies 60 jaar geleden dat William Shockley, John Bardeen en Walter Brattain van Bell Labs de eerste werkende transistor bouwden. Deze uitvinding zou de wereld voorgoed veranderen.

Naar aanleiding van onderzoek bij Bell Labs naar halfgeleiders voor gebruik in radarinstallaties, bouwden Shockley, Bardeen en Brattain op 16 december 1947 de eerste werkende puntcontact transistor. De puntcontact transistor werd al snel (eerste versie in 1948) opgevolgd door de bipolaire transistor.

De eerste transistors waren alleen geschikt voor lage vermogens en lage frequenties, maar deze problemen werden mettertijd verholpen. In het begin werd germanium als halfgeleider gebruikt, maar in 1954 werd de eerste silicium transistor gemaakt. Silicium transistors hebben een groter temperatuurbereik en zijn makkelijker te produceren.

De transistor wordt volgens velen gezien als de belangrijkste uitvinding van de twintigste eeuw. De moderne samenleving is niet voor te stellen zonder de transistor. Dat hadden Shockley, Bardeen en Bartain 60 jaar geleden met geen mogelijkheid kunnen vermoeden.

PCB Artist

PCB Artist is een programma waarmee je schema's kunt tekenen en op basis van het schema een print kunt ontwerpen. Het programma is primair bedoeld om printen mee te ontwerpen die vervolgens bij de auteur Advanced Circuits besteld kunnen worden, maar het kan ook gebruikt worden zonder gebruik te maken van de printservice. PCB Artist bevat verder een autorouter en is gratis te gebruiken.

Electronics Assistant

Met Electronics Assistant kun je verschillende berekeningen op het gebied van elektronica uitvoeren. Zo kun je rekenen aan weerstandsdelers, voorschakelweerstanden voor LED's, serie- en parallelschakelingen van condensatoren, frequentie, vermogen en nog veel meer. Electronics Assistant is freeware.

Prettige kerst en een gelukkig 2008!

Het is inmiddels traditie om als het jaar zo langzamerhand ten einde komt, terug te blikken op het afgelopen jaar. In 2007 is Circuits Online wederom verder gegroeid. De site werd dit jaar ongeveer 3,6 miljoen keer bezocht. Het aantal geregistreerde gebruikers steeg tot ruim 23.000. Samen zorgden zij ervoor dat het forum nu uit meer dan 720.000 berichten bestaat. Het Circuits Online Team wenst je fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar. We hopen we dat je in 2008 ook veel plezier beleeft aan de elektronica hobby.


Archief
Instellingen