Circuits Online News 30 juni 2008 nr. 116

« Vorige | Volgende » HTML | Tekst
Nummer: 116
Onderwerp: Circuits Online News 30 juni 2008 nr. 116
Datum: 30 juni 2008

 

Links
Fundamentele versterkertechniek met elektronenbuizen
Nieuwe versie van EAGLE Layout Editor
Kunstmatige intelligentie met microcontrollers
Software Defined Radio van Elektor
Ledtester
Circuits Online News
maandag 30 juni 2008 nr. 116

Fundamentele versterkertechniek met elektronenbuizen

Elektor heeft een nieuw boek uitgebracht: Fundamentele versterkertechniek met elektronenbuizen, een boek waarmee je leert hoe je buizenversterkers ontwerpt en bouwt.

Na de inleiding volgt een hoofdstuk over de grondbeginselen van elektronenemissie. Daarna worden de diode, triode, tetrode en penthode behandeld. Ook wordt er gekeken naar de grenzen van audiofrequenties en wordt niet-lineaire vervorming en ruis uitgelegd. Verder is een hoofdstuk besteed aan tegenkoppeling. Tenslotte wordt de bouw van buizenversterkers besproken. De besproken theorie wordt in veel gevallen getoetst aan de praktijk door middel van experimenten.

Fundamentele versterkertechniek met elektronenbuizen telt 805 pagina's en is te koop in de webshop van Elektor.

Nieuwe versie van EAGLE Layout Editor

CadSoft heeft onlangs versie 5 van het veelgebruikte EAGLE printontwerpprogramma uitgebracht. Veel van de nieuwe functies in deze versie zijn gericht op een eenvoudigere bediening. Verder zijn ook een aantal functies toegevoegd, zoals een omvangrijke elektra-bibliotheek voor het maken van normconforme elektrische schema's.

Een andere vernieuwing is dat de schema-editor nu als zelfstandig programma beschikbaar is. Ook heeft EAGLE vanaf versie 5 een context-menu dat bij het aanklikken van een object met de rechter muistoets wordt geopend en waarin alle object-eigenschappen gemakkelijk kunnen worden ingesteld.

EAGLE is verkrijgbaar in een Light (freeware) versie, een Standard en een Professional versie. Voor hobbyisten is de non-profit versie beschikbaar, die dezelfde functies biedt als de Standard versie.

Kunstmatige intelligentie met microcontrollers

Onlangs heeft Elektor een nieuw boek op de markt gebracht: Kunstmatige Intelligentie. In dit boek worden projecten beschreven waarmee je microcontrollers 'intelligent' kunt maken.

Kunstmatige Intelligentie beschrijft 20 projecten waarbij kunstmatige intelligentie en zelflerende technieken gebruikt worden. Verschillende technieken uit de kunstmatige intelligentie komen aan de orde, waaronder expert systemen, neurale netwerken, het genetisch algoritme en de cellulaire automaat. Enkele voorbeelden van projecten die beschreven worden zijn een robot die door het huis zwerft op zoek naar iemand om mee te spelen, een microcontroller die een spel leert te spelen totdat je niet meer kunt winnen en een robot die graag open ruimtes opzoekt.

In het boek wordt de programmeertaal JAL gebruikt om de software te ontwikkelen. Het boek is te koop in de webshop van Elektor.

Software Defined Radio van Elektor

In mei 2007 publiceerde Elektor het project 'Software Defined Radio met USB-interface'. Dit was een ontwerp voor een digitale ontvanger voor de kortegolf. Om een overzicht te geven van alle mogelijkheden met deze ontvanger is nu het boek Software Defined Radio uitgebracht.

Het boek begint met uitleg over en de bouw van het Elektor project van mei 2007. Vervolgens wordt diverse software besproken, zoals DREAM en door Elektor zelf geschreven afstemsoftware. De in het boek besproken software is gratis te downloaden. Antennes en voorversterkers komen ook aan de orde. In een apart hoofdstuk wordt de ontvangst van VLF en ultrasoon signalen behandeld.

Ledtester

Henry Schouwstra heeft een schakeling ontworpen waarmee LED's getest kunnen worden. De schakeling gebruikt een opamp geschakeld als een stroombron. Met een potmeter kan de stroom door de LED van 0 tot 30 mA gevarieerd worden. Hiermee kunnen alle standaard LED's getest worden. Van de schakeling is ook een print-layout beschikbaar.


Archief
Instellingen