Circuits Online News 24 december 2008 nr. 117

« Vorige | Volgende » HTML | Tekst
Nummer: 117
Onderwerp: Circuits Online News 24 december 2008 nr. 117
Datum: 24 december 2008

 

Links
Nieuw boek van Elektor over AVR microcontrollers
Thyristor en TRIAC tester
Lichtbak timer
Optocoupler met groot ingangsbereik
One button on/off
Circuits Online News
woensdag 24 december 2008 nr. 117

Nieuw boek van Elektor over AVR microcontrollers

Elektor heeft onlangs een nieuw boek uitgebracht: AVR - hardware en C-programmering in de praktijk. Met dit boek kunnen zowel beginners als gevorderden kennismaken met AVR microcontrollers en programmeren in C.

De auteur introduceert in het boek eerst de AVR microcontrollers en de ontwikkelomgeving. Hierna komen een aantal projecten aan bod waarin veel aspecten van de hardware en software worden behandeld, zoals I/O met displays, timers, interrupts, PWM en seriële communicatie. Voor het grootste deel van de projecten wordt gebruik gemaakt van het Mini-Megaboard, dat in 2006 in de Elektuur werd beschreven. Het is echter ook mogelijk om eigen experimenteerprinten te gebruiken.

Het boek besluit met enkele voorbeeldprojecten, waaronder een klok met DCF77-ontvanger, een GPS-ontvanger en een project voor data overdracht per SMS. AVR - hardware en C-programmering in de praktijk telt 308 pagina's en is te koop in de webshop van Elektor.

Thyristor en TRIAC tester

Peter Claus stuurde ons een schakeling voor een eenvoudige maar doeltreffende thyristor en TRIAC tester. Door middel van een LED geeft de schakeling aan of de thyristor of TRIAC goed werkt.

Lichtbak timer

Thijs Möring heeft een weekje geleden zijn ontwerp voor een printplaat lichtbak timer online gezet. De tijd is instelbaar van 1 seconde tot ruim anderhalf uur. De bediening gebeurt door middel van een keypad met 12 toetsen. Een LCD laat de resterende tijd zien. Het geheel wordt bestuurd door een Atmel ATtiny2313 microcontroller. Thijs heeft ook een printlayout van de timer gemaakt.

Optocoupler met groot ingangsbereik

Van Bart Hiddink ontvingen wij een schakeling voor een optocoupler met een spanningsbereik van ongeveer 10V tot ruim 250V (DC en AC). Twee transistoren in de schakeling zorgen ervoor dat de optocoupler niet meer dan 6V krijgt zodat de optocoupler niet wordt overbelast.

One button on/off

Evert stuurde ons een schakeling waarmee microcontroller schakelingen met één knop aan- en uitgeschakeld kunnen worden. In de schakeling schakelt de microcontroller zijn eigen voedingsspanning af. Na een druk op de knop zorgt de schakeling ervoor dat de microcontroller weer spanning krijgt. In rust gebruikt de schakeling minder dan 1 µA.

Prettige kerstdagen en een gelukkig 2009!

Het is inmiddels bijna een traditie om tijdens de kerstperiode de Circuits Online nieuwsbrief te sturen. Het is ook traditie om dan terug te blikken op het afgelopen jaar, maar deze keer kijken we vooral uit naar het volgend jaar. In 2009 bestaat Circuits Online namelijk 10 jaar. Het Circuits Online Team wenst je fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!


Archief
Instellingen