Circuits Online News 6 april 2009 nr. 118

« Vorige | Volgende » HTML | Tekst
Nummer: 118
Onderwerp: Circuits Online News 6 april 2009 nr. 118
Datum: 6 april 2009

 

Links
CD met Audio Specials van Elektor
Pulsrelais
Op Amps for Everyone Design Guide
Circuits Online T-shirts
Circuits Online News
maandag 6 april 2009 nr. 118

CD met Audio Specials van Elektor

Tussen 1986 en 1996 heeft Elektuur een flink aantal Luidspreker en Audio Specials uitgebracht. Omdat er nog steeds vraag is naar deze specials heeft Elektor besloten de uitgaven te digitaliseren en op een CD-ROM te zetten.

In de specials (12 Nederlandse en 11 Duitse versies) zijn in totaal meer dan 140 ontwerpen voor zelfbouw luidsprekerboxen te vinden. Gesloten, bassreflex, transmission line: alle types ontwerpen komen aan bod. Daarnaast zijn er ook ontwerpen van zelfbouw audio elektronica op de CD-ROM te vinden, zoals filters, eindversterkers, hoofdtelefoonversterkers en voorversterkers. Ook de nodige achtergrondartikelen op het gebied van audio ontbreken niet in de specials.

De artikelen zijn als afzonderlijke PDF-bestanden op de CD-ROM gezet. Een index per special, per rubriek en een zoekfunctie zorgt ervoor dat een artikel snel gevonden kan worden. De CD-ROM is te koop in de webshop van Elektor.

Pulsrelais

Desmond Hensbergen stuurde ons een schakeling waarmee je met een drukknop een relais kunt bedienen. Na een druk op de knop schakelt het relais in of uit. De schakeling is eenvoudig op te bouwen op gaatjesprint en neemt niet veel ruimte in. De schakeling maakt gebruik van een 741 opamp. Een printontwerp van de schakeling is ook beschikbaar.

Op Amps for Everyone Design Guide

Texas Instruments heeft een gratis PDF e-book over opamps op haar website staan. Dit document bevat informatie over de historie, werking en het gebruik van opamps. Feedback, ruis, oscillatoren, filters, printontwerp: het komt allemaal aan bod in de maar liefst 464 pagina's van het boek. Het boek is verplichte literatuur voor iedereen die zich met opamps bezig houdt.

Rosmalen 2009

Op zaterdag 14 maart was wederom de Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen. Voor de elektronica- en HF-liefhebber is dit altijd een van mooiste evenementen van het jaar, want het biedt de mogelijkheid om leuke spulletjes voor weinig aan te schaffen en om bekenden te ontmoeten.

Voor de tweede keer was Circuits Online op de markt vertegenwoordigd met een stand. Op de stand werden eerder ingezamelde tweedehands elektronica spulletjes verkocht. Thijs Möring had een vijftigtal SMD bouwpakketjes gemaakt voor een 1,5 V witte LED zaklamp. Ook werden SMD onderdelenpakketjes verkocht, die gesponsord waren door SMDShop.nl. Verder waren ook heuse Circuits Online T-shirts in de aanbieding. De opbrengst van dit alles kwam volledig ten goede aan Circuits Online.

De stand was een groot succes. Bij deze willen wij de vrijwilligers bedanken die de organisatie van de stand op zich genomen hebben. Uiteraard danken wij ook de bezoekers van de stand die met hun aankopen Circuits Online gesteund hebben. Er zijn overigens nog Circuits Online T-shirts te koop, kijk daarvoor op de link.


Archief
Instellingen