Circuits Online News 16 november 2009 nr. 120

« Vorige | Volgende » HTML | Tekst
Nummer: 120
Onderwerp: Circuits Online News 16 november 2009 nr. 120
Datum: 16 november 2009
Kun je deze e-mail nieuwsbrief niet goed lezen, klik dan hier om de online versie te bekijken.
Circuits Online
  Circuits Online News nr. 120 maandag 16 november 2009  
 

Nieuwe server voor Circuits Online
Nieuwe server voor Circuits Online Sinds eind oktober 2006 heeft Circuits Online een eigen server. Nu, drie jaar later, werd het tijd voor een nieuwe server zodat de server weer up-to-date is.

De nieuwe dedicated server is op 2 november in gebruik genomen. Het is een 1U server met een Quad Core Intel Xeon 2,66 GHz. Er is 4 GB RAM aan boord, vergezeld van twee 500 GB SATA 7200 RPM harde schijven. Deze schijven zijn geconfigureerd in RAID 1. Aan de software kant draait de server nog steeds op Linux met Apache, MySQL en PHP.

Met deze specs is de server een flink stuk krachtiger dan de vorige server. Hierdoor kan Circuits Online dus nog verder groeien!

De nieuwe server is mede mogelijk gemaakt door alle donaties die wij in de afgelopen jaren hebben mogen ontvangen. Bij deze willen wij alle donateurs bedanken voor hun steun aan Circuits Online.

Verder willen wij ook Shock Media bedanken voor hun sponsoring en goede beheer van de server.

Elektor organiseert Elektor Live! 2009
Elektor organiseert Elektor Live! 2009 Op zaterdag 21 november organiseert Elektor voor de tweede keer het elektronica evenement Elektor Live! in het Evoluon te Eindhoven.

Op Elektor Live! 2009 vind je diverse lezingen, een beurs, demonstraties en workshops. Een aantal items uit het programma zijn: het grafisch programmeren van microcontrollers, BASCOM-AVR, Software Defined Radio, SMT-Oven Tips & Tricks en Domotica. In de Radio Repair Shop neemt Jan Buiting (bekend van de Elektor rubriek Retro-tronica) je mee naar de radio & TV reparatiewerkplaats anno 1965, toen alle apparatuur nog gerepareerd werd in plaats van weggegooid. Ook zal een ruimte gereserveerd worden voor audio-projecten die in Elektor zijn beschreven.

Op de beurs zullen een aantal bedrijven zoals Vermeulen Printservice, Amplimo, Delta Elektronika en Rohde & Schwarz zich presenteren. Ook Elektor producten zoals de SMT oven, E-blocks en de ElektorWheelie zijn te bekijken.

Het evenement speelt zich af in het Evoluon in Eindhoven. Het Evoluon is in de jaren 60 gebouwd door Philips en tot eind jaren 80 in gebruik geweest als technologiemuseum. Sinds 1996 wordt het gebruikt als congres- en evenementencentrum.

Inschrijven voor Elektor Live! is gratis voor Elektor abonnees. Niet abonnees betalen € 15,--. Alle deelnemers ontvangen een Elektor- waardebon van € 15,--. Het evenement is geopend van 9:30 tot 16:30 uur. Zie het topic op het forum voor meer informatie.

Programmeerbare Logica van Elektor
Programmeerbare Logica van Elektor Elektor heeft een nieuw boek uitgebracht: Programmeerbare Logica: Van 0 en 1 tot FPGA. Het boek is geschreven door Vincent Himpe. Het boek behandelt veel aspecten van digitale elektronica, van eenvoudige poortjes tot FPGA's en CPLD's.

Het boek begint met de basis van digitale elektronica en logische bouwstenen. Moderne logische systemen zijn echter te complex om met losse logische circuits en IC's op te bouwen. In het tweede deel van het boek wordt daarom programmeerbare logica, zoals FPGA en CPLD besproken.

In het boek worden ook VHDL en Verilog behandeld, de talen waarmee programmeerbare logica geprogrammeerd kan worden. Het boek geeft ook antwoord op de vraag hoe deze componenten fysiek geprogrammeerd moeten worden en wat de randvoorwaarden voor bijvoorbeeld stroomvoorziening en signaalconditionering zijn.

Het boek sluit af met een project: een klok met alarmfunctie. Deze wordt zowel in Verilog als in VHDL geïmplementeerd. Alles wat in het boek besproken wordt is direct implementeerbaar met de gratis ontwikkelomgeving Quartus van Altera.

De auteur Vincent Himpe is geen onbekende voor Circuits Online. Vincent is op het Forum misschien beter bekend als free_electron. Voor dit boek heeft hij op het Forum eerder om input gevraagd. Vincent woont en werkt sinds 2005 in San Jose, in Silicon Valley. Drie jaar geleden bracht hij bij Elektor het boek Visual Basic for Electronics Engineering Applications uit.

Het boek Programmeerbare Logica telt 608 pagina's en is voor € 49,50 te koop in de webshop van Elektor.

Cetina CAD
Met Cetina CAD kun je frontplaten van behuizingen ontwerpen. Op de frontplaat kun je onder andere tekst, lijnen en polygonen kwijt. Ook is er een library aanwezig met objecten die je in kan voegen.

Na het ontwerpen kun je de creatie uitprinten. Ook is het mogelijk om het ontwerp naar Front Panel Expert te sturen, die het frontplaat dan met een CNC-machine uitfrezen. Cetina CAD laat zien hoeveel de frontplaat gaat kosten als je 'm bij Front Panel Expert laat maken.

 
© 1999 - 2009 Circuits Online Team · Archief · Afmelden