Circuits Online News 24 maart 2010 nr. 121

« Vorige | Volgende » HTML | Tekst
Nummer: 121
Onderwerp: Circuits Online News 24 maart 2010 nr. 121
Datum: 24 maart 2010
Kun je deze e-mail nieuwsbrief niet goed lezen, klik dan hier om de online versie te bekijken.
Circuits Online
  Circuits Online News nr. 121 woensdag 24 maart 2010  
 

Nieuw boek over digitale elektronica van Elektor
Nieuw boek over digitale elektronica van Elektor Elektor heeft een nieuw boek uitgebracht: Digitale Elektronica. Het boek bevat 50 experimenten waarmee de beginselen van de digitale elektronica verduidelijkt worden.

Het boek begint met de basiscomponenten van digitale elektronica: logische poorten. De NAND, AND, NOR, OR, XOR en XNOR worden allemaal behandeld. Ook RS- en JK-flipflops worden beschreven, evenals schuifregisters en tellers.

In de rest van het boek worden schakelingen beschreven die met deze logische bouwstenen gemaakt kunnen worden, zoals een toongenerator, een alarminstallatie, een tijdschakelaar en een elektronische dobbelsteen. Van elke schakeling wordt naast het schema ook de bouwopstelling op breadboard gegeven.

Het boek is vooral bedoeld voor studenten en hobby-elektronici die in de digitale elektronica of digitale besturingstechniek ge´nteresseerd zijn. De kennis uit het boek kan gebruikt worden als basis om verder met microcontrollers aan de slag te gaan.

Digitale Elektronica telt 180 pagina's is te koop in de webshop van Elektor voor € 29,95.

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen
Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen Zaterdag 13 maart was wederom de Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen. Voor de derde keer was Circuits Online op de markt vertegenwoordigd met een eigen stand.

Op de stand werden tweedehands elektronica spulletjes verkocht. Martijn had bouwpakketjes gemaakt voor een 12 Volt PWM-regelaar, die onder andere gebruikt kan worden als LED-controller en motorregelaar. Doordat de printjes nog niet binnen waren, konden er helaas geen bouwpakketjes van Thijs M÷ring verkocht worden, maar deze zullen samen met de PWM bouwpakketjes later nog in een inkoopactie op het forum verkocht worden. Verder werden ook SMD onderdelenpakketjes verkocht, die gesponsord waren door SMDShop.nl. De Circuits Online T-shirts mochten ook niet in het aanbod ontbreken.

Dit jaar werd ook weer een prijsvraag georganiseerd. Er werd een schema gegeven, met de vraag wat er niet aan klopte. De prijsvraag is gewonnen door ElektronThomas die zag dat een PNP-transistor een NPN-transistor had moeten zijn. Het boek Digitale Elektronica: 50 praktische schakelingen van Elektor is inmiddels naar hem onderweg.

De stand was wederom een groot succes. Bij deze willen wij alle vrijwilligers bedanken die zich voor de stand heeft ingezet. Uiteraard danken wij ook de bezoekers van de stand die met hun aankopen Circuits Online gesteund hebben.

Bekijk foto's en video's »

KiCad
KiCad is een gratis EDA pakket dat bestaat uit een schema editor, een print layout programma en een Gerber viewer. Met de schema editor kun je schema's tekenen en deze vervolgens omzetten naar een print layout. Het pakket is vrij compleet en biedt ook de mogelijkheid om een 3D versie van de print te bekijken.

Op het Circuits Online forum is meerdere malen gediscussieerd over KiCad. Niet iedereen blijkt het pakket als even gebruikersvriendelijk te ervaren, maar voor wie op zoek is naar een gratis open source print-layout pakket kan KiCad wellicht een goed alternatief vormen voor betaalde pakketten.

 
© 1999 - 2010 Circuits Online Team · Archief · Afmelden