Circuits Online News 31 juli 2010 nr. 122

« Vorige | Volgende » HTML | Tekst
Nummer: 122
Onderwerp: Circuits Online News 31 juli 2010 nr. 122
Datum: 31 juli 2010
Kun je deze e-mail nieuwsbrief niet goed lezen, klik dan hier om de online versie te bekijken.
Circuits Online
  Circuits Online News nr. 122 zaterdag 31 juli 2010  
 

50 PIC Microcontroller projecten van Elektor
50 PIC Microcontroller projecten van Elektor Elektor heeft een nieuw boek uitgebracht met 50 afwisselende PIC microcontroller projecten. In het boek wordt de programmeertaal JAL gebruikt. Om het nabouwen makkelijk te maken kunnen alle projecten op breadboard nagebouwd worden.

In het boek worden diverse projecten beschreven, zoals een 230V lichtdimmer, een capacitieve vloeistofniveaumeter en een pratende microcontroller. Bij de projecten komen veel verschillende technieken aan de orde, zoals wisselstroom (230V), I²C, USB, SPI, RS232, rotary encoders, CAN-bus, 7-segment displays, videocamera's, en A/D- en D/A-conversie.

De schema's en uitleg bij de projecten maakt het nabouwen makkelijk. Bij ieder project wordt in het kort de theorie uitgelegd. De projecten en technieken uit het boek kunnen ook als basis dienen voor eigen grotere projecten.

In het boek worden drie PIC microcontrollers gebruikt: de PIC16F877A, PIC18F4455 en de PIC18F4685. Daarnaast wordt beschreven hoe programma's van de ene microcontroller naar de andere omgezet kunnen worden. Alle benodigde software, inclusief compiler voor de programmeertaal JAL is gratis te downloaden. Achter in het boek is een volledige beschrijving van JAL te vinden, inclusief uitleg over de gebruikte libraries.

50 PIC Microcontroller projecten is geschreven door Bert van Dam en is bedoeld als aanvulling op het boek PIC Microcontrollers van dezelfde auteur. Het boek telt 437 pagina's en is voor € 39,50 te koop in de webshop van Elektor.

Gratis print ontwerptool: DesignSpark PCB
Gratis print ontwerptool: DesignSpark PCB RS Components heeft een nieuw ontwerpprogramma voor printplaten gepresenteerd. Het pakket, DesignSpark PCB, heeft geen restricties en is gratis te gebruiken. RS Components heeft ook een community website gelanceerd waarop ontwerpers ervaringen en ideeŽn kunnen uitwisselen.

DesignSpark PCB is gratis te downloaden op de website. Het pakket werkt op Windows XP, Vista en 7. Aan een versie voor Linux wordt gewerkt. Om gebruik te maken van alle features moet je een account aanmaken op DesignSpark website en het pakket activeren.

Het pakket heeft geen restricties wat betreft printplaat afmetingen, aantal pins of layers. DesignSpark PCB heeft een uitgebreide componenten library. Gebruikers kunnen libraries via de website met elkaar delen. Het is ook mogelijk om EAGLE ontwerpen en libraries te importeren. Exporteren naar diverse formaten zoals Gerber behoort ook tot de mogelijkheden.

RS component heeft het pakket samen met Number One Systems ontwikkeld, een specialist op het gebied van CAD-software voor elektronica. Met de introductie van DesignSpark PCB biedt RS Components een alternatief voor EAGLE, dat in de freeware versie echter maximaal printplaten van 80x100 mm ondersteunt. EAGLE wordt gesponsord door Farnell, een concurrent van RS Components.

Kijk voor meer informatie op de website van DesignSpark of het topic op het forum.

Nieuw low-cost microcontroller development board van TI
Nieuw low-cost microcontroller development board van TI Texas Instruments heeft onlangs een development board voor hun MSP430 serie microcontrollers op de mark gebracht. TI biedt het board, LaunchPad, aan voor slechts $4,30. Met de introductie van de LaunchPad lijkt Texas Instrument de concurrentie aan te willen gaan met de Arduino.

Het development board is geschikt voor MSP430 serie microcontrollers van TI. Deze low-power en low-cost microcontrollers zijn 16 bit en hebben volgens TI betere performance dan 8 bit microcontrollers. De goedkoopste en simpelste microcontroller uit de serie is verkrijgbaar vanaf $0,25.

De LaunchPad bestaat uit het development board, twee MSP430 microcontrollers, een mini-USB kabel, PCB connectors, een kristal en een quick start guide. Beide meegeleverde microcontrollers hebben een 14-pin DIP behuizing en 2 kB flash geheugen. Een van de twee microcontrollers heeft ook een 10 bit ADC. Deze controller is geprogrammeerd met een voorbeeldprogramma dat een aantal features van de microcontroller demonstreert.

Voor het ontwikkelen met het board stelt Texas Instruments de tools IAR Embedded Workbench en Code Composer Studio ter beschikking. Hiermee is het mogelijk om in C of assembly software te maken en te debuggen.

De LaunchPad vertoont veel overeenkomsten met de Arduino, het open-source microcontroller platform dat populair is onder hobbyisten. Het Arduino platform maakt gebruik van Atmel microcontrollers. De LaunchPad is onder andere verkrijgbaar in de webshop van TI voor de prijs van $4,30. Op de wiki van TI is meer informatie te vinden over de LaunchPad.

Langzaam knipperlicht
Gebruiker deKees stuurde ons een schema voor een langzaam knipperlicht. Deze schakeling zorgt ervoor dat een gloeilampje langzaam knippert, dat wil zeggen dat de lamp steeds feller gaat branden totdat een maximum is bereikt en dan weer langzaam in sterkte afneemt tot de lamp weer uit is. De schakeling maakt gebruik van pulsbreedtemodulatie (PWM) zodat weinig vermogen verloren gaat. Het knipperlicht is opgebouwd rond de quad opamp LM324.

VirtualBreadboard
Met VirtualBreadboard kun je simpele schakelingen rond microcontrollers ontwerpen en testen. Verschillende microcontrollers kunnen worden gebruikt, waaronder een aantal ontwikkelborden zoals een Arduino of een BasicStamp. VirtualBreadboard is freeware.

Fritzing
Fritzing bestaat uit drie delen: een breadboard view, een schema view, en een printplaat view. De drie views zijn aan elkaar gekoppeld, een wijziging in één van de views betekent dat het in de andere twee wordt bijgewerkt. Het is de bedoeling dat je eerst een werkende schakeling natekent in de breadboard view, het schema controleert en daarna de print ontwerpt.

De printplaat editor heeft een autorouter, maar het is ook mogelijk handmatig te routen. Via een druk op de knop kun je gemaakte projecten delen via de Fritzing website. Fritzing is open source en gratis te gebruiken.

 
© 1999 - 2010 Circuits Online Team · Archief · Afmelden