Circuits Online News 30 september 2010 nr. 123

« Vorige | Volgende » HTML | Tekst
Nummer: 123
Onderwerp: Circuits Online News 30 september 2010 nr. 123
Datum: 30 september 2010
Kun je deze e-mail nieuwsbrief niet goed lezen, klik dan hier om de online versie te bekijken.
Circuits Online
  Circuits Online News nr. 123 donderdag 30 september 2010  
 

Elektor presenteert eerste LED special
Elektor presenteert eerste LED special Elektor heeft een special op de markt gebracht die draait rond de LED. De eerste special over LED's behandelt niet alleen theorie, maar ook de praktijk, zoals een aantal zelfbouw projecten.

De special begint met een artikel over de theorie van licht en de eigenschappen van een aantal lichtbronnen, waarbij LED's uiteraard ook besproken worden. Een ander artikel gaat in op de toepassing van lichtbronnen in de verlichtingstechniek. Ook wordt gekeken naar de stand van zaken van toepassing van LED's in beamers.

Stuurschakelingen voor LED's komen ook aan de orde in een tweetal artikelen, waaronder een artikel geschreven door Prema Semiconductor over een driver IC voor 0,5 en 1 W power LED's. Tevens is een artikel geweid aan de toepassing van LED's in auto's.

Ook zelfbouw projecten ontbreken niet in de special. Er wordt een Living Colors-achtige lamp besproken die door middel van een Bluetooth interface via een mobiele telefoon of de PC aangestuurd kan worden. Een ander project is een universele LED-lamp met programmeerbare overvloeiers. Daarnaast wordt een elektronische dobbelsteen en een LED-dimmer besproken waarmee de kleurmenging traploos geregeld kan worden.

LED special 1 telt 98 pagina's en is voor € 17,50 te koop bij de boekhandel en in de webshop van Elektor.

LED fiets achterlicht
Gebruiker karelectro stuurde ons een ontwerp voor een fiets achterlicht uitgevoerd met LED's. De schakeling wordt gevoed met de fietsdynamo. Door het gebruik van een supercap blijven de LED's lang na stilstand (tot 45 minuten) doorflitsen. Met een stroombron wordt de supercap opgeladen. Tijdens het fietsen branden de LED's constant, als je stopt beginnen de LED's te knipperen. Met de CMOS versie van het 555 timer IC worden de LED's aan het knipperen gebracht.

Verkoop Rosmalen kitjes
Voor de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen (afgelopen maart) had Thijs Möring een drietal bouwkits voorbereid. Door problemen met de levering van de printplaatjes waren de kitjes helaas niet op tijd om in Rosmalen verkocht te worden. Maar de kitjes zijn nu alsnog te koop!

Het eerste kitje is een LED zaklamp. Dit kitje is vorig jaar ook verkocht. Het bijzondere is dat deze zaklamp ook werkt met batterijen die zo leeg zijn dat andere apparaten er niet meer op werken. Het kitje is uitgevoerd met SMD.

Het tweede kitje is een 10W versterker met een TDA2003 versterker IC. De versterker werkt op 12V en wordt opgebouwd met through-hole componenten.

Het laatste kitje is een voltstick. Hiermee kun je contactloos controleren of ergens spanning op staat of niet. Handig voor het controleren van stopcontacten. De voltstick wordt gevoed met 2 AAA batterijen. Ook dit kitje is uitgevoerd met SMD.

Wil je één of meerdere kitjes bestellen? Ga dan naar het topic op het forum voor meer informatie. De opbrengst wordt gebruikt om de server van Circuits Online te financieren.

Downloads & links
In de afgelopen jaren zijn de downloads en links op Circuits Online ietwat verwaarloosd: inmiddels stonden er een hoop dode links bij. De downloads en links zijn nu allemaal gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd, zodat alle links weer zouden moeten werken. Mocht je nog iets tegen komen dat niet werkt zoals het moet, laat het dan even weten.

Resistor CAD 2.0
Als je een bepaalde weerstandswaarde nodig hebt, kun je met Resistor CAD 2.0 eenvoudig berekenen welke weerstanden je hiervoor in serie of parallel kunt zetten. Je kunt kiezen uit verschillende E-reeksen voor de beschikbare waardes. Het is ook mogelijk om te rekenen aan spanningsdelers.

Resistor Optimizer 0.53
Ook met Resistor Optimizer 0.53 kun je rekenen aan weerstanden. Je voert de gewenste verhouding en tolerantie in, en het programma berekent welke waardes uit de E-reeksen hier het beste bij passen. Eventueel kun je bepaalde weerstandswaardes uitsluiten bij de berekening. Verder kun je de bovenste of onderste weerstand van de deler samenstellen uit meerdere weerstanden en het programma hiervan de waarde laten bepalen.

In een ander deel van de tool kun je een gewenste weerstandswaarde invoeren, het programma berekent dan welke weerstanden je parallel moet zetten om het dichtste bij die waarde te komen.

 
© 1999 - 2010 Circuits Online Team · Archief · Afmelden