Circuits Online News 2 juli 2012 nr. 126

« Vorige | Volgende » HTML | Tekst
Nummer: 126
Onderwerp: Circuits Online News 2 juli 2012 nr. 126
Datum: 2 juli 2012
Kun je deze e-mail nieuwsbrief niet goed lezen, klik dan hier om de online versie te bekijken.
Circuits Online
  Circuits Online News nr. 126 dinsdag 2 juli 2012  
 

Elektronicavoedingen zonder stress van Elektor
Elektronicavoedingen zonder stress van Elektor Onlangs heeft Elektor een boek uitgebracht over principes en schakelingen van elektronicavoedingen. Het boek, dat geschreven is door Franz Peter Zantis, behandelt zowel theorie als praktijk.

"Elektronicavoedingen zonder stress" begint met theorie van en berekeningen aan spannings- en stroombronnen. Mobiele voeding, met batterijen en accu's, inclusief laadmethodes, komen ook aan bod. In het boek staat verder beschreven hoe de uitgangsspanning en -stroom van een onbekende transformator bepaald kan worden. Gelijkrichting en afvlakking worden ook zowel in theorie als de praktijk besproken.

Het boek laat ook zien hoe netvoedingen zonder galvanische scheiding gemaakt kunnen worden (met een serieweerstand of seriecondensator). Uiteraard mag daarbij een paragraaf over veiligheid niet ontbreken. Een apart hoofdstuk behandelt spanningsstabilisatie en de meest gebruikte schakelingen daarvoor. Verder worden de formules gegeven voor het rekenen aan koeling van componenten.

Naast lineaire voedingen is er ook plek voor schakelende voedingen. De principes en basisconfiguraties van schakelende voedingen komen aan bod. Spoelen en condensatoren zijn in schakelende voedingen kritische onderdelen, daarom wordt apart behandeld welke eisen aan deze componenten gesteld worden.

"Elektronicavoedingen zonder stress" telt 292 pagina's en is voor € 39,95 te koop in de webshop van Elektor.

Agilent introduceert nieuwe laaggeprijsde oscilloscopen
Agilent introduceert nieuwe laaggeprijsde oscilloscopen Onlangs heeft Agilent Technologies een nieuwe serie oscilloscopen met een vriendelijkere prijs ge´ntroduceerd. De bandbreedte van deze 2-kanaals oscilloscopen, die in de Verenigde Staten vanaf $ 790,-- te koop zijn, varieert van 50 tot 150 MHz.

De 1000B serie bestaat uit vier modellen, met bandbreedtes van 50, 70, 100 en 150 MHz. De oscilloscopen zijn uitgerust met een 5,7 inch QVGA LCD. De samplerate bedraagt 1 GS/s en er is plaats in het geheugen voor maximaal 16 kpts per kanaal.

Er kunnen 23 automatische metingen worden uitgevoerd waarbij gebruik kan worden gemaakt van een ingebouwde frequentieteller. Go/no-go tests behoren ook tot de mogelijkheden. Glitches kunnen opgespoord worden met de zogenaamde sequence mode, waarin tot 1000 triggermomenten opgeslagen kunnen worden. Met de USB-aansluiting kunnen meetresultaten eenvoudig opgeslagen en gedeeld worden.

Agilent heeft de 1000B serie ontwikkeld voor onderwijsinstellingen en technici met een beperkt budget, en voor hobbyisten.

DVD Masterclass Moderne Buizenelektronica van Elektor
DVD Masterclass Moderne Buizenelektronica van Elektor Elektor heeft een DVD uitgebracht met daarop een masterclass over buizenversterkers door Menno van der Veen. Zowel voor- als eindversterkers komen aan bod.

In de buizenwereld is Menno van der Veen geen onbekende. Hij schreef een aantal boeken over het ontwerpen van buizenversterkers, waaronder Moderne High-End buizenversterkers en High-End Buizenversterkers deel 2. Verder heeft hij diverse (ringkern)transformatoren ontworpen voor gebruik in buizenversterkers.

Het eerste deel van de masterclass, dat 60 minuten duurt, gaat over het gebruik van buizen voor voorversterking. Menno bespreekt een standaard versterkerschakeling, geeft aan welke problemen deze geeft en noemt vervolgens mogelijke oplossingen hiervoor. Zo wordt onder andere vervorming, brom van de voeding en de negatieve invloed van kathode-elco's besproken.

Het tweede deel is 80 minuten lang en gaat over eindversterkers met buizen. Hierbij komen uitgangstransformatoren, koppelcondensatoren, terugkoppeling en het meting aan versterkers met de computer aan bod. Met de computer kan onder andere de uitgangsimpedantie en lineariteit van een versterker beoordeeld worden.

Op de DVD staat ook een dictaat behorende bij de presentatie en een aantal publicaties van Menno in PDF-formaat. De DVD is voor € 29,95 te koop in de webshop van Elektor.

Werken met MOSFET's
Werken met MOSFET's Rogier Wolf, SparkyGSX en H. van Zwieten maakten gezamenlijk een artikel over het werken met MOSFET's. Het artikel, dat op ons forum is ontstaan, beschrijft hoe MOSFET's werken, welke verschillende types er zijn, hoe je MOSFET's kunt gebruiken en welke parameters een MOSFET heeft. Ook worden tips voor in de praktijk gegeven.

Buizen hoofdtelefoonversterker met 6CG7 en 12AU7
Buizen hoofdtelefoonversterker met 6CG7 en 12AU7 Gebruiker Don Zalmrol stuurde ons een schakeling van een buizen hoofdtelefoonversterker met 6CG7 en 12AU7. De versterker gebruikt geen uitgangstransformator en kan hoofdtelefoons met een impedantie van 50 tot 500 Ω aansturen.

Het ontwerp maakt gebruik van parallel geschakelde 12AU7 en 6CG7 buizen. Ook het schema voor de voeding, die twee kanalen kan voeden, heeft de auteur meegeleverd.

 
© 1999 - 2012 Circuits Online Team · Archief · Afmelden