Circuits Online News 8 maart 2015 nr. 130

« Vorige | Volgende » HTML | Tekst
Nummer: 130
Onderwerp: Circuits Online News 8 maart 2015 nr. 130
Datum: 8 maart 2015
Kun je deze e-mail nieuwsbrief niet goed lezen, klik dan hier om de online versie te bekijken.
Circuits Online
  Circuits Online News nr. 130 zondag 8 maart 2015  
 

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2015 in Rosmalen
Landelijke Radio Vlooienmarkt 2015 in Rosmalen Op zaterdag 21 maart organiseert de Bossche Radio Amateur Club de Landelijke Radio Vlooienmarkt. De markt, dit jaar de 40ste editie, is te vinden in het Autotron te Rosmalen. Zoals gebruikelijk is Circuits Online weer aanwezig met een stand.

De vlooienmarkt is de grootste en best bezochte van zijn soort in Nederland. Het evenement is daarom bijna verplichte kost voor radioamateurs en elektronica hobbyisten. In 2014 kwamen ongeveer 5000 bezoekers voor de markt naar het Autotron voor de markt om de 330 stands af te struinen. Op de markt kun je terecht voor onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, HF spul, boeken en gereedschappen. Dit alles zowel nieuw als gebruikt en het is een mooie kans om zeldzame spulletjes te vinden.

Ook dit jaar zal Circuits Online weer aanwezig zijn met een grote stand. Op de stand worden diverse tweedehands spulletjes verkocht. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de financiŽle huishouding van Circuits Online te ondersteunen. Mocht je zelf nog interessant elektronica spul hebben liggen dat je aan Circuits Online wil doneren zodat het op de stand verkocht kan worden, neem het dan mee op 21 maart. Op zaterdag 14 maart zal Tom door Nederland en BelgiŽ rijden om spullen op te halen, dus als je niet kunt komen of het is teveel, stuur dan even een e-mail naar Tom.

Op de Circuits Online stand kun je zoals altijd weer meedoen met een elektronica prijsvraag. Je maakt dan kans op een Raspberry Pi 2 of het boek Mastering Surface Mount Technology door Vincent Himpe.

De vlooienmarkt is geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs bedraagt § 8,-- per persoon. Kijk voor meer informatie in het topic op het forum. In het topic staat ook meer informatie over de mogelijkheden van het doneren van spulletjes.

Win toegangsvouchers voor de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen!
Win toegangsvouchers voor de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen! Ben je nog niet zo bekend met radiomarkten en wil je weleens kijken wat het is? HTF Electronics maakt het nu erg aantrekkelijk en stelt 15 toegangsvouchers beschikbaar, die je kunt winnen door mee te doen aan onze actie! Member Zirconium met zijn bedrijf HTF Electronics stelt de vouchers voornamelijk beschikbaar om beginnende elektronica-hobbyisten kennis te laten maken met radiomarkten.

Je kunt één van de vijftien vouchers winnen door voor woensdag 11 maart 21:00 uur een mailtje te sturen naar Jeroen Vreuls (webmaster@circuitsonline.net) met in het onderwerp "Rosmalen actie". Vermeldt in dat mailtje ook meteen je adres.

Met de voucher kun je de entree van € 8,- terug verdienen doordat je € 8,- korting krijgt op jouw aankoop bij de stand van HTF Electronics. Er is geen minimum aankoop bedrag, maar er wordt geen geld retour gegeven. Je kunt meedoen als je in Nederland of BelgiŽ woont.

De Raspberry Pi 2: quad-core en 1 GB RAM
De Raspberry Pi 2: quad-core en 1 GB RAM De Raspberry Pi Foundation heeft de Raspberry Pi 2 Model B op de markt gebracht. Het is een upgrade van de oude Model B met nu een quad-core processor en 1 GB RAM. Desondanks is de Pi 2 volledig backwards-compatibel met de eerste Pi.

De Raspberry Pi 2 maakt gebruik van de BCM2836 SoC van Broadcom. Dit is een 900 MHz quad-core ARM Cortex-A7 processor. In vergelijking met de BCM2835 met 700 MHz single-core ARM11 van de eerste Raspberry Pi biedt de BCM2836 een stuk meer power. Samen met 1 GB DDR2 RAM is de Pi 2 ongeveer 6 keer sneller dan de oude Pi, aldus de Raspberry Pi Foundation.

De Raspberry Pi 2 heeft dezelfde afmetingen en connectoren als de eerste Pi. Ook de software is, op de Linux kernel na, backwards compatibel. Raspbian en NOOBS images met een ARMv7 kernel zijn per direct beschikbaar op de Raspberry Pi website. De Pi 2 kan ook de populaire Linux distributie Ubuntu draaien, een Snappy Ubuntu Core image is beschikbaar.

Opvallend is dat de Raspberry Pi Foundation de afgelopen maanden samengewerkt heeft met Microsoft. Het resultaat is dat de Raspberry Pi 2 ook op Windows 10 kan gaan draaien. De Pi versie van Windows 10 wordt later dit jaar uitgebracht wordt door Microsoft gratis beschikbaar gemaakt.

De Raspberry Pi 2 is onder andere verkrijgbaar bij element14 en RS Components. De adviesprijs is ongewijzigd gebleven: $ 35.

Keithley introduceert grafische multimeter met touchscreen
Keithley introduceert grafische multimeter met touchscreen Keithley heeft onlangs de DMM7510 geïntroduceerd, een 7,5-digit multimeter met touchscreen die golfvormen op een oscilloscoop-achtige wijze kan weergeven.

Keithley noemt de DMM7510 zelf een 'grafische sampling multimeter'. Door de 1 MS/s 18-bit A/D-converter kunnen golfvormen zichtbaar gemaakt worden. Uiteraard kan hierbij op verschillende manieren getriggerd worden (onder andere flank en puls). Met het 5" capacitieve touchscreen is de multimeter intuïtief te bedienen. Zo kan pinch/zoom en slepen gebruikt worden om eenvoudig door menu's te navigeren en gemeten data overzichtelijk te bekijken. DC volts kunnen gemeten worden met 14 ppm voor 1 jaar nauwkeurigheid. Verdere meetfuncties zijn DC en AC stroom, capaciteit, frequentie en temperatuur.

De DMM7510 heeft zowel GPIB, USB 2.0 en LXI/Ethernet interfaces voor bediening op afstand. Met software die Keithley gratis ter beschikking stelt kan de multimeter door een PC aangestuurd worden. De adviesprijs voor de DMM7510 in de VS is $ 3.990.

 
© 1999 - 2015 Circuits Online Team · Archief · Afmelden