Het nixie/dekatron/neon etc. topic Part 2

Dit topic is gesloten

Idd, je hebt gelijkt. Maar ik soldeer ze in ieder geval wel direct. Net zoals de in-2 en de in-18 en nooit problemen mee gehad. Letop dat je er wel een finke warmtecapaciteit voor nodig heb, want je moet alleen het pinnetje verwarmen en niet de hele buis (anders knapt hij).

IN-2 en IN-18 niet te dicht op het glas warm maken, dan gan dit breken. Heb het zelf nog nooit gehad en soldeer ze altijd 2mm van het glas (dikte van de pcb)

[Bericht gewijzigd door xantus op zondag 1 april 2007 19:44:54

Turbokeu

Golden Member

Op 1 april 2007 12:33:11 schreef xantus:
IN-1 en IN-2 dat zijn nog eens mooie buizen

Vindt je dat?
't Zijn allebei buizen met die kl*te omgekeerde '2' als '5'...
De enige mooie Russische nixiebuis is de IN-18.

Ook zijn de digits van Russische nixiebuizen 'waziger' dan de digits van Europese, Amerikaanse of Japanse buizen.
Bij de IN-18 valt dit nauwelijks op door de grote digithoogte.

CD :)

I love watching conspiracy theorists use the airtight logic of the argument from incredulity: "Well I don't understand how it works so it can't be real!!!"

Moet ik je toch teleur stellen en zeggen dat ik de IN-18 één van de mindere buizen uit de IN serie vind (en als de IN-17). Die 2 als 5 vind ik het juist wat extra's geven ipv afdoen.

Die omgekeerde 2 heeft juist wel iets, maar de meningen van "kijkers" zijn inderdaad erg verschillend, de een vind het afschuwelijk en de ander juist apart.

Het wazige komt denk ik door de dikte van de digits, die zijn bij een Z566M een stuk dunner dan de IN-18 (als voorbeeld).

Maar goed ieder zijn smaak toch ?

@Chris, IN-18 de mooiste ? (omdat ze ook in roze te vinden zijn ?, hihihi)

@Sine, precies, IN-18 zijn lelijk (niet kopen dus !!!), zakken de prijzen al ?? ;-)

Turbokeu

Golden Member

@Manta79 + Sine: 'k ga de prijzen van de IN-18's nauwlettend in het oog houden ;)
Alhoewel,ik heb er nog 18 19 liggen.

@Xantus: Een voorbeeld van het verschil tussen een Russische (9mm IN-17) en een Japanse (7mm NEC CD13a) nixiebuis:

IN-17:
http://www.turbokeu.com/myprojects/nixie/pict0040.jpg

CD13a:
http://www.turbokeu.com/myprojects/nixie/pict0041.jpg

Alleen al het verschil in de anodemesh is enorm.
NEC/Okaya/Rodan gebruiken meestal een fijn raster van draden voor de anode, Russische buizen maken gebruik van een grove 'honeycomb' anode die een groot deel van het digit verstopt.

CD :)

I love watching conspiracy theorists use the airtight logic of the argument from incredulity: "Well I don't understand how it works so it can't be real!!!"

Niet-Russische nixies zijn inderdaad een stuk mooier. Echter wordt de markt gedomineerd door Russische types, iets anders vind je nauwelijks meer, in ieder geval niet in aantallen > 2 stuks...

Gisteren mijn VFD klok afgewerkt. Afgelopen weekend had ik de behuizing in de lak gezet, gisteren kon ik hem afmonteren. Ik heb gekozen voor een strakke, eenvoudige behuizing:

http://img405.imageshack.us/img405/597/img0151sj5.th.jpg

Nu nog tijd vinden om met mijn nixies aan de slag te gaan...

Maar ik zei toch ook dat ik de IN-17 één van de mindere vindt. De IN-1 heeft trouwens geen honeycomb anode maar ook een fijn raster. hier heb ik er een paar foto's van geplaatst (wel een beetje overbelicht ;()

Tijdens mij Ebay koorts heb ik letterlijk honderden buizen gekocht van alle soorten dozen/doosjes vol, haast een ziekte hihihi..(tis een ziekte) Nu de instructie gekregen "ga er nu maar wat bouwen".
@Chris, ik nog 24...hihi (ik zit toch te denken aan een roze airbrush actie)
@BuzZZZ netjes ! de volgende zou ik wat platter maken voor de verhouding buis/behuizing ?
@Xantus je hebt me overtuigt, nog eens goed gekeken, ik zat te twijfelen voor een volgende klok tussen IN-1 en IN-4, maar het mesh voor de IN-1 is inderdaad heel fijn.

Volgende klok...die noem ik "chaos meets time", alle onderdelen los in de ruimte (zonder printen) in een plexiglazen kastje kleur ?.
Buis ? ik zit te denken aan de IN-8 met die "Robot" voetjes met veertjes of de Z570M of VFD..

Turbokeu

Golden Member

Op 3 april 2007 13:05:34 schreef xantus:
Maar ik zei toch ook dat ik de IN-17 één van de mindere vindt. De IN-1 heeft trouwens geen honeycomb anode maar ook een fijn raster.

De IN-1 heeft idd een fijner raster dan de honeycomb structuur van de andere Russische buizen, maar de rasters liggen zeer dicht bij mekaar (wat weer een groter gedeelte van het digit verstopt).

Op 3 april 2007 12:26:19 schreef Buzz:
Gisteren mijn VFD klok afgewerkt

Zoals Manta79 zei: De volgende zou ik wat platter maken voor een betere verhouding buis/behuizing, maar in elk geval mooi gelukt.

Op 3 april 2007 13:43:57 schreef Manta79:
Tijdens mij Ebay koorts heb ik letterlijk honderden buizen gekocht van alle soorten dozen/doosjes vol, haast een ziekte hihihi..(tis een ziekte)

Tiens, dat ken ik...:-p ;)

Op 3 april 2007 13:43:57 schreef Manta79:
@Chris, ik nog 24...hihi (ik zit toch te denken aan een roze airbrush actie).

Ik ook...;)
Ben op zoek naar een goedkope (2de hands?) airbrush kit (Revell of zoiets).

CD :)

I love watching conspiracy theorists use the airtight logic of the argument from incredulity: "Well I don't understand how it works so it can't be real!!!"

Op 3 april 2007 13:43:57 schreef Manta79:
@BuzZZZ netjes ! de volgende zou ik wat platter maken voor de verhouding buis/behuizing ?

Op 3 april 2007 14:24:32 schreef Turbokeu:
Zoals Manta79 zei: De volgende zou ik wat platter maken voor een betere verhouding buis/behuizing, maar in elk geval mooi gelukt.

Jep, da's ook mijn idee. Echter ging dat hier niet lukken, de klok bestaat volledig uit thru-hole componenten, de tijdbasis is volledig opgebouwd met CMOS-4000 IC's en bovendien moest er ook nog een trafo en een step-up voedingscircuitje in passen... Het geheel is uiteindelijk op drie lagen gaatjesprint gestapeld opgebouwd.

De volgende wil ik gaan bouwen met een microcontroller, dat scheelt me alleen al zo'n 12 CMOS-IC's in de tijdbasis... ;)

@Buzz
Neem voor je volgende ontwerp een 24VDC(in mijn geval 170mA) adapter (die 24VDC gebruik je voor grid en segmenten.
Gebruik een LM2576-ADJ voor je logica (5V of 3.3V...)
Gebruik een LM2576-ADJ om 1.3VDC te maken voor de filaments die je parallel aansluit, de stroom gaat ie echt leveren.
Dan kan je heel plat worden met je ontwerp.
http://hoog3827.speed.planet.nl/VFDklok3.JPG
http://hoog3827.speed.planet.nl/VFDklok4.JPG
http://hoog3827.speed.planet.nl/VFDklok1.JPG
http://hoog3827.speed.planet.nl/VFDklok2.JPG

Ohw ik heb de IN12B voor de slaapkamer ook maar iets gedimmed:

http://hoog3827.speed.planet.nl/IN12B_2.JPG

Voor mijn Altera EPLD "One Tube Nixie Clock" ben ik bezig met een IN-13 als seconden wijzer. Is daar nog iemand toevallig mee bezig.. ??

http://hoog3827.speed.planet.nl/ONETUBECLOCK1.JPG

http://hoog3827.speed.planet.nl/CO1.AVI

Mijn vraag is, de 60 seconden (digitaal) wil ik omzetten naar een 1 Volt tot 5 Volt (analoog)..
Ik ben al een eind met R2R en een opamp of een DAC, maar ik ben benieuwd of er andere goede oplossingen zijn...

Uit de EPLD een PWM signaal halen, RC filter erachter + buffer elkotje. Dan opamp om te bufferen en je hebt een 0-5V die je kan koppelen aan je secondes.

ik ga eindelijk ook eens wat doen met paar nixies die ik heb.
heb hier 2 bargraphs liggen die een mooie audiometer zullen worden.

dan nog het idee om eens iets anders te doen dan een gewone klok.
ik heb hier een heleboel zm1080 liggen. nu was ik aan het denken: zou het niet leuk zijn om ade display van een cdspeler te vervangen door een nixie display?
tot hiertoe nog niets van gezien op ineternet ofzo. lijkt me toch best doenbaar?
meestal zijn dat 7 segments displays dus dat moet simpel om te vormen zijn naar iets om nixies aan te sturen. miss zijn de telsignalen nog voor de conversie naar 7 segments af te nemen. alhoewel ik dat betwijfel bij de meeste moderne toestellen.

My Tube is bigger then yours

Ik heb hier een nixie-klok liggen van samenkopen.net, maar na onvoorzichtig te zijn geweest (waarschijnlijk kortsluiting op het printje gemaakt) krijg ik alleen nog maar het volgende te zien op mijn nixies : X1 X1 X7. Waarbij de X-en helemaal niets laten zien, en de andere drie niet van cijfer kunnen veranderen. Ik vermoed dus dat mijn KM155ID1's stuk zijn. Weet iemand waar ik er 3 kan kopen (of van een vergelijkbaar type IC zoals de 74141)? :)

zo, ik ben er ook weer eens.
even geen vragen over nixie-klokken, die zijn nog in het soldeerproces hier (heb last van schouders+nek dus solderen is even lastig voor mij).

Ik zag laatst een plan van iemand om met een in-13 een VU meter te maken, en heb dit printje gezien:
http://www.ledsales.com.au/pdf/in13_driver.pdf

Ik heb echter 12 van die leuke buisjes (15$ :) )en wil er eigenlijk een meerkanaals vu-meter van maken (iets met verschillende frequenties.

Hoe kan ik netjes op frequentie filteren zonder het audio-signaal (dit hang je neem ik aan (ivm volume verschillen die je niet wil) tussen cd-speler en amp) te vernaggelen?

Iemand ervaring met zoiets?

Informaticus die wat in elkaar probeert te draaien...
Turbokeu

Golden Member

Op 11 mei 2007 16:20:13 schreef TKoster:
[...]
Ik vermoed dus dat mijn KM155ID1's stuk zijn. Weet iemand waar ik er 3 kan kopen (of van een vergelijkbaar type IC zoals de 74141)? :)

Verkoper minifux1 uit Duitsland heeft ze dikwijls per zes te koop voor niet duur (ik heb mijn allemaal van hem gekocht).
Zie hier.
Laat de (originele) 74141 links liggen.

CD :)

I love watching conspiracy theorists use the airtight logic of the argument from incredulity: "Well I don't understand how it works so it can't be real!!!"

Op 11 mei 2007 16:20:13 schreef TKoster:
Ik heb hier een nixie-klok liggen van samenkopen.net, maar na onvoorzichtig te zijn geweest (waarschijnlijk kortsluiting op het printje gemaakt) krijg ik alleen nog maar het volgende te zien op mijn nixies : X1 X1 X7. ...

Als je het schema hebt; kun je eens meten wat er op de ingangen van de 155's komt te staan. Vervolgens controleer je dan of dat overeen komt met de uitgangen...
Stuur anders Xantus eens een mailtje... Hij heeft ze ontworpen, wellicht heeft hij ook wel wat tips m.b.t. reparatie voor je.

Ik heb zijn e-mailadres gezocht maar niet kunnen vinden, dus vandaar dat ik maar hierheen kwam. :) Als je zijn e-mailades voor me hebt zou dat enorm helpen!

* BoudewijnEctor reanimeert draad....

*gelukt*

Okay tijd voor een schop.
vandaag een stel (12x) In-9's binnen gehad.

Ik wil hier straks een VU-meter van maken, eerst wil ik ze eens testen qua werking. Ik moet er 140V spanning overheen zetten bij 40mA lees ik in een datasheet, dat gaat me wel lukken.

Ander verhaal is er een nette vu-meter van maken, ik heb deze doorgelezen: http://www.ledsales.com.au/pdf/in13_driver.pdf

En schrik toch een beetje van de componenten. Moet die schakeling nemen, dan logaritmisch en dan ook nog de audio-filter (ontkom je niet aan).

Heeft iemand een idee om dat makkelijker te doen dan 12 van die bordjes zoals hierboven?

edit: ik heb deze voeding liggen (naast wat DIY exemplaren):
http://www.engineersatwork.nl/catalog/product_info.php/products_id/529…

Kan ik die er gewoon eens aanhangen, ondanks de 150V ipv 140V (tubes have guidelines ;) ) of sloop ik hem dan?

[Bericht gewijzigd door BoudewijnEctor op woensdag 6 juni 2007 19:11:52

Informaticus die wat in elkaar probeert te draaien...

ik denk dat je er niet aan ontkomt.

voor iedere buis een filter, opamp, spanning naar stroom
12 buizen... aardig wat stroom..dus flinke voeding.

Zou muxen werken... ?

Dit topic is gesloten