Voltcraft AT-400 automotive multimeter review

Gepost door Jeroen Vreuls op zaterdag 25 augustus 2012 18:28

Inleiding

Conrad levert met hun huismerk Voltcraft al jaren digitale multimeters, variŽrend in prijs van minder dan € 10 tot meer dan € 300. Deze keer kijken we naar de AT-400, een automotive multimeter met 4000 counts. De automotive functies zijn onder andere het meten van toerental, contacthoek en duty-cycle. De AT-400 is momenteel voor € 95,99 verkrijgbaar bij Conrad.

Wat wordt meegeleverd?

De AT-400 in het meegeleverde koffertjeDe AT-400 in het meegeleverde koffertje

De AT-400 wordt geleverd in een handig koffertje om 'm mee te nemen naar klussen. Bij de meter worden de volgende accessoires meegeleverd, die ook een plekje in het koffer hebben:

 • Een setje meetsnoeren
 • Een inductieve toerentalsensor
 • Een K-type temperatuursensor (thermokoppel, -20 - 250 °C)
 • Twee doppen om de meetbussen af te sluiten (om de meter waterdicht te maken)
 • Twee 9 V batterijen (merk: Golden Power)
 • Handleiding (Duits, Engels, Frans en Nederlands)

Specificaties

De Voltcraft AT-400De Voltcraft AT-400

Specificatie Waarde
Counts 4000
Spanning DC 0,1 mV - 600 V (ingangsimpedantie 10 MΩ)
Spanning AC 0,1 mV - 600 V (sinus 50-60 Hz, ingangsimpedantie 10 MΩ)
Spanning DC 0,1 mV - 600 V (ingangsimpedantie 10 MΩ)
Stroom DC 10 µA - 10 A
Stroom AC 10 µA - 10 A (sinus 50-60 Hz)
Weerstand 0,1 Ω - 40 MΩ
Doorgangsmeting < 35 Ω pieptoon, teststroom 1 mA (typisch)
Capaciteit 1 pF - 40 mF
Frequentie 1 Hz - 40 MHz
Duty-cycle 0,5 - 99,0 %, resolutie 0,1 %
Pulsbreedte 1,0 - 20 ms, resolutie 0,01 ms
Diodetest Testspanning 3,0 V, teststroom 1,0 mA (typisch), resolutie 1 mV
Temperatuur K-sensor: -30 - 1000 °C (bijgeleverde sensor: -20 - 250 °C), IR-sensor: -30 - 550 °C, resolutie 1 °C
Toerental 600 - 12000 toeren/min
Contacthoek 0 - 90 °, resolutie 0,1 °
Veiligheidscategorie CAT IV 600 V
Beschermklasse IP67, stof- en waterdicht (bij volledig afgedekte meetbussen)
Voeding 9 V batterij
Afmetingen (b x h x d) 82 x 182 x 55 mm
Gewicht 375 gram

De buitenkant

De AT-400 heeft een rubberen rand wat ervoor zorgt dat ie een kleine val wel zal overleven. Ook blijft meter hierdoor stil liggen als je terwijl ie op tafel ligt aan de bereikschakelaar draait. Aan de achterkant is er ruimte om de meetpennen in te klikken.

De meter kan met door een beugel uit te klappen rechtop gezet worden. Hij staat dan redelijk stabiel, al moet het bedienen van de bereikschakelaar (afhankelijk van de ondergrond) met beleid gedaan worden omdat ie anders gaat schuiven en kan omvallen.

Het display van de AT-400 met ingeschakeld backlightHet display van de AT-400 met ingeschakeld backlight

Het LCD heeft 20 mm digits die goed afleesbaar zijn. Onder de digits zit nog bargraph display waarmee trends sneller te herkennen zijn. Je kunt ook achtergrondverlichting voor het LCD aanzetten, dat blijft branden tot je het weer uit zet. Jammer genoeg is de achtergrondverlichting niet gelijkmatig, omdat er maar aan ťťn kant van het LCD een LED zit.

De bijgeleverde meetsnoeren zijn van redelijk goede kwaliteit. Op de pennen kun je kapjes schuiven om het grootste deel van de pennen te isoleren. Dat is nodig om aan de beveiligingscategorieŽn CAT III en CAT IV te voldoen, maar het is ook handig als er veel geleiders in de buurt zitten waar je aan het meten bent. Het kost wel wat moeite om de stekkers van de meetsnoeren goed in de multimeter te prikken, ze gaan namelijk nogal stroef omdat ze de bussen van de multimeter stof- en waterdicht moeten afsluiten.

Het is jammer dat er geen automotive meetpennen meegeleverd worden. De meetpennen zijn namelijk ongeschikt om gebruikt te worden met de meeste automotive connectors die waterdicht zijn. Om toch aan deze connectoren te meten zijn zogenaamde backprobe pennen verkrijgbaar, dunne pennetjes die achterin de connector gestoken worden. Ook kun je gebruik maken van piercing clips, bijvoorbeeld de Hirschmann KLEPS 2700. Deze clips snijden door de isolatie heen, maar de beschadiging is zo klein dat je deze niet terug ziet als je clips verwijderd. Ook was een krokodilklem wel handig geweest om aan het chassis aan te sluiten als ground.

De meetingangen van de multimeterDe meetingangen van de multimeter

Nog iets over dat stof- en waterdicht: de meter is IP67, wat betekent dat ie stofdicht is en 30 minuten lang 1 meter onder water overleeft. Je moet dan volgens Voltcraft wel de niet gebruikte meetbussen afdichten met de bijgeleverde doppen.

De binnenkant

De binnenkant van de AT-400De binnenkant van de AT-400

De meter is te openen door eerst het batterijvak los te halen en daarna met zes schroeven de behuizing los te schroeven. De schroeven zijn allemaal uitgevoerd met een afdichtringetje om de meter waterdicht te maken. In het batterijvak en de rand rond de multimeter zit ook een rubber afdichting.

Through hole weerstanden op de plek voor SMDThrough hole weerstanden op de plek voor SMD

De AT-400 heeft twee printplaten: een hoofdprintplaat en een kleiner printje dat erboven op gezet is. De meeste onderdelen zijn SMD, maar er zijn ook een aantal through-hole componenten. De printplaten zien er netjes uit, maar jammer genoeg zijn er wel een paar through-hole weerstanden slordig 'gebodged' op een plek bestemd voor SMD. Ook is het jammer dat het nodig is om een dikke draad over de printplaat te laten lopen die ook nog tegen de shunt van het 10 A bereik aan komt. Het bovenste deel van de printplaat is aan de achterkant afgeschermd met aluminiumfolie.

Beveiliging aan de ingangenBeveiliging aan de ingangen

Twee speciale zekeringen beveiligen de stroombereiken van de meter: één zekering van 500 mA en één van 10 A. Deze zekeringen zijn jammer genoeg alleen te bereiken door de hele meter open te schroeven, er is geen apart compartiment voor de zekeringen.

De meter is verder aan de ingangen beveiligd met diverse varistors en PTC's. Op elk bereik is een overbelastingsbeveiliging van 600 V aanwezig. Netspanning op het weerstandsbereik overleeft de meter dan ook.

Meten

Spanning, stroom en weerstand

De Voltcraft AT-400 is autoranging multimeter met 4000 counts (3¾ digits). De autoranging werkt met een goede snelheid. Op alle geteste bereiken zat de meter binnen de opgegeven specificaties. Bij een lage batterijspanning blijft de meter de meetwaarde juist aangeven.

Gelijk- en wisselspanning kan de meter tot 600 V meten, wat voor automotive toepassingen meer dan genoeg is. De meter heeft geen True RMS, de wisselspanning moet sinusvormig en van 50 - 60 Hz zijn, wat betekent dat er alleen aan netspanning en daarvan afgeleide spanningen gemeten kan worden.

De meegeleverde meetsnoerenDe meegeleverde meetsnoeren

Voor stroommeting zijn er twee hoofdbereiken: tot 400 mA en tot 10 A. Hiervoor zijn twee aparte ingangen beschikbaar. In het 400 mA bereik is de burden voltage ongeveer 2,4 V (bij 400 mA). In het 10 A bereik is het burden voltage ongeveer 0,75 V (bij 10 A). Het burden voltage is de spanning die over de meter valt tijdens het meten van stroom, deze spanning kan een meetfout veroorzaken. In het 400 mA bereik is het burden voltage nogal hoog.

Weerstand kan gemeten worden tot 40 MΩ. Er is ook een akoestische doorgangstester, die voldoende snel reageert. De diodetest werkt met ongeveer 3 V, hierdoor kun je niet de forward voltage van bijvoorbeeld witte en blauwe LED's bepalen, hoewel ze meestal wel zwak oplichten zodat je wel kunt controleren of ze werken.

Pulsbreedte, duty-cycle en frequentie

De resolutie van de pulsbreedtemeting is eigenlijk 0,01 ms, in plaats van 0,1 ms zoals in de opgegeven specificaties. Ook het meetbereik is groter dan opgegeven: het review exemplaar meette correct van 0,08 ms tot 40 ms.

Bij de duty-cycle meting moet de pulsbreedte minimaal 100 µs zijn, dan wordt de duty-cycle goed gemeten. In de specificaties wordt een frequentiegebied tot 100 kHz genoemd, maar het is mij een raadsel hoe je bij 100 kHz pulsen met een breedte van 100 µs kunt krijgen. Voor zowel de pulsbreedte- als de duty-cyle meting moet het hoge niveau van het signaal boven de 1,4 V komen om goed te meten.

Frequentie kan tot 40 MHz gemeten worden, wat nogal veel is voor een portable multimeter. Bij 2 MHz is de gevoeligheid ongeveer 100 mVRMS. De frequentiemeting lijkt AC gekoppeld te zijn.

Capaciteit

Volgens de specificaties kunnen capaciteiten vanaf 1 pF gemeten worden, maar door de eigen capaciteit van de meetsnoeren en de onstabiele aanduiding bij lage capaciteiten is de meter pas bruikbaar vanaf zo'n 100 pF. Het meten van grote capaciteiten duurt langer, dit wordt handig aangegeven met een aflopende bargraph. De meter kan condensatoren tot 40 mF meten, het meetbereik is dus best groot, zeker voor een multimeter. Wel gaat het meten van grote capaciteiten vrij langzaam (16 seconden voor een condensator van 6800 µF).

Temperatuur

Het thermokoppelHet thermokoppel

Voor het meten van temperatuur wordt een thermokoppel meegeleverd, die temperaturen tot 250 °C kan meten. Het is ook mogelijk om met infrarood contactloos temperatuur te meten, met een apart verkrijgbare meetadapter. Deze adapter, de Voltcraft IR550A, is voor € 57,99 verkrijgbaar bij Conrad.

PEAK, MAX/MIN en HOLD

Met de PEAK functie kunnen snelle pieken gemeten worden, volgens Voltcraft tot 1 ms. Dit werkt bij spanning- en stroommetingen. Bij het testen bleek de meter inderdaad korte pieken goed te meten. Bij ingeschakelde PEAK functie blijft meter binnen de huidige range, wanneer het ingangssignaal uit de range gaat begint de meter te piepen, en blijft dat doen ook al zakt het signaal weer in range.

De MAX/MIN functie onthoudt de maximale en minimale meetwaarde. Ook deze functie werkt alleen binnen dezelfde range. Bij het gebruik van de HOLD, PEAK of MAX/MIN functie blijft de bargraph de actuele meetwaarde tonen, wat handig is om te weten wat er ondertussen gebeurd.

Toerental en contacthoek

De inductieve toerentalsensorDe inductieve toerentalsensor

Met de bijgeleverde inductieve toerentalsensor kunnen toerentallen gemeten worden door de sensor om een bougiekabel te klemmen. De meter kan omgeschakeld worden om aan 2- en 4-takt motoren te meten. Er zijn twee bereiken: van 600 tot 4000 toeren en een x10 bereik tot 6000 of 12000 toeren (afhankelijk van 2-takt of 4-takt). De toeren aanduiding reageert vrij traag, wat aan de andere kant ook een voordeel kan zijn omdat motoren qua toerental niet heel erg stabiel zijn.

Bij nieuwere auto's worden overigens steeds vaker bobines bovenop de bougies gemonteerd, in dat geval kun je niet met de inductieve sensor het toerental meten.

Het is ook mogelijk om de contacthoek te meten, voor 4, 5, 6 en cylinder motoren. De contacthoek is de tijd dat de contactpuntjes van een ontsteking gesloten zijn. Contactpuntjes worden in auto's al een flinke tijd niet meer toegepast, sinds de komst van computergestuurde injectiemotoren.

Vergelijking met andere multimeters

Bij de vergelijking met andere multimeters is vooral gekeken naar prijs en functionaliteiten. De genoemde multimeters zijn niet door ons getest.

Voltcraft AT-200Voltcraft AT-200 € 61,99
Dit is ook een automotive multimeter van VOLTCRAFT, die momenteel € 34 goedkoper is. In vergelijking met de AT-400 mist de AT-200 een bargraph display, functie voor het meten van pulsbreedte, PEAK en MAX/MIN functies, een akoestische doorgangstester en zijn een aantal meetbereiken kleiner. Ook is de meter niet stof- en waterdicht.

 

Extech MN47Extech MN47 € 84,99
De Extech MN47 is niet specifiek een automotive multimeter, maar de meeste functies zijn wel nuttig voor automotive. Er is geen toerental en contacthoek functie aanwezig, maar het is de vraag hoe nuttig die functies zijn bij de auto's van tegenwoordig. De meter heeft geen MAX/MIN en PEAK functies, er is wel een relatieve meting mogelijk. De MN47 is behalve bij Conrad Electronic ook verkrijgbaar bij andere leveranciers, zoals Mouser.

 

UNI-T UT109Uni-Trend UT109 (rond € 60-70 op onder andere eBay)
Uni-Trend of UNI-T is een Chinese fabrikant van meetapparatuur. De UT-109 is een automotive multimeter die in vergelijking met de AT-400 een pulsbreedte, duty-cycle en PEAK functie mist. Er wordt geen inductieve toerentalopnemer meegeleverd, de meter moet aan de primaire kant van de bobine aangesloten worden om het toerental te meten. De UT-109 is niet stof- en waterdicht. Er is wel een functie aanwezig om via RS232 of USB met de meter te communiceren en de meter heeft True RMS.

 

Conclusie

Wat maakt deze multimeter een automotive meter? Als je naar de functies kijkt is dat vooral de toerental en contacthoek meting. Bij moderne auto's wordt het steeds moeilijker om met een inductieve sensor het toerental te meten wegens het ontbreken van een bougiekabel. Daarnaast heeft bijna iedere auto wel een toerenteller of kan het toerental uit de ECU uitgelezen worden. De contacthoekmeting is bij auto's van pakweg de laatste 20 jaar nutteloos. Uiteraard kunnen deze functies wel handig zijn bij het werken aan oldtimers, zowel auto's als motorfietsen.

Wat wel handig kan zijn voor automotive, is de duty-cycle, pulsbreedte, temperatuur, doorgang en uiteraard spanning/stroom meting. Ook dat de meter robuust is uitgevoerd en stof- en waterdicht is, is een voordeel voor een minder schone omgeving zoals in een autowerkplaats. Maar er zijn ook andere multimeters zonder het labeltje 'automotive' met deze functies en voor minder geld, zoals de Extech MN47, alhoewel die minder robuust is. Je moet dus zelf bepalen of je extra functies van de Voltcraft AT-400 nodig hebt. Wat betreft de prijs/prestatie verhouding biedt de AT-400 waar voor z'n geld.

Pluspunten

 • Robuust, IP67 (stof- en waterdicht)
 • Veel meetfuncties
 • Goede prijs/prestatie verhouding

Minpunten

 • Een aantal automotive functies zijn tegenwoordig minder relevant
 • Geen meetpennen speciaal voor automotive gebruik meegeleverd
 • Hoog burden voltage in 400 mA bereik

Wij danken Conrad voor het beschikbaar stellen van een review exemplaar.