Nieuws

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2023

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2023

maandag 11 september 2023 · Op zaterdag 23 september 2023 aanstaande wordt voor de 40e keer de Radio Onderdelen Markt georganiseerd bij wegrestaurant "De Lichtmis" aan de A28 tussen Zwolle en Meppel.


Op de markt kan men terecht voor HF-apparatuur, antennes, vakliteratuur, nieuwe en gebruikte onderdelen en nog veel meer. Bij een van de ruim 150 kramen kan iedereen wel iets van zijn of haar gading vinden. De radiomarkt is ook een mooie gelegenheid om gezellig bij te praten met bekenden en andere elektronica-hobbyisten.

Circuits Online stand

Circuits Online zal deze editie voor het eerst op de Radio Onderdelen Markt te vinden zijn met een stand. Onze stand zal weer goed gevuld zijn met meetapparatuur, onderdelen en nog veel meer. De opbrengst wordt gebruikt om de financiële huishouding van Circuits Online te ondersteunen. Dit jaar zullen we ook nog met onze stand te vinden zijn op de VERON Dag van de Radio Amateur op 28 oktober.

De entree is gratis, voor parkeren op het grasland tegenover “De Lichtmis” wordt een bijdrage van € 2,- gevraagd. De markt opent om 9:00 uur.

Wegrestaurant “De Lichtmis” ligt ter hoogte van afslag 22 richting Nieuwleusen, Dedemsvaart, Hasselt aan de A28 tussen Zwolle en Meppel. Kijk voor meer informatie op de website van Stichting R.O.M. of het topic op ons forum.

Reacties (3) »

Radiomarkt DNAT Bad Bentheim 2023

Radiomarkt DNAT Bad Bentheim 2023

zondag 20 augustus 2023 · Op zaterdag 26 augustus aanstaande wordt in Bad Bentheim, over de grens bij Enschede, een radiomarkt georganiseerd. Voor het eerst zal Circuits Online met een stand aanwezig zijn, en we hebben mooie spulletjes in de aanbieding!


De radiomarkt op zaterdag is onderdeel van de Deutsch-Niederländische Amateurfunker Tage (DNAT) van 24 tot en met 27 augustus. Het evenement wordt dit jaar voor de 55ste keer georganiseerd. Op de radiomarkt kun je terecht voor nieuwe en tweedehands elektronica, onderdelen en meetapparatuur. De markt is ook interessant voor niet-radioamateurs.

DNAT Bad Bentheim 2022DNAT Bad Bentheim 2022

Circuits Online stand

Circuits Online was de laatste jaren altijd met een eigen stand te vinden op de Landelijke Radio Vlooienmarkt in Rosmalen. Nadat de organisatie daarvan aangaf te stoppen, hebben we gezocht naar andere radiomarkten waar we kunnen staan. En de eerste is nu, na ruim 4 jaar, Bad Bentheim geworden.

We hebben een mooie selectie van spulletjes met veel meetapparatuur die we aanstaande zaterdag gaan verkopen. De opbrengst wordt gebruikt om de financiële huishouding van Circuits Online te ondersteunen. Naast Bad Bentheim zullen we dit jaar ook met een stand te vinden zijn op de Radio Onderdelen Markt bij De Lichtmis op 23 september en de VERON Dag van de Radio Amateur op 28 oktober.

De radiomarkt opent om 8:00 uur en sluit om 15:00 uur de deuren. Een en ander vindt plaats in het Forum van het Burg Gymnasium in Bad Bentheim. Kijk voor meer informatie in het topic op het forum.

Reacties (3) »

Arduino kondigt nieuw board aan met een 32-bit microcontroller

Arduino kondigt nieuw board aan met een 32-bit microcontroller

zaterdag 1 april 2023 · Arduino heeft de UNO R4 aangekondigd, een board in de UNO familie met een 32-bits Renesas microcontroller draaiend op 48 MHz.


Het Arduino UNO R4 board gebruikt een RA4M1 microcontroller van Renesas met een ARM Cortex-M4 core. De microcontroller heeft 32 kB SRAM en 256 kB flash geheugen. De USB-poort op het board is geüpgraded naar USB-C. Het board heeft ook een CAN-bus en een 12-bit A/D-converter. De maximale voedingsspanning is verhoogd naar 24 V.

De Arduino UNO R4De Arduino UNO R4

De UNO R4 heeft dezelfde formfactor als eerdere boards. Ook de shields zijn compatible. Arduino zorgt ervoor dat het nieuwe board backwards compatible is met zoveel mogelijk bestaande Arduino libraries. Er is een early adopter programma voor ontwikkelaars van libraries om deze te optimaliseren voor de nieuwe architectuur.

Voorlopig houdt Arduino een deel van het board nog geheim onder een geel vlakje. Naar verwachting is de UNO R4 beschikbaar vanaf eind mei. Er zal zowel een versie met Wifi als zonder gelanceerd worden. De Wifi versie gebruikt een Espressif S3 module.

Reacties (3) »

YouTuber presenteert zelfsolderende printplaten

YouTuber presenteert zelfsolderende printplaten

woensdag 15 februari 2023 · De YouTuber Carl Bugeja heeft onlangs een concept gepresenteerd voor zelfsolderende printplaten. Hij gebruikt een van de interne lagen van de printplaat als verwarmingselement.


Carl heeft op een van de groundplanes van de printplaat een zig-zag banenpatroon gevormd er een weerstand van te maken. Daarmee kan hij de printplaat tot ongeveer 165 °C verwarmen, genoeg om de lage temperatuur soldeerpasta te smelten. Hij gebruikt TG170 printmateriaal, dat een hogere temperatuur kan verdragen zonder te delamineren.

How I made a Self-Soldering Circuit!

How I made a Self-Soldering Circuit!

Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com

De printplaat die hij op deze manier maakt is een temperatuurcontroller om andere printplaten op dezelfde manier mee te solderen. Deze controller kan met een thermokoppel de temperatuur van de te solderen printplaat in de gaten houden en een vooraf bepaald temperatuurprofiel laten volgen.

De lange printbaan die als verwarmingselement zou als antenne kunnen fungeren die ongewenste HF signalen opvangt, geeft Carl toe. Het concept is daarom niet voor ieder ontwerp geschikt. Daar staat tegenover dat bij 4-laagse printplaten wel vaak een andere laag als grond gebruikt kan worden en dat het verwarmingselement na gebruik ook aan grond gelegd kan worden.

Carl heeft het project open source gemaakt, op GitHub kun je het ontwerp voor de printplaat en de software voor de controller vinden.

Reacties (5) »

Een gelukkig 2023 gewenst!

Een gelukkig 2023 gewenst!

zondag 1 januari 2023 · Het Circuits Online Team wenst jullie allemaal het beste voor 2023. Gelukkig nieuwjaar!


2022 was voor Circuits Online een goed jaar. We hadden ruim 3 miljoen bezoekers die samen bijna 80.000 posts op het forum plaatsten. Dit jaar hopen we weer op een radiomarkt te staan, zodat we spulletjes kunnen verkopen ten bate van onze stichting.

Wil je ook de beste wensen overbrengen, dan kan dat in het topic op het forum. Het Circuits Online Team wenst je een mooi jaar toe, hopelijk goed gevuld met elektronica!

Reacties (3) »

Dag voor de Radio Amateur 2022

Dag voor de Radio Amateur 2022

woensdag 26 oktober 2022 · Op zaterdag 29 oktober aanstaande organiseert VERON de Dag voor de Radio Amateur. Bij dit evenement in de Ijsselhallen te Zwolle, kun je terecht voor een onderdelenmarkt, diverse lezingen, een zelfbouwtentoonstelling en meer.


De dag wordt dit jaar voor de 60e keer georganiseerd. Bij de onderdelenmarkt kun je terecht voor nieuwe en gebruikte elektronica apparatuur en onderdelen. In de zelfbouwtentoonstelling worden zelfgefabriceerde bouwsels getoond en gedemonstreerd. Ook zijn er diverse lezingen over de radiohobby. Workshops, een morsecode challenge en een loterij zijn ook onderdeel van het diverse programma.

Dag voor de Radio Amateur 2013Dag voor de Radio Amateur 2013

De Dag voor de Radio Amateur begint om 9:30 uur en duurt tot 17:00 uur. De kaartverkoop begint om 09:00 uur. Je kunt alvast e-tickets kopen via de webshop van VERON, maar ook kopen aan de kassa is mogelijk. Een kaartje kost € 10,00 voor VERON leden en € 12,50 voor niet-leden. Kinderen onder de 16 mogen gratis naar binnen. Parkeren op het terrein van de IJsselhallen is dit jaar gratis. Kijk voor meer informatie op de site van VERON of het topic op het forum.

Reacties (12) »

STMicroelectronics gaat waferfabriek bouwen op SiciliŽ

STMicroelectronics gaat waferfabriek bouwen op Sicilië

maandag 17 oktober 2022 · STMicroelectronics gaat een fabriek voor siliciumcarbide substraten bouwen in Catania, op het eiland SiciliŽ in ItaliŽ. Het plan is goedgekeurd als onderdeel van de Europese Chips Act.


In de fabriek zullen 150mm siliciumcarbide (SiC) epitaxiale substraten geproduceerd worden, om aan de groeiende vraag naar SiC componenten vanuit de automotive en industriebranches te voldoen. In de toekomst is het de bedoeling 200mm wafers te gaan produceren. Productie in de fabriek zal naar verwachting in 2023 van start gaan, aldus STMicroelectronics.

De fabriek wordt gebouwd naast een bestaande fabriek van STMicroelectronics in Catania. Met de bouw is een investering gemoeid van € 730 miljoen. € 292,5 miljoen daarvan wordt gesubsidieerd door de Italiaanse overheid. De subsidie is door de Europese Unie goedgekeurd in het kader van de Europese Chips Act. De Chips Act is wetgeving om productie van halfgeleiders in Europa te stimuleren.

Reacties »

Raspberry Pi Pico W met wifi op de markt gebracht

Raspberry Pi Pico W met wifi op de markt gebracht

woensdag 13 juli 2022 · De Raspberry Pi Foundation heeft een variant van hun Pico board met wifi ondersteuning op de markt gebracht. Het board is gebaseerd op de RP2040, een door de Raspberry Pi Foundation zelf ontwikkelde microcontroller.


Begin vorig jaar kwam de eerste Raspberry Pi Pico op de markt. Volgens de Raspberry Pi Foundation zijn daar nu bijna twee miljoen stuks van verkocht. Nu presenteert de Foundation een variant met 802.11n wifi ondersteuning, waar een CYW43439 IC van Infineon voor verantwoordelijk is. Dit IC ondersteunt ook Bluetooth maar dit is in de Pico W niet ingeschakeld. Wellicht volgt dat nog in de toekomst, aldus de Raspberry Pi Foundation.

Raspberry Pi Pico WRaspberry Pi Pico W

De overige specificaties blijven gelijk: een dual-core ARM Cortex-M0+ op 133 MHz en 264 kB RAM. Het nieuwe board is pin compatibel met de eerste versie. Voor C ontwikkelaars is een SDK beschikbaar met ondersteuning voor de wifi chip. Met MicroPython kan nu ook wifi functionaliteit gebruikt worden. De Pico W is verkrijgbaar voor een adviesprijs van $ 6.

Verder zijn nog twee varianten aangekondigd: de Pico H en Pico WH, die zijn uitgevoerd met voorgesoldeerde pin headers. De adviesprijzen bedragen respectievelijk $ 5 en $7. De Pico W en Pico H zijn per direct verkrijgbaar, de Pico WH zal vanaf augustus beschikbaar zijn.

Reacties »

Nieuwe versie Raspberry Pi Zero komt op de markt

Nieuwe versie Raspberry Pi Zero komt op de markt

donderdag 11 november 2021 · Bijna zes jaar na de release van de originele Pi Zero onthult de Raspberry Pi Foundation een nieuwe versie: de Pi Zero 2 W. Het belangrijkste verschil is het gebruik van een quadcore ARM processor, die de nieuwe Zero een stuk sneller maakt.


De Raspberry Pi Zero en de Zero W gebruikten de Broadcom BCM2835 single core processor. Op de Pi Zero 2 W is plaats gemaakt voor een BCM2710A1, een 64-bits quadcore processor die ook in de Raspberry Pi 3 gebruikt wordt. De BCM2710A1 is wel iets lager geklokt, op 1 GHz. Volgens de Raspberry Pi Foundation is de nieuwe Zero tot 5 keer sneller in multi-threaded applicaties.

De overige specificaties zijn redelijk gelijk gebleven: 512 MB DDR2 RAM, 2.4 GHz Wifi, Bluetooth 4.2, USB 2.0, microSD slot en een mini HDMI-aansluiting. De formfactor is gelijk gebleven waardoor veel accessoires voor de originele Zero blijven werken.

RP3A0 system-in-packageRP3A0 system-in-package

Het probleem bij de Pi Zero is altijd de kleine formfactor geweest, de processor en RAM pasten niet allebei op de printplaat. Bij de originele Zero is dit opgelost met de package-on-package techniek, waarbij de RAM-chip bovenop de processor is gesoldeerd. Doordat de quadcores van Broadcom fysiek groter zijn was dit voor de nieuwe versie geen oplossing. Daarom is er gekozen voor de system-in-package techniek, waarbij de processor- en RAM-dies beide in dezelfde behuizing zitten. Een andere uitdaging met een snellere processor is warmtedissipatie. In de Pi Zero 2 W is dit opgelost met flinke koperlagen in de printplaat die de warmte afvoeren.

De Raspberry Pi Zero 2 W is per direct verkrijgbaar voor een adviesprijs van $ 15. Echter door de huidige problemen op de halfgeleidermarkt zijn beperkte voorraden helaas te verwachten.

Reacties (1) »

Uitvinder Clive Sinclair is overleden

Uitvinder Clive Sinclair is overleden

woensdag 22 september 2021 · De Britse uitvinder Sir Clive Sinclair is vorige week op 81-jarige leeftijd overleden. Hij werd onder andere bekend vanwege de ZX familie home computers en zakrekenmachines.


Hij overleed vorige week donderdag. Clive leed al jaren aan kanker. Volgens zijn dochter Belinda Sinclair was hij nog tot vlak voor zijn dood bezig aan uitvindingen omdat dat zijn passie was.

Clive Sinclair begon zijn carrière met het verkopen van elektronica kits aan hobbyisten via postorder. In 1972 bracht zijn bedrijf Sinclair Radionics de eerste echte zakrekenmachine op de markt, de Sinclair Executive. Zoals meer Sinclair producten die zouden volgen, zag de Executive er goed uit én was betaalbaar. Het werd een groot succes. Helaas gold dat niet voor ieder product van Sinclair: de Black Watch had ontwerpfouten waardoor verkochte exemplaren massaal teruggestuurd werden. Onder andere hierdoor kreeg Sinclair Radionics financiële problemen en werd opgesplitst.

Clive Sinclair stapte toen uit het bedrijf en ging verder in het bedrijf Sinclair Computers, later hernoemd naar Sinclair Research. In 1980 kwam de ZX80 op de markt, een homecomputer gebaseerd op de Zilog Z80 microprocessor. De ZX80 was in vergelijking met andere homecomputers van die tijd goedkoop. Er kon een bouwkit gekocht worden voor £ 79,95, of £ 99,95 voor een kant-en-klare versie. De ZX80 werd opgevolgd door de ZX81, en in 1982 de ZX Spectrum. Ook de Spectrum was gebaseerd op de Z80, maar kon kleur weergeven en had meer RAM. De ZX Spectrum werd de best verkopende Britse homecomputer, met meer dan 5 miljoen verkochte exemplaren.

Sinclair ZX SpectrumSinclair ZX Spectrum

In 1985 bracht Sinclair de C5 op de markt, een elektrisch aangedreven driewieler. De C5 verkocht slecht door een korte actieradius, lage maximumsnelheid en zorgen over de veiligheid. Wellicht was de C5 zijn tijd te ver vooruit. De Sinclair TV80, een pocket TV uit 1983, was ook al geen succes.

In de jaren daarna bleef Sinclair Research bestaan in afgeslankte vorm. Sir Clive Sinclair bleef actief met zijn uitvindingen.

Reacties (8) »